Νόβακ Τζόκοβιτς: Δεν είμαι κατά του εμβολίου, αλλά θα θυσιάσω τρόπαια αν χρειαστεί!

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είπε ότι προτιμά να χάσει τα μελλοντικά τρόπαια του τένις παρά να αναγκαστεί να κάνει εμβόλιο κατά του Covid.

Μιλώντας αποκλειστικά στο BBC, είπε ότι δεν πρέπει να σχετίζεται με το κίνημα κατά του εμβολίου, αλλά υποστηρίζει το δικαίωμα επιλογής ενός ατόμου.

Ο Τζόκοβιτς ρωτήθηκε αν θα θυσίαζε τη συμμετοχή του σε αγώνες όπως το Γουίμπλεντον και το Γαλλικό Όπεν για τη στάση του για το εμβόλιο.

«Ναι, αυτό είναι το τίμημα που είμαι διατεθειμένος να πληρώσω», είπε.

Ο νικητής 20 φορές Grand Slam απελάθηκε από την Αυστραλία τον περασμένο μήνα αφού η κυβέρνηση ακύρωσε τη βίζα του διαδοχικά λόγω του καθεστώτος του εμβολίου.

Ο Τζόκοβιτς, ο οποίος είναι ο νούμερο ένα τενίστας στον κόσμο, είπε ότι είχε λάβει ιατρική εξαίρεση για να εισέλθει στη χώρα για να παίξει στο Αυστραλιανό Όπεν καθώς είχε πρόσφατα αναρρώσει από τον Covid-19.

Ωστόσο, ο υπουργός Μετανάστευσης της χώρας, Άλεξ Χοκ, ακύρωσε προσωπικά τη βίζα του 34χρονου, με το σκεπτικό ότι η παρουσία του θα μπορούσε να υποκινήσει «εμφυλιακές αναταραχές» και να ενθαρρύνει το αίσθημα κατά των εμβολίων.

«Δεν ήμουν ποτέ κατά του εμβολιασμού», είπε στο BBC, επιβεβαιώνοντας ότι είχε κάνει εμβόλια ως παιδί, «αλλά πάντα υποστήριζα την ελευθερία να επιλέγεις τι βάζεις στο σώμα σου».

Σε μια ευρεία συνέντευξή του, την πρώτη του από τότε που κρατήθηκε στη Μελβούρνη τον Ιανουάριο, ο Τζόκοβιτς αναφέρθηκε σε εικασίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του θετικού κρούσματος Covid τον Δεκέμβριο και συζήτησε τη δική του στάση απέναντι στο εμβόλιο.

Ο Τζόκοβιτς είπε ότι ελπίζει να αλλάξουν οι απαιτήσεις εμβολιασμού σε ορισμένα τουρνουά, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι “μπορεί να παίξει για πολλά ακόμη χρόνια”.

Αλλά επιβεβαίωσε επίσης ότι ήταν πρόθυμος να παραιτηθεί από την ευκαιρία να γίνει στατιστικά ο καλύτερος άνδρας τενίστας όλων των εποχών, επειδή ένιωθε τόσο έντονα. Ο αντίπαλος του Τζόκοβιτς, Ραφαέλ Ναδάλ, έχει κερδίσει 21 τίτλους Grand Slam – τους περισσότερους από κάθε ανταγωνιστή.

Ερωτηθείς γιατί, απάντησε: “Επειδή οι αρχές της λήψης αποφάσεων για το σώμα μου είναι πιο σημαντικές από οποιονδήποτε τίτλο ή οτιδήποτε άλλο. Προσπαθώ να είμαι συντονισμένος με το σώμα μου όσο περισσότερο μπορώ”.

“Ποτέ δεν ήμουν κατά του εμβολιασμού. Καταλαβαίνω ότι παγκοσμίως, όλοι προσπαθούν να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να χειριστούν αυτόν τον ιό και να δουν, ελπίζω, ένα τέλος σύντομα σε αυτόν τον ιό.”

Ο Τζόκοβιτς είναι, από κάθε άποψη, ένα αξιόλογο άτομο. Μεγαλωμένος εν μέσω δύο πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία, από γονείς που πούλησαν τον χρυσό της οικογένειας και διαπραγματεύτηκαν με τοκογλύφους για να χρηματοδοτήσουν τις φιλοδοξίες του, μιλά άπταιστα έξι γλώσσες, αναμφισβήτητα ο καλύτερος παίκτης που πήρε ποτέ ρακέτα. και – το πιο σχετικό – ένας βαθιά αφοσιωμένος ελευθεριακός που πιστεύει ακράδαντα στην ατομική αυτονομία.

Έχει ξεκάθαρα σκεφτεί βαθιά τη σύγκρουση μεταξύ της ατομικής αυτονομίας και του συλλογικού καλού – και αισθάνεται ότι, ως ελίτ αθλητής, το σώμα του είναι δική του δουλειά – και με τις δύο έννοιες αυτής της λέξης. Λέει ότι έχει ανοιχτό μυαλό, αλλά όπως έχουν τα πράγματα, δεν θα κάνει το εμβόλιο

Έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 10 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του Covid και περίπου έξι στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως έχουν κάνει τουλάχιστον ένα. Υπάρχει λοιπόν πληθώρα πληροφοριών. Όπως όλα τα φάρμακα, τα εμβόλια Covid έχουν πιθανές παρενέργειες, αλλά το προφίλ ασφάλειάς τους είναι εξαιρετικό. Έχουν σώσει αμέτρητες ζωές, έχουν αποτρέψει σοβαρές ασθένειες και μπορεί επίσης να είναι προστατευτικοί έναντι του μακροχρόνιου Covid.

