Ινδία: 1,5 εκ. νέες περιπτώσεις COVID σε μια εβδομάδα!

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Ινδίας Ραχούλ Γκάντι ζήτησε την Παρασκευή από την κυβέρνηση να εμβολιάσει γρήγορα ολόκληρη τη χώρα και να παρακολουθήσει επιστημονικά τον κοροναϊό σε μια προσπάθεια να περιορίσει ένα θανατηφόρο δεύτερο κύμα το οποίο είδε 1,5 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις σε μια εβδομάδα.

Η έλλειψη από την κυβέρνησή σας μιας σαφούς και συνεκτικής στρατηγικής για τον εμβολιασμό και τον εμβολιασμό, καθώς και η υβρίδισή της για την κήρυξη της πρόωρης νίκης καθώς ο ιός εξαπλώθηκε εκθετικά, έθεσε την Ινδία σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη θέση”, δήλωσε ο Γκάντι σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Narendra Μόντι την Παρασκευή.

Ο Μόντι έχει επικριθεί ευρέως για το ότι δεν ενεργεί νωρίτερα για να καταστείλει το δεύτερο κύμα, αφού θρησκευτικά πανηγύρια και πολιτικές συγκεντρώσεις προσελκύουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους τις τελευταίες εβδομάδες και έγιναν εκδηλώσεις «σούπερ διασποράς».

Η κυβέρνησή του έχει επίσης επικριθεί για την άρση των κοινωνικών περιορισμών πολύ σύντομα μετά το πρώτο κύμα και για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας, το οποίο οι ιατροί λένε ότι είναι η μόνη ελπίδα της Ινδίας να ελέγξει το δεύτερο κύμα COVID-19.

Ενώ η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων στον κόσμο, αγωνίζεται να παράγει και να διανείμει αρκετές δόσεις για να σταματήσει το κύμα του COVID-19.

Η εφημερίδα Hindustan Times ζήτησε την Παρασκευή: “Επιτάχυνση του εμβολιασμού, έλεγχος του δεύτερου κύματος της πανδημίας …”

Ο Modi τόνισε ότι τα ινδικά κράτη πρέπει να διατηρήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού. Αν και η χώρα έχει χορηγήσει τουλάχιστον 157 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, το ποσοστό εμβολιασμού της έχει μειωθεί απότομα τις τελευταίες ημέρες.

“Αφού επιτύχαμε ποσοστό περίπου 4 εκατομμυρίων την ημέρα, είμαστε τώρα κάτω στα 2,5 εκατομμύρια την ημέρα λόγω έλλειψης εμβολίων”, ανέφερε η Amartya Lahiri, καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στην εφημερίδα Mint.

Ο στόχος των 5 εκατομμυρίων την ημέρα είναι το κατώτατο όριο αυτού που πρέπει να στοχεύσουμε, καθώς ακόμη και σε αυτό το ποσοστό, θα χρειαστεί ένας χρόνος για να πάρουμε σε όλους δύο δόσεις. Δυστυχώς, η κατάσταση είναι πολύ ζοφερή.”

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξε την Πέμπτη πρόταση των ΗΠΑ για συζήτηση σχετικά με την παραίτηση από την προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια COVID-19 σε μια προσπάθεια αύξησης της προσφοράς και της πρόσβασης σε εμβόλια, ιδίως σε ευάλωτες αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Ινδία ανέφερε μια ακόμη ρεκόρ καθημερινής αύξησης των περιπτώσεων κοροναϊού, 414.188, την Παρασκευή, ανεβάζοντας συνολικά νέες περιπτώσεις για την εβδομάδα σε 1,57 εκατομμύρια. Οι συνολικές περιπτώσεις ανέρχονται πλέον σε 21,49 εκατομμύρια. Οι θάνατοι από το COVID-19 αυξήθηκαν κατά 3.915 σε 234.083.

