Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας «Εστία»

Ιδρύεται Φιλανθρωπικό Σωματείο με την επωνυμία ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ και τον διακριτικό τίτλο “Εστία”, με έδρα το Νέο Ψυχικό και επί της οδού Σόνιας Νικολακοπούλου 13, εποπτευόμενο από το εκάστοτε αρμόδιο Υπουργείο ή/και την εκάστοτε αρμόδια Αρχή ή/και Υπηρεσία, εφεξής αναφερόμενο στο παρόν και ως “Σωματείο” ή/και “Εστία”.

Σκοποί του Σωματείου είναι η εφ’ όρου ζωής δωρεάν παροχή φροντίδας και ειδικής θεραπευτικής αγωγής, ή/και άλλης αναγκαίας αγωγής, εκπαίδευσης, κοινωνικής προσαρμογής, επαγγελματικού προσανατολισμού, επαγγελματικής προκατάρτισης και κατάρτισης, κοινωνικό-οικονομικής ένταξης, εργασιακής απασχόλησης ατόμων με νοητική υστέρηση ή άλλη αναπηρία με παρόμοια της νοητικής υστέρησης χαρακτηριστικά. Για να χαρακτηρισθεί ένα άτομο ότι έχει νοητική υστέρηση απαιτείται διάγνωση από αρμόδιο φορέα και για την ένταξή του στην Εστία και στις δραστηριότητες της εξέταση από Διεπιστημονική Επιτροπή η οποία αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες (ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και εργοθεραπευτή) και συγκροτείται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, εφεξής αναφερόμενο στο παρόν και ως “Δ.Σ.”

Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ)

Το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) της Εστίας παρέχει υπηρεσίες επαγγελματικής απασχόλησης (εργαστήρια), παράλληλων εξατομικευμένων προγραμμάτων(φυσική αγωγή και αθλητισμός, χορός, θέατρο, εργοθεραπείες, λογοθεραπείες), δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας (ελεύθερος χρόνος), διατροφής, μεταφοράς ωφελουμένων καθώς και εκπαίδευσης σε θέματα αυτοεξυπηρέτησης.

Απευθύνεται σε άτομα, ηλικίας 15 ετών και άνω, με ελαφρά και μέση νοητική υστέρηση. Λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή στα κτήρια της Εστίας στο Νέο Ψυχικό.

Παράλληλα προγράμματα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Στην Εστία πιστεύουμε διαχρονικά για την αξία του αθλητισμού ως εργαλείο κοινωνικής ένταξης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. Τα σπορ είναι μια δράση  που εξασφαλίζουν τη συμμετοχή, την ατομική προσπάθεια και την κινητικότητα.

Υλοποιώντας ένα συστηματικό πρόγραμμα φυσικής άσκησης και εκμάθησης των  σπορ,  ξεκινήσαμε από το 1983 τη συμμετοχή στα αθλητικά δρώμενα από τους αγώνες της «Ειδικής Ολυμπιάδας».  Στα χρόνια που πέρασαν πήραμε μέρος σε δεκάδες αγώνες και αθλητικές Ημερίδες, με κυριότερους τους αγώνες «Special Olympics», όπου οι εκπαιδευόμενοί μας διακρίθηκαν σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κύριος πόλος των αθλητικών μας πρωτοβουλιών υπήρξε για περισσότερο από 20 χρόνια η διοργάνωση των «Κονιαλιδείων», μια ετήσια αθλητική εκδήλωση που διοργανωνόταν προς τιμήν του ευεργέτη μας, αείμνηστου Νίκου Κονιαλίδη.

Τα «Κονιαλίδεια» διεξάγονταν σε συνεργασία με τοπικούς Δήμους όπως του Νέου Ψυχικού και Φιλοθέης, διαρκούσαν περίπου μια εβδομάδα και περιελάμβαναν αγώνες κλασικού αθλητισμού (κυρίως στο Δημοτικό Στάδιο Φιλοθέης), κολύμβησης (Δημοτικό κολυμβητήριο Νέου Ψυχικού), επιτραπέζιας αντισφαίρισης και μπόουλινγκ.

Μέσα από την  συμμετοχή των εκπαιδευομένων μας σε αθλητικά προγράμματα γεννήθηκαν διεθνή προγράμματα και συνεργασίες , όπως η διοργάνωση του διεθνούς εκπαιδευτικού σχεδίου με την επωνυμία «Mέσω των σπορ» και η διακρατική πρωτοβουλία Bowlers η οποία πραγματεύτηκε την ενδυνάμωση της σύμπραξης και την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης των νέων μέσω του αθλητισμού και του μπόουλινγκ.

Τα τελευταία χρόνια υλοποιούμε ένα πολυποίκιλο αθλητικό πρόγραμμα με στόχο την ενίσχυση της σωματικής άσκησης και την προώθηση ενός υγιούς τρόπου ζωής για τους εκπαιδευόμενους μας. Μέρος του προγράμματος που χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, περιλάμβανε την δημιουργία ομάδας αναρρίχησης που δημιουργήσαμε και παρουσιάστηκε σε διεθνή συνάντηση στο Βελιγράδι της Σερβίας.

Επικοινωνία

Σόνιας Νικολακοπούλου 13

Νέο Ψυχικό, ΤΚ 15451

info@eseepa.gr

eseepa@otenet.gr

Τηλ.κέντρo: (+30) 2106713149

Fax: (+30) 2106748084

Kοινωνική υπηρεσία: (+30) 2106772813

Γραφείο Διοίκησης: (+30) 2106726945

Exit mobile version