Μελομακάρονα – Η πιο γλυκιά συνταγή των Χριστουγέννων

Για τα μελομακάρονα θα χρειαστείτε

Υλικά για το σιρόπι

Υλικά για το μείγμα 1

Υλικά για το μείγμα 2

Εκτέλεση

Αρχικά φτιάχνετε το σιρόπι

Σημειώστε ότι πρέπει να ξεκινήσετε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσετε να φτιάχνετε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά σας από το φούρνο.

Βάζετε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, να βράσουν. Μόλις το σιρόπι πάρει μια βράση αποσύρετε από την φωτιά και προσθέτετε το μέλι. Ανακατεύετε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Ξεκινάτε τα μελομακάρονα

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190°C βαθμούς. Βάζετε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύετε με ένα καλό σύρμα.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα υλικά του μείγματος 2 και προσθέτετε το μείγμα 1. Ανακατεύετε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.

Πλάθετε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνετε για περίπου 20 – 25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.

Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνετε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνετε για 10 δευτερόλεπτα.

Στη συνέχεια τα σουρώνετε και τα πασπαλίζετε με μέλι και καρύδια.

Και…με σοκολάτα!

Για την επικάλυψη σοκολάτας (γκανάς): Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Μόλις πάρει μια βράση, αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε τη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη για 1-2 λεπτά, να κρυώσει λίγο.

Βουτάμε τα μελομακάρονα στην σοκολατένια γκανάς, μέχρι να καλυφθούν εντελώς και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Περιμένουμε να σφίξει η σοκολάτα και σερβίρουμε.

Χρόνια πολλά!

Exit mobile version