Μπάιντεν προς Πούτιν: Βήματα πίσω στον πόλεμο με την Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απηύθυνε μια παθιασμένη έκκληση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να αποσυρθεί από τον πόλεμο με την Ουκρανία την Τρίτη, μιλώντας έντονα για τον «άδικο θάνατο και την καταστροφή» που θα μπορούσε να προκαλέσει η Μόσχα και τη διεθνή οργή που θα αντιμετωπίσει ο Πούτιν.

Σε μια ομιλία που μεταδόθηκε σε εθνική τηλεόραση, ο Μπάιντεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζουν ότι 150.000 Ρώσοι στρατιώτες περικυκλώνουν τώρα την Ουκρανία, αριθμός μεγαλύτερος από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για περίπου 100.000. Είπε ότι οι πληροφορίες ότι ορισμένες δυνάμεις είχαν αποσυρθεί ήταν ευπρόσδεκτες, αλλά δεν επαληθεύτηκαν και η εισβολή παραμένει πολύ πιθανό.

Ο Μπάιντεν είπε ότι η διπλωματία παραμένει μια ζωντανή επιλογή για την άρση της κρίσης και προέτρεψε τη Ρωσία να εμπλακεί. Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους είναι διατεθειμένοι να απαντήσουν με κυρώσεις που στοχεύουν στην επιβολή οικονομικού πόνου και στην παγκόσμια απομόνωση, είπε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προετοιμασμένες ό,τι κι αν συμβεί», είπε.

Πολλά από τα σχόλια του Μπάιντεν στόχευαν καθαρά στον Πούτιν, ο οποίος απαίτησε από το ΝΑΤΟ να μην αποδεχτεί την Ουκρανία ως μέλος και να σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω επέκταση προς την Ανατολή. Οι απειλές του Μπάιντεν για επιπτώσεις στη Ρωσία δεν έχουν ακόμη πείσει τον Πούτιν να υποχωρήσει.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία. Η Ουκρανία δεν απειλεί τη Ρωσία. Ούτε οι ΗΠΑ ούτε το ΝΑΤΟ έχουν πυραύλους στην Ουκρανία. Δεν έχουμε, δεν έχουμε σχέδια να τους βάλουμε και εκεί. Δεν στοχεύουμε τον λαό της Ρωσίας. Δεν επιδιώκουμε να αποσταθεροποιήσουμε τη Ρωσία», είπε ο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε επίσης έκκληση απευθείας στους Ρώσους πολίτες.

«Προς τους πολίτες της Ρωσίας: δεν είστε εχθρός μας και δεν πιστεύω ότι θέλετε έναν αιματηρό, καταστροφικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», είπε ο Μπάιντεν.

Το ανθρώπινο και στρατηγικό κόστος θα ήταν «τεράστιο» για τη Ρωσία εάν επιτεθεί, είπε. «Ο κόσμος δεν θα ξεχάσει ότι η Ρωσία επέλεξε τον περιττό θάνατο και την καταστροφή», είπε ο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν επιδιώκουν άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία» και ότι Αμερικανοί στρατιώτες δεν πρόκειται να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Ωστόσο, είπε, εάν η Ρωσία επιτεθεί στους Αμερικανούς στην Ουκρανία, «θα απαντήσουμε σθεναρά».

Προειδοποίησε ότι μια ρωσική εισβολή θα προκαλούσε «συνέπειες εδώ στο σπίτι», συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού κόστους.

Η ομιλία έγινε την ημέρα που η Ουκρανία είπε ότι είχε χτυπηθεί από κυβερνοεπίθεση και φαινόταν να κατηγορεί τη Ρωσία.

Ο Μπάιντεν εξέδωσε προειδοποίηση προς τη Ρωσία να μην εμπλακεί σε κυβερνοεπιθέσεις.

«Εάν η Ρωσία επιτεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τους συμμάχους μας με ασύμμετρα μέσα, όπως αποτρεπτικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά των εταιρειών μας ή των κρίσιμων υποδομών μας, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε», είπε.

Πηγή: https://www.reuters.com/

Exit mobile version