Μειωμένα τα τιμολόγια ρεύματος για τον Νοέμβριο – Οι χρεώσεις ανά πάροχο

Από 30 έως 38% χαμηλότερα σε σχέση με τον Οκτώβριο είναι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που ανακοινώθηκαν για τον Νοέμβριο από τους προμηθευτές.

Συγκεκριμένα οι χρεώσεις είναι:

ΔΕΗ: Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα, 39,7 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 59,5 τον Οκτώβριο). Από 500 κιλοβατώρες και πάνω, 40,9 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 60,7 τον Οκτώβριο). Νυχτερινό τιμολόγιο: 35,6 σεντς (από 55,4).

Protergia 39,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 57,63 

Ήρων 43,9 – 47 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 62 – 69,8)

Elpedison 38-42 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 59,05-63,06)

NRG 37,5-41,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 57,9-59,9)

Watt&Volt 40,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 58,9)

Φυσικό Αέριο Ελλάδος 35-36,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 57,4-58,6)

Volterra 42,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 68,5)

Zenith 38,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 58,9)

Ελίν 39,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (έναντι 59,9 τον Οκτώβριο)

Η μείωση των τιμολογίων αντικατοπτρίζει την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο.

Οι τελικές χρεώσεις για τους καταναλωτές θα προκύψουν μετά την ανακοίνωση των κρατικών επιδοτήσεων.

Οι πάροχοι φαίνεται να συμπεριέλαβαν στην άσκηση για την πρόβλεψη της τιμής του Νοεμβρίου και το σαφές μήνυμα που έστειλε νωρίς χθες το πρωί από το συνέδριο Renewable & Storage Forum ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, με τη φράση «όπου παράγονται υπερέσοδα εμείς θα τα ανακτούμε και θα τα επιστρέφουμε στους καταναλωτές». Είχε εξάλλου από τις αρχές του μήνα ανακοινώσει τη δρομολόγηση μηχανισμού φορολόγησης και των υπερεσόδων που παράγονται στη λιανική αγορά, σε μια προσπάθεια «διόρθωσης» των αδυναμιών του νέου μοντέλου τιμολόγησης που αντικατέστησε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, χωρίς να καταφέρει να περιορίσει τις τιμές. Αντιθέτως έφερε υπερέσοδα για τους προμηθευτές, που τιμολογούν τον επόμενο μήνα βάσει πρόβλεψης 10 ημέρες νωρίτερα, ενσωματώνοντας στην τιμή το μέγιστο του ρίσκου τους, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από την αρχή, ότι δηλαδή το νέο μοντέλο θα οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές και θα βρεθεί το κράτος να επιδοτεί και το ρίσκο της λιανικής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΡΑΕ προς το ΥΠΕΝ, τον Αύγουστο η μέση τιμή των οικιακών τιμολογίων χαμηλής τάσης ήταν 60,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ με το προηγούμενο μοντέλο η τιμή θα ήταν στα 52,6 λεπτά, δηλαδή 15,3% χαμηλότερη. Για τον Σεπτέμβριο οι τιμές παρουσίασαν εκ νέου αυξήσεις προσεγγίζοντας τα 79 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ με τον προηγούμενο τρόπο τιμολόγησης θα ήταν στα 50,3 λεπτά, δηλαδή 57% ακριβότερα σε σχέση με το παλαιό μοντέλο.

Με υπερέσοδα θα κλείσει για τους προμηθευτές και ο Οκτώβριος, καθώς στις 20 Σεπτεμβρίου κατάρτισαν τιμολόγια με πρόβλεψη για χονδρεμπορική τιμή στα 460 ευρώ /μεγαβατώρα η οποία όμως κινείται μέχρι σήμερα στα 260 ευρώ, με πτωτική τάση. Τα υπερέσοδα των παρόχων του προηγούμενου διμήνου δεν μεταφράστηκαν σε αντίστοιχες αυξήσεις για τους καταναλωτές, διόγκωσαν όμως το ύψος των επιδοτήσεων για τη συγκράτησή τους στα επίπεδα των 14-17 λεπτών/ κιλοβατώρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο οι επιδοτήσεις έφθασαν τα 1,9 δισ. ευρώ και τον Οκτώβριο τα 1,1 δισ. ευρώ.

Πέραν της θετικής συγκυρίας της αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου και του χονδρεμπορικού κόστους ρεύματος, οι προμηθευτές, προκειμένου να αποφύγουν τη φορολόγηση αξιοποίησαν τα υπερέσοδα του προηγούμενου διμήνου για να ενισχύσουν τη θέση τους στον ανταγωνισμό, προσφέροντας χαμηλές τιμές για τον Οκτώβριο. Ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι το κράτος, αφού θα περιοριστούν οι επιδοτήσεις για τη συγκράτηση των τιμών στα πέριξ των 15 λεπτών η κιλοβατώρα, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Σε μια προσπάθεια πάντως να περιορίσει κατά το δυνατόν την επιβάρυνση του προϋπολογισμού, το ΥΠΕΝ, με απόφαση του υπουργού Κώστα Σκρέκα, προχώρησε στην ανακατανομή των εσόδων από τις δημοπρασίες εκπομπών ρύπων, ανεβάζοντας το ποσοστό που κατευθύνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις ρεύματος από το 74,9% στο 77,3%.

Πηγή: Καθημερινή

Exit mobile version