Κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας: Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει όπλα για να υπερασπιστεί την Ουκρανία!

Η Βρετανία προμηθεύει την Ουκρανία με αντιαρματικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς για αυτοάμυνα, αφού η Ρωσία συγκέντρωσε περίπου 100.000 στρατιώτες στα σύνορά της, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

Ο Μπεν Γουάλας – Υπουργός Άμυνας – είπε στους βουλευτές ότι μια μικρή ομάδα βρετανικών στρατευμάτων θα σταλεί επίσης στην Ουκρανία για να παράσχει εκπαίδευση.

Είπε ότι υπάρχει «νόμιμος και πραγματικός λόγος ανησυχίας» ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εισβολή.

Η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε σχέδια εισβολής και κατηγορεί τη Δύση για επιθετικότητα.

Δεκάδες βρετανικά στρατεύματα βρίσκονται στην Ουκρανία από το 2015 για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεών τους και το ΗΒ έχει επίσης δεσμευτεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του ναυτικού της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία το 2014.

Ωστόσο, ο κ. Wallace είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παράσχει επιπλέον βοήθεια για την ασφάλεια υπό το πρίσμα της «ολοένα και πιο απειλητικής συμπεριφοράς της Ρωσίας».

Η πρώτη παρτίδα ελαφρών αντιτεθωρακισμένων όπλων εστάλη τη Δευτέρα, αν και ο υπουργός Άμυνας δεν διευκρίνισε τον τύπο.

«Η Ουκρανία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορά της και αυτό το νέο πακέτο βοήθειας ενισχύει περαιτέρω την ικανότητά της να το κάνει», είπε στους βουλευτές.

«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: αυτή η υποστήριξη αφορά δυνατότητες όπλων μικρής εμβέλειας και σαφώς αμυντικά· δεν είναι στρατηγικά όπλα και δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία· πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για αυτοάμυνα».

Είπε ότι υπάρχει «ένα πακέτο διεθνών κυρώσεων έτοιμο να ξεκινήσει» εάν η Ρωσία λάβει οποιαδήποτε «αποσταθεροποιητική ενέργεια» στην Ουκρανία.

Οποιαδήποτε εισβολή θα θεωρηθεί ως «κατοχή» που «θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες ζωών από όλες τις πλευρές», είπε ο υπουργός Άμυνας.

Είπε: «Θέλουμε να είμαστε φίλοι με τον ρωσικό λαό όπως είμαστε εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Και υπάρχει ένας κόσμος στον οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε μια αμοιβαία επωφελή σχέση με τη Ρωσία.

“Εξακολουθώ να ελπίζω ότι η διπλωματία θα επικρατήσει. Είναι επιλογή του Προέδρου Πούτιν εάν θα επιλέξει τη διπλωματία και τον διάλογο ή τη σύγκρουση και τις συνέπειες”.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής στο Ηνωμένο Βασίλειο χαιρέτισε την απόφαση της Βρετανίας να στείλει όπλα και επιπλέον στρατεύματα, αλλά είπε στο BBC ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι δεν ήταν μέλος του ΝΑΤΟ.

«Θέλαμε να είμαστε στο ΝΑΤΟ… αντιμετωπίζουμε μόνοι μας τον μεγαλύτερο στρατό στην Ευρώπη», είπε ο Vadym Prystaiko.

Η σύγκρουση μεταξύ των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία και του ουκρανικού στρατού συνεχίζεται από το 2014, αν και υπάρχει μια ασταθής κατάπαυση του πυρός.

Οι δυτικές και οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν προτείνει μια εισβολή ή εισβολή θα μπορούσε να συμβεί κάποια στιγμή στις αρχές του 2022, μετά τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία κατηγόρησε τις χώρες του ΝΑΤΟ ότι «αντλούν» την Ουκρανία με όπλα και είπε ότι οι ΗΠΑ πυροδοτούν εντάσεις στην περιοχή.

Το κύριο αίτημα της είναι να σταματήσει οποιαδήποτε επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ να λέει μετά τις πρόσφατες συνομιλίες ότι είναι «απολύτως υποχρεωτικό να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ, μα ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ».

Πηγή: bbc.com

Exit mobile version