Μήνυμα Ερντογάν στην ΕΕ: Είναι προφανές ότι η Ένωση δεν μπορεί να διατηρήσει την ισχυρή της ύπαρξη χωρίς τη συμβολή και την υποστήριξη της χώρας μας

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε “Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ΕΕ να γίνει ισχυρός παγκόσμιος παράγοντας, είναι η έλλειψη στρατηγικής υπομονής και οράματος. Είναι προφανές ότι η Ένωση δεν μπορεί να διατηρήσει την ισχυρή της ύπαρξη, χωρίς τη συμβολή και την υποστήριξη της χώρας μας”.

“Η ΕΕ χρειάζεται μια νέα θεσμική δομή, ένα νέο όραμα, μια νέα συνολική συζήτηση, κυρίως για την αναθεώρηση των μηχανισμών λήψης αποφάσεων.” είπε και συνέχισε: “Παρά τα διπλά πρότυπα και τα εμπόδια στα οποία εκτίθεται, η Τουρκία συνεχίζει την αποφασιστική στάση και τις προσπάθειές της απέναντι στον στρατηγικό της στόχο, την ένταξη στην ΕΕ”.

Υπενθυμίζοντας ότι η δήλωση της Διακήρυξης Schuman, η οποία έθεσε τα θεμέλια για την ολοκλήρωση της Ευρώπης, γιορτάζεται ως «Ημέρα της Ευρώπης» στην Τουρκία από το 1999, όταν καταχωρήθηκε το υποψήφιο καθεστώς της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ερντογάν είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέπτυξε κοινές πολιτικές στην ήπειρο και πέραν αυτού. Τόνισε ότι συνέβαλε σημαντικά στην εγκαθίδρυση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας.

Επισημαίνοντας ότι η Ένωση αντιμετώπισε πρόσφατα πολλές προκλήσεις όπως η κρίση των προσφύγων, η ισλαμοφοβία, η ξενοφοβία, η οικονομική και οικονομική ευθραυστότητα, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ένταξη και ο νέος τύπος επιδημίας κοροναϊού (Kovid-19), ο Ερντογάν είπε, «Η Ένωση και Η υπερνίκηση αυτών των προκλήσεων που απειλούν το μέλλον εξαρτάται από την αλληλεγγύη, τη συνεργασία και την εκ νέου κυριαρχία μιας τολμηρής και συνολικής προοπτικής. Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την Ένωση να γίνει ισχυρός παγκόσμιος παράγοντας είναι η έλλειψη στρατηγικής υπομονής και οράματος. Χρειάζεται μια νέα θεσμική δομή , ένα νέο όραμα και έναν νέο λόγο. ” βρήκε την αξιολόγηση.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν επεσήμανε ότι η «Διάσκεψη του μέλλοντος της Ευρώπης», η οποία ξεκίνησε σήμερα για αυτόν τον σκοπό, ξεκίνησε με μια σωστή αποφασιστικότητα, αλλά ότι οι υποψήφιες χώρες δεν κλήθηκαν να τις περιορίσουν και είπε: «Η Τουρκία, η οποία είναι μέρος της Ευρώπης ιστορικούς, γεωγραφικούς και ανθρωπιστικούς όρους. Είναι έτοιμο να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ένωση και στην αύξηση της αποτελεσματικότητάς της. Είναι προφανές ότι η Ένωση δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει την ισχυρή της ύπαρξη χωρίς τη συμβολή και την υποστήριξη της χώρας μας ” μοιράστηκε τη γνώμη του.

Δηλώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της προς την Τουρκία στο δρόμο για πλήρη ένταξη και ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας βρίσκεται στα πρόθυρα συνεχώς, ο Ερντογάν είπε:

“Το γεγονός ότι ορισμένα κράτη μέλη έχουν μεταφέρει τα διμερή τους ζητήματα με την Τουρκία στους διαδρόμους της Ένωσης έχει καταλάβει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και εξασθένισε την ικανότητα της Ένωσης να καταπολεμά τις παγκόσμιες απειλές. Παρά τα διπλά πρότυπα και τα εμπόδια στα οποία εκτίθεται, Η Τουρκία συνεχίζει την αποφασιστική στάση και τις προσπάθειές της απέναντι στον στρατηγικό της στόχο, την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ένταξη της Τουρκίας θα ανοίξει το δρόμο για την άνοδο μιας Ευρώπης που δραστηριοποιείται σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργώντας ελπίδες στην περιοχή και σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και στους πολίτες της. Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι η «Ημέρα της Ευρώπης» να βοηθήσει την Ένωση να ξεπεράσει τη στρατηγική της τύφλωση και συγχαίρω όλους τους Ευρωπαίους, ιδίως τους πολίτες μου, για την «Ημέρα της Ευρώπης» της 9ης Μαΐου. “

Πηγή: sabah.com.tr (σε μετάφραση)

Exit mobile version