Νέα μέτρα σχεδιάζει η κυβέρνηση. Δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Πριν καν κατατεθεί ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2 δισ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών, στο οικονομικό επιτελείο προετοιμάζονται να καταθέσουν εντός Μαΐου δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να ενεργοποιήσoυν νέα μέτρα ενίσχυσης για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και η ενεργειακή ακρίβεια, που δεν δείχνουν κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης, οδηγούν στην ανάγκη για πρόσθετες παρεμβάσεις για τα νοικοκυριά που πλήττονται από το κύμα της ακρίβειας και απειλούνται με φτωχοποίηση.

Με την Eυρώπη να βαδίζει σε αχαρτογράφητα νερά όσον αφορά την ενεργειακή της κάλυψη, μια επισιτιστική κρίση να απειλεί πολλές χώρες και τον πληθωρισμό να ροκανίζει τα εισοδήματα, το μέλλον μοιάζει να είναι στρωμένο με αγκάθια.

Στήριξη για όσο χρειαστεί

Eίναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επισήμανε χθες ότι «οι ημέρες που έρχονται για ολόκληρη την Ευρώπη είναι και εξακολουθούν να είναι δύσκολες και ο κίνδυνος παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας γίνεται όλο και πιο πιθανός», προσθέτοντας ότι «απόφαση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ για να στηρίξει τους πολίτες. Ισορροπώντας όμως πάντα ανάμεσα σε δύο βασικές πολιτικές αρχές. Αφενός να συνεχίσει τις στοχευμένες παρεμβάσεις στους οικονομικά ασθενέστερους και αφετέρου να σεβαστεί τα δημοσιονομικά όρια που ορίζουν οι ανάγκες της οικονομίας. Έχουμε σχέδιο και προχωράμε βάσει αυτού».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, έδωσε το στίγμα των επόμενων κυβερνητικών κινήσεων, υποστηρίζοντας ότι «είναι ανάγκη να κρατηθούν τα νοικοκυριά που δεν θα τα βγάλουν πέρα».

Βασική προτεραιότητα θα είναι και πάλι η στήριξη των νοικοκυριών από την ενεργειακή ακρίβεια, καθώς το ράλι στις τιμές ενέργειας συνεχίζεται και δεν υπάρχει καμία ορατότητα για επιβράδυνση των τιμών.

«Οι υψηλοί λογαριασμοί απαιτούν πρόσθετες παρεμβάσεις στον βαθμό που θα συνεχίζονται», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι οι βιαιότητες σε αυτό τον πόλεμο καθιστούν πιο δύσκολη την εξίσωση της ειρήνης.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Τα νέα μέτρα που υπάρχουν στο τραπέζι είναι:

Exit mobile version