Ιατροί ειδικοί λένε ότι η πραγματική έκταση του COVID-19 στην Ινδία είναι πέντε έως 10 φορές τα επίσημα ποσοστά.

ΝΕΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΚΡΑΤΗ

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ινδίας καταρρέει κάτω από το βάρος των ασθενών, με τα νοσοκομεία να εξαντλούνται από κρεβάτια και ιατρικό οξυγόνο. Τα νεκροτομεία και τα κρεματόρια δεν μπορούν να αντέξουν τον αριθμό των νεκρών και αυτοσχέδιων πυρκαγιών που καίγονται σε πάρκα και πάρκα.

Οι λοιμώξεις εξαπλώνονται πλέον από υπερπληθυσμένες πόλεις σε απομακρυσμένα αγροτικά χωριά που φιλοξενούν σχεδόν το 70% του 1,3 δισεκατομμυρίου πληθυσμού.

Αν και η βόρεια και η δυτική Ινδία φέρουν το βάρος της νόσου, η νότια Ινδία φαίνεται τώρα να μετατρέπεται σε νέο επίκεντρο. Το μερίδιο των πέντε νότιων κρατών στην καθημερινή αύξηση των λοιμώξεων της χώρας αυξήθηκε από 28% σε 33% τις πρώτες επτά ημέρες του Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία.

Στη νότια πόλη Τσενάι, μόνο ένα στα εκατό κρεβάτια που υποστηρίζονται από οξυγόνο και δύο στα εκατό κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ICU) ήταν κενά την Πέμπτη, από ποσοστό κενών άνω του 20% κάθε δύο εβδομάδες πριν, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

https://twitter.com/reuterspictures/status/1390538849693077511?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1390538849693077511%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.reuters.com%2Fworld%2Fasia-pacific%2Findia-records-15-mln-new-covid-19-cases-week-2021-05-07%2F

Στην πρωτεύουσα τεχνολογίας της Ινδίας Μπανγκαλόρ, επίσης στο νότο, μόνο 23 από τα 590 κρεβάτια σε ICU ήταν κενά, και μόνο 1 στα 50 κρεβάτια με αναπνευστήρα ήταν κενά, σύμφωνα με αξιωματούχους κατάστασης που επικεντρώνονται σε μια επικείμενη κρίση.

Το Μπανγκαλόρ έχει 325.000 ενεργές περιπτώσεις COVID-19, με ζήτηση για μονάδες ICU και μονάδες υψηλής εξάρτησης (HDU) πάνω από 20 φορές, δήλωσε ο HM Prasanna, πρόεδρος του Ιδρύματος Ιδιωτικών Νοσοκομείων και Νοσηλευτικών Οίκων στην πολιτεία Karnataka, το οποίο περιλαμβάνει το Μπανγκαλόρ.

“Κάθε ασθενής που έρχεται στο νοσοκομείο χρειάζεται ICU ή κρεβάτι HDU … γι ‘αυτό οι ασθενείς τρέχουν από το ένα νοσοκομείο στο άλλο αναζητώντας ένα κρεβάτι ICU”, είπε.

“Υπάρχει επίσης μικρή παροχή ιατρικού οξυγόνου … Τα περισσότερα από τα μικρά νοσοκομεία που δεν μπορούν να προμηθευτούν οξυγόνο σε καθημερινή βάση αρνούνται να δεχθούν ασθενείς με COVID.”

Αρκετά ινδικά κράτη επέβαλαν διάφορα επίπεδα κοινωνικών περιορισμών για να προσπαθήσουν να σταματήσουν τις μολύνσεις, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντιστάθηκε στην επιβολή εθνικού αποκλεισμού.

Η βοήθεια από ξένες χώρες συνέχισε να χύνεται, καθώς αποστολές από την Πολωνία, τις Κάτω Χώρες και την Ελβετία έφτασαν την Ινδία την Παρασκευή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αριντάμ Μπαγκτσί στο Twitter.

Πηγη: reuters.com

Exit mobile version