Μέρκελ: Η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας θα πρέπει να οδηγήσει σε κυρώσεις της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν η κατάσταση στην και γύρω από την ανατολική Ουκρανία ή στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας κλιμακωθεί, δήλωσε την Πέμπτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο με τον Πολωνό ομόλογό της Mateusz Morawiecki, η απερχόμενη Καγκελάριος είπε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι ενωμένη στα ζητήματα του «οπλισμού» των μεταναστών από τη Λευκορωσία κατά της Πολωνίας και της ανάπτυξης στρατευμάτων της Ρωσίας κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία.

«Οποιαδήποτε περαιτέρω επιθετικότητα κατά της κυριαρχίας της Ουκρανίας θα είχε υψηλό τίμημα», είπε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η εκτόνωση της κατάστασης θα πρέπει πάντα να είναι η προτιμώμενη επιλογή.

Αργότερα μίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Voldoymyr Zelenskiy. Το γραφείο του είπε ότι οι δυο τους συμφώνησαν για την ανάγκη συντονισμένης απάντησης σε «απειλές» από τη Ρωσία.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία πραγματοποίησαν στρατιωτικές ασκήσεις αυτή την εβδομάδα μετά από εβδομάδες αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Κίεβου και Μόσχας, ενώ χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και άλλα hotspots έχουν εγκλωβιστεί στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αυτό που το μπλοκ λέει ότι είναι μια κρίση που σχεδιάστηκε από τη Λευκορωσία Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο. 

Η Πολωνία έχει αναπτύξει στρατό και αστυνομία στα σύνορα για να εμποδίσει ομάδες μεταναστών να περάσουν από τη Λευκορωσία. Ο Morawiecki είπε ότι με αυτόν τον τρόπο, η Πολωνία προστατεύει την ΕΕ και τη Γερμανία από ένα “μεγάλο κύμα” μεταναστών και είπε ότι το μπλοκ θα πρέπει να εξετάσει περαιτέρω κυρώσεις κατά του Μινσκ.

Η ΕΕ κατηγορεί το Μινσκ ότι μεταφέρει μετανάστες στη χώρα και τους σπρώχνει πέρα ​​από τα σύνορα της ΕΕ, μια κατηγορία που ο Λουκασένκο αρνείται, σε μια προσπάθεια να αποσταθεροποιήσει τους δυτικούς γείτονές του και ολόκληρο το μπλοκ.

Ενώ η Μέρκελ είπε ότι πιστεύει ότι η Πολωνία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγει οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση στα σύνορα, εξέφρασε ανησυχίες για τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και στις δύο πλευρές, λέγοντας ότι η Γερμανία θέλει να δει «ανθρώπινες» συνθήκες για τους μετανάστες.

Πηγή: reuters.com

Exit mobile version