Η Ρωσία ενισχύει την παρουσία του πολεμικού πλοίου στη Μαύρη Θάλασσα καθώς οι εντάσεις της Ουκρανίας σιγοβράζουν

Δύο ρωσικά πολεμικά πλοία διέσχισαν το Βόσπορο καθ ‘οδόν προς τη Μαύρη Θάλασσα το Σάββατο και 15 μικρότερα πλοία ολοκλήρωσαν τη μεταφορά τους στη θάλασσα καθώς η Μόσχα ενισχύει τη ναυτική της παρουσία σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων με τη Δύση και την Ουκρανία.

Η ενίσχυση συμπίπτει με μια τεράστια συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα αποκαλεί προσωρινή αμυντική άσκηση και ακολουθεί κλιμάκωση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ αυτονομιστών της Ρωσίας και κυβερνητικών δυνάμεων της Ουκρανίας.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ουάσινγκτον, οι οποίες ακύρωσαν την αποστολή δύο δικών της πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα την περασμένη εβδομάδα μετά από έντονες ρωσικές διαμαρτυρίες, βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η Μόσχα απέλασε 10 Αμερικανούς διπλωμάτες την Παρασκευή ως αντίποινα για την απέλαση του ίδιου αριθμού Ρώσων διπλωμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες για φερόμενη κακοήθεια.

Η Ρωσία έχει επίσης περιορίσει προσωρινά την κυκλοφορία ξένων πολεμικών πλοίων “και άλλων κρατικών πλοίων” κοντά στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, μια κίνηση που καταδικάστηκε τόσο από το Κίεβο όσο και από την Ουάσιγκτον.

Δύο ρωσικά πλοία προσγείωσης κατηγορίας Ropucha από τον Βόρειο Στόλο της Ρωσίας, ικανά να μεταφέρουν δεξαμενές και να παραδώσουν πανοπλία και στρατεύματα κατά τη διάρκεια παράκτιων επιθέσεων, διήλθαν από το Βόσπορο το Σάββατο, είδε ρεπόρτερ της Κωνσταντινούπολης.

Περισσότερες ρωσικές ναυτικές ενισχύσεις με τη μορφή δύο επιπλέον πλοίων προσγείωσης, αυτή τη φορά από το στόλο της Βαλτικής της Ρωσίας, αναμένεται να διέλθουν αμέσως από το Βόσπορο.

Το πρακτορείο ειδήσεων της RIA το Σάββατο ανέφερε επίσης ότι 15 μικρότερα πλοία από τον ρωσικό Caspian Flotilla ολοκλήρωσαν τη μεταφορά τους στη Μαύρη Θάλασσα ως μέρος μιας άσκησης.

Σε ένα ακόμη σημάδι έντονων εντάσεων στην περιοχή, ένα πλοίο που μετέφερε φορτηγά εφοδιαστικής και εξοπλισμό για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία διέσχισε το Βόσπορο την Παρασκευή το απόγευμα, είδε ο ίδιος δημοσιογράφος του Reuters.

Στην Αγία Πετρούπολη, η υπηρεσία ασφαλείας FSB της Ρωσίας συνέλαβε για λίγο έναν Ουκρανό διπλωμάτη, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας το Σάββατο. 

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax ανέφερε νωρίτερα το FSB ότι ο Oleksandr Sosoniuk τέθηκε υπό κράτηση όταν προσπάθησε να λάβει διαβαθμισμένες πληροφορίες από ρωσικές βάσεις δεδομένων επιβολής του νόμου κατά τη διάρκεια συνάντησης με Ρώσο πολίτη.

Πηγή: reuters.com

Exit mobile version