Η Ουκρανία κλείνει τον εναέριο χώρο για πτήσεις πολιτών εν μέσω ρωσικής στρατιωτικής δράσης

Η Ουκρανία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για μη στρατιωτικές πτήσεις την Πέμπτη, επικαλούμενη υψηλό κίνδυνο για την ασφάλεια, ενώ η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή της αεροπορίας προειδοποίησε επίσης για κινδύνους για τις πτήσεις σε παραμεθόριες περιοχές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, λόγω στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε μια στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που φαινόταν να είναι η έναρξη του πολέμου στην Ευρώπη. 

Στον ιστότοπό της, η Ουκρανική Κρατική Επιχείρηση Υπηρεσιών Εναέριας Κυκλοφορίας δήλωσε ότι ο εναέριος χώρος της χώρας έκλεισε για πτήσεις πολιτών από τις 0045 GMT την Πέμπτη, με τις υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας να έχουν ανασταλεί.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) δήλωσε ότι ο εναέριος χώρος στη Ρωσία και τη Λευκορωσία εντός 100 ναυτικών μιλίων από τα σύνορά τους με την Ουκρανία μπορεί επίσης να εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια.

«Συγκεκριμένα, υπάρχει κίνδυνος σκόπιμης στόχευσης και εσφαλμένης αναγνώρισης των πολιτικών αεροσκαφών», ανέφερε το πρακτορείο σε δελτίο της ζώνης συγκρούσεων.

«Η παρουσία και η πιθανή χρήση ενός ευρέος φάσματος συστημάτων επίγειου και αερομεταφερόμενου πολέμου ενέχει υψηλό κίνδυνο για τις πολιτικές πτήσεις που εκτελούνται σε όλα τα ύψη και τα επίπεδα πτήσης».

Η αεροπορική βιομηχανία έχει λάβει σοβαρά υπόψη τους κινδύνους που ενέχουν οι συγκρούσεις για την πολιτική αεροπορία από τότε που η πτήση MH17 της Malaysia Airlines καταρρίφθηκε πάνω από την ανατολική Ουκρανία το 2014.

Η EASA είπε ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έστειλε στην Ουκρανία ένα επείγον μήνυμα προειδοποιώντας για υψηλό κίνδυνο για την ασφάλεια των πτήσεων, λόγω της χρήσης όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού από τις 0045 GMT, και ζήτησε από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας της Ουκρανίας να σταματήσει τις πτήσεις.

Ιστότοποι που είχαν δείξει πτήσεις συλλογής πληροφοριών πάνω ή κοντά στην Ουκρανία καθώς η Δύση εσκεμμένα παρουσίαζε υποστήριξη μεταδίδοντας ανιχνεύσιμα σήματα τις τελευταίες εβδομάδες έδειχναν κενό χώρο καθώς τα αεροσκάφη έφευγαν και η Ουκρανία κηρύχθηκε ζώνη σύγκρουσης.

Νωρίς το πρωί η αεροπορική κίνηση παρέσυρε ολόκληρη τη χώρα σε πολυσύχναστους διαδρόμους προς τα βόρεια και τα δυτικά.

Μια πτήση της El Al από το Τελ Αβίβ προς το Τορόντο έκανε μια ξαφνική ανατροπή από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας την ώρα που έκλεισε, έδειξε ο ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων FlightRadar24.

Ώρες νωρίτερα, η Safe Airspace, η οποία δημιουργήθηκε για να παρέχει πληροφορίες ασφάλειας και ζώνης σύγκρουσης μετά την κατάρριψη του MH17, δήλωσε ότι αύξησε το επίπεδο κινδύνου πάνω από την Ουκρανία για να «μην πετάξει».

Προειδοποίησε επίσης για την πιθανότητα κυβερνοεπίθεσης στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας της Ουκρανίας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ανέστειλε τις εσωτερικές πτήσεις από και προς πολλά αεροδρόμια κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των Rostov-on-Don, Krasnodar και Stavropol, έως τις 2 Μαρτίου.

Η Ρωσία έκλεισε επίσης κάποιο εναέριο χώρο στον τομέα του Ροστόφ για «προκειμένου να παρέχει ασφάλεια» στις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας, έδειξε μια ειδοποίηση προς τους αεροπόρους.

Προτού η Ουκρανία ενημερώσει για τους περιορισμούς του εναέριου χώρου, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πει στις αεροπορικές τους εταιρείες να αποφύγουν συγκεκριμένο εναέριο χώρο πάνω από την ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, αλλά δεν επέτρεψαν την πλήρη απαγόρευση.

Η γερμανική Lufthansa (LHAG.DE) διέκοψε τις πτήσεις προς την Ουκρανία από τη Δευτέρα, προσχωρώντας στην KLM που είχε ήδη αναστείλει τις πτήσεις. 

Exit mobile version