Μητσοτάκης από Αστυπάλαια: Κάνουμε είναι ένα ξεκίνημα, ένα παράθυρο στο πράσινο μέλλον. Σαντορινιός: “Η πραγματικότητα απέχει πολύ από τα σόου ” (Video)

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να «συμμετέχουν σε κάτι πραγματικά καινοτόμο», το οποίο «φέρνει το μέλλον στην Αστυπάλαια πιο νωρίς».

Υπογράμμισε ότι το κράτος συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα και έτσι «παράγεται το πρώτο πράσινο νησί της Ελλάδας», προαναγγέλλοντας ότι τα σχέδια της κυβέρνησης είναι φιλόδοξα. «Η Αστυπάλαια θα είναι το πειραματικό πεδίο για την πράσινη μετάβαση. Τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα στο νησί θα χρησιμοποιηθούν για τις συγκοινωνίες και τις υπηρεσίες του κράτους, σύντομα θα έχουμε και ένα ηλεκτρικό ασθενοφόρο», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ήδη έχει ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα eAstypalaia, μέσω της οποίας οι κάτοικοι θα μπορούν να αντικαταστήσουν τα οχήματά τους με ηλεκτρικά και η επιδότηση για την απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου που δίνεται είναι πολύ γενναιότερη εν συγκρίσει με την υπόλοιπη χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε, επίσης, ότι η προοπτική να έρθει αυτή η τεχνολογία μαζί με τα κατάλληλα κίνητρα και σε άλλα νησιά είναι υπαρκτή, αλλά -όπως ξεκαθάρισε – «δεν μπορούμε να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση αν οι πολίτες δεν το αισθανθούν ως καθήκον τους». Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό που γίνεται σήμερα στην Αστυπάλαια αποτελεί ένα ξεκίνησα, «ένα παράθυρο σε ένα καθαρότερο και πιο πράσινο μέλλον». Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον επείγουσα και για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα θα «πρέπει όλοι να είμαστε γενναίοι και να ενεργήσουμε από κοινού».

Σαντορινιός (ΣΥΡΙΖΑ): “Η πραγματικότητα απέχει πολύ από τα σόου “

Όπως σχολιάζει ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νεκτάριος Σαντορινιός, ο πρωθυπουργός παραλαμβάνει πέντε ηλεκτρικά οχήματα από γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία, και αυτό το ονομάζει πράσινη ανάπτυξη.

«Εγκαινιάζει και 9 φορτιστές, από τους οποίους τους 6, τους έχει αγοράσει ο ίδιος ο Δήμος Αστυπάλαιας και τους 3 τους διαθέτει η ιδιωτική εταιρεία, και αυτό το ονομάζει κυβερνητική πρωτοβουλία για την ενεργειακή αυτονομία των νησιών. Διατυμπανίζει, ακόμη, ότι η Αστυπάλαια θα είναι το πρώτο πράσινο και αυτόνομο νησί της Μεσογείου, αποκρύπτει όμως ότι και η Τήλος και ο Αι Στράτης έγιναν ενεργειακά αυτόνομα με πραγματικές πολιτικές επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί καιρό τώρα να μας πείσει ότι εφαρμόζει ένα μεγάλο σχέδιο ενεργειακής αυτονομίας για το νησί, όμως δυστυχώς για αυτήν, τα νούμερα δεν βγαίνουν αφού σύμφωνα με την ίδια τη μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ (στοιχεία που αναφέρονται στην επίσημη απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από σχετική Ερώτηση που κατέθεσα) το νησί θα καλύπτει τις ανάγκες του κατά 60%. Αυτό αυτονομία πάντως δεν το λες».

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στα πρακτικά, ακόμη ότι τα τεύχη δημοπράτησης δεν βρίσκονται σε ώριμο στάδιο, η εισήγηση του αρμόδιου διαχειριστή βρίσκεται υπό εκπόνηση, ενώ ερευνώνται όλες οι εναλλακτικές επιλογές διαχείρισης του έργου.

«Η Αστυπάλαια θα γίνει ένα ανοιχτό εργαστήρι δοκιμής αυτόνομης οδήγησης και θα πάρει υπεραξία η εταιρεία από αυτό. Η κυβέρνηση, πέρα από τις κορδέλες και την τροφοδότηση της επικοινωνιακής ατζέντας του Πρωθυπουργού, πώς έχει σκεφτεί να εξασφαλίσει την ουσιαστική ενίσχυση των υποδομών του νησιού μέσα από αυτό το Πρόγραμμα;» διερωτήθηκε ο Νεκτάρτιος Σαντορινιός και συμπλήρωσε:

«Η Αστυπάλαια αξίζει να είναι ένα πράσινο και αυτόνομο νησί, αξίζει και μπορεί να προσελκύσει πράσινες επενδύσεις. Όμως επειδή οι νησιώτες δεν είναι ιθαγενείς να θαμπώνονται με καθρεπτάκια, κάθε τέτοιος σχεδιασμός πρέπει να γίνεται με ουσία και προγραμματισμό, και όχι με φιέστες. Αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι χτίζει ένα πράσινο προφίλ για τα νησιά, χωρίς όμως πρακτικό αντίκρισμα και χωρίς τα έργα να έχουν καν πλήρη σχεδιασμό».

Exit mobile version