Κίνα και Ρωσία συνεργάζονται εναντίον της Δύσης στη σύνοδο κορυφής των Ολυμπιακών Αγώνων. (Video)

Ο Σι και ο Πούτιν παρουσιάζουν δυναμικό μανιφέστο για να αντιμετωπίσουν τις ΗΠΑ

Η Κίνα και η Ρωσία την ημέρα έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων διακήρυξαν μια «χωρίς όρια» συνεργασία, υποστηρίζοντας η μια την άλλη για τις αντιπαραθέσεις στην Ουκρανία και την Ταϊβάν με την υπόσχεση να συνεργαστούν περισσότερο ενάντια στη Δύση.

Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φιλοξένησε τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή, καθώς τα δύο έθνη δήλωσαν ότι η σχέση τους ήταν ανώτερη από οποιαδήποτε συμμαχία της εποχής του Ψυχρού Πολέμου και θα συνεργαστούν για το διάστημα, την κλιματική αλλαγή, την τεχνητή νοημοσύνη και τον έλεγχο του Διαδικτύου.

Το Πεκίνο υποστήριξε το αίτημα της Ρωσίας να μην γίνει δεκτή η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, καθώς το Κρεμλίνο συγκεντρώνει 100.000 στρατιώτες κοντά στη γείτονά του, ενώ η Μόσχα αντιτάχθηκε σε οποιαδήποτε μορφή ανεξαρτησίας για την Ταϊβάν, καθώς οι παγκόσμιες δυνάμεις σπρώχνουν για τις σφαίρες επιρροής τους.

«Η φιλία μεταξύ των δύο κρατών δεν έχει όρια, δεν υπάρχουν «απαγορευμένοι» τομείς συνεργασίας», ανέφεραν οι δύο χώρες σε κοινή τους δήλωση.

Η χρονική στιγμή της ανακοίνωσής τους ήταν άκρως συμβολική, σε Ολυμπιακούς Αγώνες που φιλοξενήθηκαν από την Κίνα και τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν σε διπλωματικό μποϊκοτάζ.

Η συμφωνία σηματοδότησε την πιο λεπτομερή και κατηγορηματική δήλωση της αποφασιστικότητας της Ρωσίας και της Κίνας να εργαστούν από κοινού για την οικοδόμηση μιας νέας διεθνούς τάξης βασισμένη στην άποψή τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Ο Πούτιν χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία φυσικού αερίου με την Κίνα αξίας περίπου 117,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υποσχόμενος να αυξήσει τις εξαγωγές της Ρωσίας στην Άπω Ανατολή. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν, λέγοντας ότι ο Σι θα έπρεπε να είχε χρησιμοποιήσει τη συνάντηση για να πιέσει για μείωση της έντασης στην Ουκρανία.

Μια τέτοια προσέγγιση είναι αυτό που περιμένει ο κόσμος από τις «υπεύθυνες δυνάμεις», δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την Ανατολική Ασία Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ.

«Εάν η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία και η Κίνα κοιτάξει αντίθετα, υποδηλώνει ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να ανεχθεί ή να υποστηρίξει σιωπηρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να εξαναγκάσει την Ουκρανία…»

Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ντάνιελ Ράσελ του think tank Asia Society, ο οποίος υπηρέτησε ως κορυφαίος διπλωμάτης του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ανατολική Ασία στην κυβέρνηση Ομπάμα, είπε ότι ο Σι και ο Πούτιν «ανακοίνωναν την αποφασιστικότητά τους να σταθούν μαζί και να σταθούν ενάντια στις ΗΠΑ και τη Δύση — έτοιμοι να αντέξουν τις κυρώσεις και αμφισβητήσουν την αμερικανική παγκόσμια ηγεσία».

Αν και δεν είναι επίσημα σύμμαχοι, οι δύο «κάνουν κοινό σκοπό ως τακτικό ζήτημα για να υπερασπιστούν καλύτερα τα αντίστοιχα συμφέροντά τους και τα αυταρχικά τους συστήματα από την πίεση της Δύσης», είπε.

Russian President Putin is currently meeting his Chinese counterpart president Xi Jinping. President Putin has arrived in Beijing as he attended winter Olympics opening ceremony apart from this Russia and China will also discuss greater gas and financial cooperation.

