Κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός: Ανάπτυξη κατά 6,9% – Έλλειμμα 8% του ΑΕΠ.

Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο κρατικός προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2022, ο οποίος εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη 23 Νοεμβρίου ενώ προγραμματίστηκε να ψηφιστεί, από την ολομέλεια της Βουλής, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 18 Δεκεμβρίου 2021.

Μεγάλο μέρος των πιστώσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας έχει προβλεφθεί στον ειδικό φορέα “Γενικές Κρατικές Δαπάνες” του Υπουργείου Οικονομικών, στην κατηγορία “πιστώσεις υπό κατανομή”.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών στο κείμενο του Προϋπολογισμού, στα ανώτατα όρια δαπανών του Υπουργείου Υγείας έχουν περιληφθεί δαπάνες που σχετίζονται με την υλοποίηση μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού συνολικού ύψους 944 εκατ. ευρώ για το έτος 2021.

Στις παρεμβάσεις Covid-19 έτους 2022 του Υπουργείου Υγείας έχουν κατανεμηθεί πιστώσεις ύψους 136 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της δαπάνης μισθοδοσίας του επικουρικού προσωπικού που προσλήφθηκε λόγω Covid-19.

Συνολικά, οι δαπάνες για την κάλυψη αυξημένων υγειονομικών δαπανών λόγω της πανδημίας Covid-19 για το 2022 προβλέπεται να ανέλθουν σε 736 εκατ. ευρώ το 2022. Από αυτά, τα 600 εκατ. ευρώ έχουν προβλεφθεί στην μείζονα κατηγορία 29 “Πιστώσεις υπό κατανομή” του ειδικού φορέα Γενικές Κρατικές Δαπάνες του Υπουργείου Οικονομικών ώστε να εκταμιευθούν ανάλογα με την υγειονομική πορεία της πανδημίας. Οι πιστώσεις αυτές θα μεταφέρονται στους φορείς ανάλογα με τις ανάγκες τους κατά τη διάρκεια του έτους αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα, δε, με όσα τόνιζαν χτες κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών στη βάση το ότι για πρώτη φορά γίνεται Λειτουργική Ταξινόμηση των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης , ώστε από το 2022 οι πολίτες να γνωρίζουν το σύνολο των δαπανών όλων των φορέων Γενικής Κυβέρνησης ανά τομέα λειτουργίας του κράτους όπως είναι η Εκπαίδευση, η Υγεία, η Κοινωνική Προστασία, η Αγροτική Ανάπτυξη, η Περιβαλλοντική Προστασία, ο Πολιτισμός, η Άμυνα, οι Υποδομές κτλ, στα 11,7 δισεκ ανέρχονται αθροιστικά οι δαπάνες Υγείας της Γενικής Κυβέρνησης (Νοσοκομεία Υπ. Άμυνας, ΕΣΥ, φάρμακα, δήμοι κτλ).

«Στον προϋπολογισμό 2022 η δαπάνη υγείας ανεβαίνει στο 6,2% του ΑΕΠ. Σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (είναι στο 7% είμαστε κοντά, και αρκετά υψηλότερα σε σχέση με το παρελθόν» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι που τόνιζαν ότι βελτιώνεται και το απόλυτο αποτέλεσμα αυτομάτως λόγω αύξησης ΑΕΠ για την υγεία. «Αφαιρουμένων των δαπανών covid έχουμε σοβαρή αύξηση στις δαπάνες υγείας. Υπάρχει μεγάλο αποθεματικό. Μεγάλο κομμάτι από αυτό θα πάει στην υγεία» σημείωνανα αναφέροντας ότι είναι αυξημένη κατά 150 εκ και η φαρμακευτική δαπάνη. Να σημειωθεί ότι με βάση όσα τόνιζαν χτες οι ίδιοι κύκλοι ο μηχανισμός υποχρεωτικών επιστροφών για τη φαρμακοβιομηχανία – το γνωστό clawback – δεν αποτελεί δημοσιονομικό κίνδυνο. «Ό,τι δεν πληρώνεται δε θεωρείται έσοδο. Αντίθετα αναμένουμε αρκετό θετικό «(upside) αποτέλεσμα από το clawback στα επόμενα χρόνια καθώς ό,τι πληρωνένται θα εγγράφεται στα έσοδα» ανέφεραν.

Το Clawback

Υπενθυμίζεται όπως έχει σημειώσει η φαρμακοβιομηχανία, η εξαίρεση των εμβολίων από τη φαρμακευτική δαπάνη, ο τριπλασιασμός του συντελεστή υπερέκπτωσης για επενδύσεις σε Έρευνα & Ανάπτυξη, καθώς και ο συμψηφισμός του clawback με επενδυτικές δαπάνες, μεταξύ των οποίων και για κλινικές μελέτες έχει εισφέρει στην κάλυψη της «δημοσιονομικής βόμβας» του clawback. Από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, μάλιστα, έχουν δρομολογηθεί 250 εκατ. ευρώ για τον συμψηφισμό του clawback, για την περίοδο 2021 – 2023 ενώ έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο ο περιορισμός του. Με βάση δε τα διαθέσιμα στοιχεία το clawback ως ποσοστό επί της συνολικής δαπάνης δείχνει να είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι (33,64% το πρώτο εξάμηνο φέτος έναντι 31,6% πέρυσι). Μόνο το clawback που αφορά τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ άγγιξε πέρυσι τα 796,5 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα. Το θέμα, βέβαια, είναι αν πληρώνεται κι από ποιους το εν λόγω ποσό που αποτελεί δυνητικό έσοδο για το κράτος, έστω κι αν βέβαια όπως προαναφέρθηκε δεν εγγράφεται

Ο Προϋπολογισμός

eisigitiki-ekthesi

Exit mobile version