Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός στα παιδιά

Ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός όπως δεν είναι και υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί στα παιδιά, παρά μόνο αυτοί της εισαγωγής στα νηπιαγωγεία.

Τη δήλωση αυτή έκανε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στη σημερινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Δημοσιογράφος: Κυρία Θεοδωρίδου, ο Υπουργός Υγείας σήμερα το πρωί δήλωσε ότι αν εγκριθεί το εμβόλιο της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τις ηλικίες 12-15, η νέα σχολική χρονιά θα μας βρει με τη δυνατότητα να εμβολιάζουμε τα παιδιά αυτών των ηλικιών. Οι γονείς από εκείνη τη στιγμή δεν παύουν να ρωτούν αν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, αφού μάλιστα τα παιδιά, όπως έχει διαπιστωθεί, αφενός δεν νοσούν βαριά αφετέρου θα έχει εμβολιαστεί μέχρι το φθινόπωρο το μεγαλύτερο μέρος των ενηλίκων. Δεν σας φοβίζει που ένα νέο εμβόλιο θα χορηγηθεί σε ανήλικα παιδιά;

Μ. Θεοδωρίδου: Νομίζω ότι προτρέχει η κυρία όταν μιλάει για εφαρμογή του εμβολίου. Άλλο έγκριση ενός εμβολίου, άλλο δυνατότητα χρησιμοποίησης ενός εμβολίου και άλλο υιοθέτηση αυτού του εμβολίου για εμβολιασμό στα παιδιά.

Όπως είπα και στη σύντομη εισήγησή μου, η προσέγγιση για τον εμβολιασμό των παιδιών θα εξαρτηθεί και από το πώς θα είναι η κατάσταση από πλευράς επιδημίας και από ότι νεότερο έχουμε σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια.

Ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός όπως δεν είναι και υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί στα παιδιά, παρά μόνο αυτοί της εισαγωγής στα νηπιαγωγεία.

Επομένως, να μην ανησυχούν οι γονείς. Είναι, νομίζω, ευχής έργο ότι στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τα περισσότερα μέλη είναι παιδίατροι με ιδιαίτερες ευαισθησίες για το θέμα των εμβολιασμών και άρα να είναι σίγουροι ότι θα το χειριστούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα παιδιά τους και φυσικά για το κοινωνικό σύνολο.

Exit mobile version