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ

Οι δύο χώρες έχουν έρθει πιο κοντά, καθώς και οι δύο δέχθηκαν πιέσεις από τη Δύση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα θέματα.

Στο μακροσκελές έγγραφο – σχεδόν 5.400 λέξεις σε αγγλική μετάφραση – η καθεμία προχώρησε σημαντικά περισσότερο από ό,τι πριν υποστήριξε την άλλη σε σημεία ανάφλεξης με τη Δύση.

– Η Ρωσία εξέφρασε την υποστήριξή της για τη θέση της Κίνας ότι η Ταϊβάν είναι αναφαίρετο μέρος της Κίνας και την αντίθεσή της σε κάθε μορφή ανεξαρτησίας για το νησί.

– Η Μόσχα και το Πεκίνο εξέφρασαν επίσης την αντίθεσή τους στη συμμαχία AUKUS μεταξύ Αυστραλίας, Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας ότι αύξησε τον κίνδυνο μιας κούρσας εξοπλισμών στην περιοχή.

– Η Κίνα προσχώρησε στη Ρωσία ζητώντας τον τερματισμό της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και υποστήριξε το αίτημά της για εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση.

– Εξέφρασαν την ανησυχία τους για «την πρόοδο των σχεδίων των ΗΠΑ για την ανάπτυξη της παγκόσμιας αντιπυραυλικής άμυνας και την ανάπτυξη στοιχείων της σε διάφορες περιοχές του κόσμου, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ικανότητας μη πυρηνικών όπλων υψηλής ακρίβειας για αφοπλιστικά χτυπήματα και άλλους στρατηγικούς στόχους».

Αλλού, χωρίς να κατονομάσουν την Ουάσιγκτον, επέκριναν τις προσπάθειες «ορισμένων κρατών» να εγκαθιδρύσουν παγκόσμια ηγεμονία, να αντιπαρατεθούν με τους οπαδούς και να επιβάλουν τα δικά τους πρότυπα δημοκρατίας.

Ο Σκοτ ​​Κένεντι, ειδικός στην Κίνα στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Ουάσιγκτον, είπε ότι παρά τη ρητορική, θα υπάρχουν όρια στη συμμαχία.

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να σταθεί με τη Ρωσία σε λεπτή αλλά όχι χοντρή», είπε. «Εάν ξεσπάσει πόλεμος για την Ουκρανία ή την Ταϊβάν, μπορούμε να περιμένουμε ότι αυτή η συνεργασία θα σπάσει».

ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Στον τομέα της τεχνολογίας, η Ρωσία και η Κίνα δήλωσαν έτοιμες να ενισχύσουν τη συνεργασία για την τεχνητή νοημοσύνη και την ασφάλεια των πληροφοριών.

Είπαν ότι πιστεύουν ότι “οποιεσδήποτε προσπάθειες περιορισμού του κυριαρχικού δικαιώματός τους να ρυθμίζουν εθνικά τμήματα του Διαδικτύου και να διασφαλίζουν την ασφάλειά τους είναι απαράδεκτες”.

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικοί κρατικοί ενεργειακοί κολοσσοί Gazprom και Rosneft συμφώνησαν την Παρασκευή νέες συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου και πετρελαίου με το Πεκίνο αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων .

Οι συμφωνίες κεφαλαιοποιούν την προσπάθεια του Πούτιν να διαφοροποιήσει τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας μακριά από τη Δύση, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά την άνοδό του στην εξουσία το 1999. Έκτοτε η Ρωσία έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής ενέργειας της Κίνας και έκοψε την εξάρτησή της από τη Δύση για έσοδα.

Το Κρεμλίνο είπε ότι οι πρόεδροι συζήτησαν επίσης την ανάγκη διεύρυνσης του εμπορίου σε εθνικά νομίσματα λόγω του απρόβλεπτου χαρακτήρα που περιβάλλει τη χρήση του δολαρίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ρωσικές εταιρείες θα μπορούσαν να αποκοπούν από τη δυνατότητα συναλλαγών σε δολάρια ως μέρος των κυρώσεων, εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο πρώτος από τους 2.000 Αμερικανούς στρατιώτες που στάλθηκαν για να ενισχύσουν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και τη Γερμανία έφτασε την Παρασκευή.

Exit mobile version