Αυτά τα εμβόλια αναπτύχθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, αλλά μεγάλο μέρος της ανάπτυξης εμβολίων συνήθως περιβάλλει καθυστερήσεις χρηματοδότησης. Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στις δοκιμές εμβολίων κατά του Covid, και οι ρυθμιστικές αρχές που τις ενέκριναν, λένε ότι δεν κόπηκαν γωνίες για την ασφάλεια.

Ορισμένες σπάνιες παρενέργειες εμφανίστηκαν μόνο όταν τα jabs άρχισαν να κυκλοφορούν σε εκατομμύρια ανθρώπους, γι’ αυτό και οι ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν την ασφάλεια κάθε εβδομάδα.

Είναι δύσκολο να ξέρεις τι άλλο χρειάζεται ή θέλει να μάθει ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Λέει ότι δεν έχει αρκετές πληροφορίες για «το εμβόλιο» σαν να υπήρχε μόνο ένα εμβόλιο για τον Covid. Υπάρχουν πολλά. Ως ελίτ αθλητής, διατρέχει χαμηλό κίνδυνο από τον Covid. Όχι όμως μηδέν. Το έχει πάθει δύο φορές άλλωστε.

Στη συνέντευξή μας, ο Τζόκοβιτς αναφέρθηκε επίσης σε εικασίες σχετικά με τη σειρά των γεγονότων ενόψει του Australian Open τον Ιανουάριο.

Κάποιοι είχαν προτείνει ότι ήταν βολικό ότι το θετικό κρούσμα Covid του Τζόκοβιτς στα μέσα Δεκεμβρίου είχε συμβεί ακριβώς την ώρα που του χορηγήθηκε ιατρική εξαίρεση για να παρευρεθεί στα ανοιχτά.

«Καταλαβαίνω ότι υπάρχει πολλή κριτική και καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι βγαίνουν με διαφορετικές θεωρίες για το πόσο τυχερός ήμουν ή πόσο βολικό είναι», παραδέχτηκε.

“Αλλά κανείς δεν είναι τυχερός και δεν είναι βολικός να κολλήσει τον Covid. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν και εξακολουθούν να παλεύουν με τον Covid σε όλο τον κόσμο. Επομένως, το παίρνω πολύ σοβαρά, δεν μου αρέσει κάποιος να πιστεύει ότι έχω κάνει κακή χρήση ή τη δική μου εύνοια, προκειμένου, ξέρετε, να πάρω θετικό τεστ PCR και τελικά να πάω στην Αυστραλία».

Ερωτηθείς αν γνώριζε οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης κάποιου από τα τεστ που είχε κάνει για τον Covid – νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η έρευνα του BBC έθεσε αμφιβολίες για το χρονοδιάγραμμα ενός θετικού τεστ – απάντησε κατηγορηματικά όχι.

Πήρε επίσης περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το χρόνο που πέρασε στην κράτηση ενώ βρισκόταν στη Μελβούρνη τον περασμένο μήνα

«Ήμουν πραγματικά λυπημένος και απογοητευμένος με τον τρόπο που τελείωσαν όλα για μένα στην Αυστραλία», είπε. «Δεν ήταν εύκολο».

Το αίτημά του για ιατρική εξαίρεση υποβλήθηκε ανώνυμα και έγινε δεκτό από δύο ανεξάρτητες αυστραλιανές επιτροπές. Ωστόσο, υπήρχε μια ξεχωριστή δήλωση ταξιδιού, η οποία περιλάμβανε ένα λάθος.

“Απολύτως, το λάθος δήλωσης θεώρησης δεν έγινε εσκεμμένα”, είπε ο Τζόκοβιτς. «Έγινε δεκτό και επιβεβαιώθηκε από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο και τον ίδιο τον υπουργό στο Υπουργείο Μετανάστευσης στην Αυστραλία.

«Έτσι, στην πραγματικότητα, αυτό που πιθανότατα δεν γνωρίζουν οι άνθρωποι είναι ότι δεν απελάθηκα από την Αυστραλία με βάση το ότι δεν εμβολίστηκα ή ότι παραβίασα οποιουσδήποτε κανόνες ή ότι έκανα λάθος στη δήλωση βίζας μου. Όλα αυτά στην πραγματικότητα εγκρίθηκαν και επικυρώθηκε από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας και τον Υπουργό Μετανάστευσης.

«Ο λόγος για τον οποίο απελάθηκα από την Αυστραλία ήταν επειδή ο Υπουργός Μετανάστευσης χρησιμοποίησε τη διακριτική του ευχέρεια για να μου ακυρώσει τη βίζα με βάση την αντίληψή του ότι μπορεί να δημιουργήσω κάποιο αίσθημα κατά της φορολογίας στη χώρα ή στην πόλη, με το οποίο διαφωνώ εντελώς».

Η πλήρης συνέντευξη του Amol Rajan με τον Novak Djokovic θα μεταδοθεί στο BBC One στις 20:30 GMT την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου και θα είναι ορατή στο iPlayer του BBC

.

Exit mobile version