Η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ δίνει το πράσινο φως για το πρώτο εμβόλιο COVID για παιδιά 5-11 ετών

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου COVID-19 της Pfizer-BioNTech για παιδιά ηλικίας μεταξύ πέντε και 11 ετών την Πέμπτη, ανοίγοντας το δρόμο για να τους δοθεί μια πρώτη βολή καθώς η Ευρώπη παλεύει με μια έκρηξη σε περιπτώσεις.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνέστησε το εμβόλιο Pfizer-BioNTech (PFE.N) (22UAy.DE) , το οποίο έχει εγκριθεί για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε εφήβους μεταξύ 12 και 17 ετών από τον Μάιο, να χορηγείται ως ένεση στον άνω βραχίονα στο δύο δόσεις των 10 μικρογραμμαρίων, με διαφορά τριών εβδομάδων. Οι δόσεις για ενήλικες περιέχουν 30 μικρογραμμάρια.

Η έγκριση έρχεται καθώς η Ευρώπη είναι και πάλι το επίκεντρο της πανδημίας , αντιπροσωπεύοντας περίπου τα μισά κρούσματα και θανάτους.

Ο εμβολιασμός παιδιών και νέων, που μπορούν άθελά τους να μεταδώσουν τον COVID-19 σε άλλους, θεωρείται κρίσιμο βήμα προς την εξοικονόμηση της πανδημίας. Στη Γερμανία και την Ολλανδία, τα παιδιά αποτελούν πλέον την πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Η Pfizer και η BioNTech δήλωσαν ότι το εμβόλιο τους, το οποίο ονομάζεται Comirnaty, έδειξε 90,7% αποτελεσματικότητα κατά του κοροναϊού σε μια κλινική δοκιμή σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

«Τα οφέλη των Comirnaty σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 υπερτερούν των κινδύνων, ιδιαίτερα σε εκείνους με καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής COVID-19», η ΕΜΑ είπε .

Αν και η τελική έγκριση εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακολουθεί συνήθως τις συστάσεις του EMA και πηγή της ΕΕ είπε στο Reuters ότι η απόφαση θα ληφθεί πιθανότατα την Παρασκευή.

«Η σημερινή σύσταση (…) είναι σαφής ότι το εμβόλιο BioNTech-Pfizer είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για τα μικρά παιδιά και μπορεί να τους προσφέρει πρόσθετη προστασία», ανέφερε στο Twitter η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη.

Οι χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, προετοιμάζουν τώρα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού για μικρότερα παιδιά, αν και το πρώτο από τα παιδιατρικά εμβόλια χαμηλής δόσης δεν θα χορηγηθεί πριν από τις 20 Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουσα χαιρέτισε τα «καλά νέα», σημειώνοντας τον αυξανόμενο αριθμό λοιμώξεων μεταξύ των μη εμβολιασμένων παιδιών.

Στη Γαλλία, όπου ο αριθμός των λοιμώξεων διπλασιάζεται κάθε 11 ημέρες, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν είπε ότι θα ζητήσει από τις ρυθμιστικές αρχές της υγείας να εξετάσουν εάν τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών θα πρέπει να μπορούν να κάνουν το εμβόλιο.

Η Νορβηγία σκέφτηκε να περιορίσει τη χρήση του σε παιδιά με σοβαρές υποκείμενες παθήσεις, όπως ασθενείς με καρκίνο και μεταμοσχεύσεις, δήλωσε στο Reuters ο Geir Bukholm, διευθυντής ελέγχου λοιμώξεων του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας (NIPH).

Η ΕΕ προσχωρεί σε έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών , συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, του Ισραήλ, της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες έχουν εγκρίνει τα εμβόλια για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών και μικρότερα. 

Δεκάδες εκατομμύρια παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας θα είναι επιλέξιμα για τον πυροβολισμό στην ΕΕ. Η Γερμανία θα λάβει 2,4 εκατομμύρια δόσεις με την πρώτη αποστολή, αρκετές για να εμβολιαστούν περίπου τα μισά παιδιά της χώρας ηλικίας 5-11 ετών, δήλωσε εκπρόσωπος της BioNTech.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Πολωνίας Wojciech Andrusiewicz δήλωσε στο Reuters ότι η χώρα αναμένει μια πρώτη παρτίδα 1,1 εκατομμυρίων δόσεων για τη νεότερη ηλικιακή ομάδα τον Δεκέμβριο.

Η Τσεχική Δημοκρατία δήλωσε ότι αναμένει να λάβει 300.000 δόσεις, οι οποίες θα κάλυπταν περίπου το ένα πέμπτο του νεότερου πληθυσμού της.

Στην Αυστρία, όπου η κυβέρνηση επέβαλε εκ νέου ένα lockdown σε όλη τη χώρα, ορισμένες επαρχίες άρχισαν να εμβολιάζουν παιδιά αυτής της ηλικίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ακόμη και χωρίς επίσημη έγκριση του EMA.

Μετά την ανακοίνωση της Πέμπτης, ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Μούεκσταϊν είπε ότι η κυβέρνηση θα προετοιμαστεί τώρα για ένα εθνικό πρόγραμμα.

Πηγή: reuters.com

Exit mobile version