Η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Φινλανδία

Tο ρωσικό νόμισμα ενισχύθηκε φτάνοντας χθες υψηλό τετραετίας έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

oι περισσότερες εταιρείες συμμορφώνονται με τις υποδείξεις Μόσχας για άνοιγμα διπλών τραπεζικών λογαριασμών στην Gazprombank, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα για την εισβολή της στην Ουκρανία, μετά και το κλείσιμο της κάνουλας σε Βουλγαρία και Πολωνία.

Η Φινλανδία, που δεν δέχτηκε να πληρώσει σε ρούβλια, είδε τη ροή του ρωσικού αερίου να διακόπτεται σήμερα το πρωί (Σάββατο 21/5), αφού η Gazprom σταμάτησε τις εξαγωγές, όπως ανέφερε η φινλανδική εταιρία διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς. «Οι εισαγωγές αερίου μέσω του σημείου εισόδου Ιμάτρα σταμάτησαν», ανακοίνωσε Gasgrid Finland.

Η φινλανδική κρατική εταιρία αερίου Gasum δήλωσε χθες πως η Gazprom είχε προειδοποιήσει πως η ροή θα διακοπτόταν σήμερα. “Οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία βάσει του συμβολαίου προμήθειας της Gasum έχουν διακοπεί» επιβεβαίωσε σήμερα.

«Κατά τη διάρκεια της επικείμενης θερινής περιόδου, η Gasum θα παρέχει φυσικό αέριο στους πελάτες της από άλλες πηγές μέσω του αγωγού Balticconnector». Ο Balticconnector συνδέει τη Φινλανδία με το δίκτυο αερίου της γειτονικής Εσθονίας.

Η πλειονότητα του αερίου που χρησιμοποιείται στη Φινλανδία προέρχεται από τη Ρωσία, όμως το αέριο αποτελεί μόνο περίπου το 5% της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσής της.

Exit mobile version