Κυρώσεις ΗΠΑ σε πρόσωπα των Δυτικών Βαλκανίων. «Απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε επτά άτομα στα Δυτικά Βαλκάνια τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένων πρώην ηγετών της Βόρειας Μακεδονίας και της βραχύβιας Ένωσης Κρατών Σερβίας και Μαυροβουνίου, χαρακτηρίζοντάς τους «σοβαρή απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα».

Αυτοί που στοχοποιήθηκαν — από την Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία — προστέθηκαν στον κατάλογο των ειδικά καθορισμένων υπηκόων, που διατηρεί το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ή OFAC. Αυτό σημαίνει ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία έχουν αποκλειστεί, οι πολίτες των ΗΠΑ γενικά απαγορεύεται να συναλλάσσονται μαζί τους και επίσης απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ

«Οι άνθρωποι που ορίζονται σήμερα αποτελούν σοβαρή απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα, τη θεσμική εμπιστοσύνη και τις φιλοδοξίες όσων αναζητούν δημοκρατική και συνετή διακυβέρνηση στα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε ο Brian Nelson, υφυπουργός Οικονομικών για την τρομοκρατία και τις οικονομικές πληροφορίες, σε δήλωση.

Μεταξύ αυτών που αναφέρονται είναι ο Σβετόζαρ Μάροβιτς, ο τελευταίος πρόεδρος της πρώην Κρατικής Ένωσης Σερβίας και Μαυροβουνίου, η οποία διαλύθηκε το 2006. Ο Μάροβιτς διετέλεσε επίσης αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου μέχρι το 2015, όταν συνελήφθη για τη συμμετοχή του σε διαφθορά σκάνδαλα που σχετίζονται με κατασκευαστικά έργα. Παραδέχτηκε τις κατηγορίες και υπέγραψε δύο συμφωνίες ένστασης, αλλά πριν εκτίσει την ποινή του διέφυγε στη Σερβία, όπου διαμένει τώρα. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ζητά την έκδοσή του από το Βελιγράδι από το 2019.

Κατονομάζεται επίσης ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο Γκρούεφσκι καταδικάστηκε από δικαστήριο στη χώρα του για κατηγορίες που σχετίζονται με διαφθορά, αλλά διέφυγε και έλαβε άσυλο στην Ουγγαρία, κάτι που σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ «αντιπροσωπεύει μια σοβαρή οπισθοδρόμηση για τη διαφθορά και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διαφθορά στη Βόρεια Μακεδονία».

Η OFAC όρισε επίσης τον πρώην αρχηγό της αντικατασκοπείας του Γκρούεφσκι, Σάσο Μιγιάλκοφ, ο οποίος σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε ένα σχέδιο νοθείας ψηφοφορίας και μια παράνομη επιχείρηση υποκλοπών με στόχο πολιτικούς της αντιπολίτευσης, δικαστές και δημοσιογράφους «που παρείχε πολιτικό και οικονομικό όφελος και που επιτάχυνε μια διετή πολιτική κρίση στη χώρα».

Από την Αλβανία, η λίστα περιλαμβάνει τον πρώην βουλευτή Aqif Rakipi και τον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ylli Ndroqi, που τον κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί τα μέσα του για να «εκβιάσει και να εκβιάσει Αλβανούς πολίτες».

Περιλαμβάνει επίσης τον Asim Sarajlic, μέλος του κοινοβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, και την πρώην γενική εισαγγελέα της χώρας, Gordana Tadic.

Πηγή: politico.com

Exit mobile version