Μπόρις Τζόνσον: Η Ρωσία σχεδιάζει τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ρωσία σχεδιάζει «τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Είπε στη Σόφι Ράγουορθ του BBC σε συνέντευξή του: «Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι το σχέδιο έχει ήδη ξεκινήσει από ορισμένες απόψεις».

Οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η Ρωσία σκοπεύει να εξαπολύσει μια εισβολή που θα περικυκλώσει την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, είπε ο Τζόνσον.

«Οι άνθρωποι πρέπει να κατανοήσουν το τεράστιο κόστος στην ανθρώπινη ζωή που μπορεί να συνεπάγεται», είπε.

Ο πρωθυπουργός μιλούσε από το Μόναχο, όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνται για μια ετήσια διάσκεψη για την ασφάλεια.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης υποδηλώνουν ότι μεταξύ 169.000 και 190.000 Ρώσοι στρατιώτες είναι σταθμευμένοι κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας, τόσο στη Ρωσία όσο και στη γειτονική Λευκορωσία – αλλά αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει επίσης αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Ο κ. Τζόνσον προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε σύγκρουση μπορεί να είναι «αιματοβαμμένη και παρατεταμένη», λέγοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πιθανώς «σκέφτεται παράλογα για αυτό» και ότι «δεν βλέπει την καταστροφή μπροστά».

«Νομίζω ότι είναι ζωτικής σημασίας για όλους μας τώρα να ξεπεράσουμε τι καταστροφή θα ήταν για τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ θα επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας από ό,τι είχαν προταθεί στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των εταιρειών της “να διαπραγματεύονται σε λίρες και δολάρια” – μια κίνηση που είπε ότι θα “πλήξει πολύ, πολύ σκληρά”.

Ο κ. Τζόνσον πρόσθεσε: «Το μάθημα (της ρωσικής κατάληψης της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014) είναι ότι δεν μπορείς απλά να αφήσεις τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεφύγει».

Μια εισβολή στην Ουκρανία θα ενίσχυε, αντί να αποδυναμώσει, το ΝΑΤΟ, προέβλεψε, λέγοντας ότι οι δυτικές χώρες δεν θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να καταλήξουν στο «ψευδές συμπέρασμα ότι μπορεί να είναι σωστό».

«Εάν [ο κ. Πούτιν] πιστεύει ότι θα έχει λιγότερο ΝΑΤΟ ως αποτέλεσμα αυτού, κάνει εντελώς λάθος», είπε ο κ. Τζόνσον. «Θα πάρει περισσότερο ΝΑΤΟ».

Exit mobile version