Η Ρωσία απαγορεύει τις βρετανικές αεροπορικές εταιρείες από τον εναέριο χώρο της

Οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν απαγορευτεί να προσγειώνονται στα αεροδρόμια της Ρωσίας και να διασχίζουν τον εναέριο χώρο της, ανακοίνωσε η ρωσική ρυθμιστική αρχή πολιτικής αεροπορίας.

Η Ρωσία είπε ότι η κίνηση ήταν μια απάντηση στις «μη φιλικές αποφάσεις των αεροπορικών αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου».

Την Πέμπτη, το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε στην εθνική αεροπορική εταιρεία της Ρωσίας Aeroflot να προσγειωθεί στη Βρετανία.

Το μέτρο ήταν μέρος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας είπε στο ITV: “Νομίζω ότι είναι αντίποινα για εμάς χθες που απαγορεύαμε στην Aeroflot να χρησιμοποιεί και να προσγειώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή είναι η αντίδρασή τους”.

Η αρχή πολιτικής αεροπορίας της Ρωσίας Rosaviatsia είπε ότι το μέτρο ελήφθη «ως απάντηση σε εχθρικές αποφάσεις των αεροπορικών αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τον περιορισμό στις τακτικές πτήσεις αεροσκαφών που ανήκουν, μισθώνονται ή εκμεταλλεύονται πρόσωπο που συνδέεται με τη Ρωσία ή είναι εγγεγραμμένο στη Ρωσία».

Η British Airways ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ειδοποιεί τους πελάτες για ακυρωμένες υπηρεσίες και ότι θα προσφέρει πλήρεις επιστροφές χρημάτων.

«Ζητούμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία, αλλά αυτό είναι ξεκάθαρα ένα θέμα πέρα ​​από τον έλεγχό μας», δήλωσε η αεροπορική εταιρεία.

Η British Airways εκτελεί κανονικά τρεις πτήσεις την εβδομάδα κάθε φορά μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας.

Μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας, η Virgin Atlantic είπε επίσης ότι οι διαδρομές πτήσης είχαν προσαρμοστεί για ορισμένες από τις υπηρεσίες της μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, του Πακιστάν και της Ινδίας. Οι ώρες πτήσεων σε αυτά τα δρομολόγια θα παραταθούν από 15 λεπτά έως μία ώρα.

Η Virgin Atlantic ζήτησε συγγνώμη για τις καθυστερήσεις, προσθέτοντας: «Η ασφάλεια και η ασφάλεια των πελατών και των ανθρώπων μας είναι πάντα πρώτη και παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Ρωσία εξαιρετικά προσεκτικά μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης».

Οι πτήσεις της Virgin Atlantic μόνο για εμπορεύματα μεταξύ Λονδίνου Χίθροου και Σαγκάης, οι οποίες συνήθως εκτελούνται τέσσερις φορές την εβδομάδα, έχουν επίσης ανασταλεί.

Τα δεδομένα παρακολούθησης από το Flightradar24 έδειξαν ότι η BA και η Virgin Atlantic μεταξύ Δελχί, Ισλαμαμπάντ και Λονδίνου ακολουθούν νότιες διαδρομές για να αποφύγουν τον ρωσικό εναέριο χώρο.

Ο πάροχος δεδομένων Cirium είπε ότι η Aeroflot και η British Airways ήταν οι μόνοι αερομεταφορείς που μετέφεραν επιβάτες μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα.

Τις τελευταίες επτά ημέρες, είχαν προγραμματιστεί συνολικά 24 επιβατικές πτήσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας.

Τον Ιανουάριο, είχαν προγραμματιστεί 93 επιβατικές πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σε ένα περαιτέρω πλήγμα για την Aeroflot, η ποδοσφαιρική ομάδα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τερμάτισε τη συμφωνία χορηγίας της με τη ρωσική αεροπορική εταιρεία.

Η Aeroflot ήταν ο επίσημος αερομεταφορέας της United από το 2013 και η τελευταία συμφωνία επρόκειτο να λήξει μέχρι το 2023.

Η Γιουνάιτεντ ανανέωσε τη συμφωνία το 2015, υπογράφοντας μια πενταετή επέκταση που αναφέρεται ότι ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια δολάρια (29,9 εκατομμύρια £).

Πηγή: bbc

Exit mobile version