Η Κίνα στέλνει 30 πολεμικά αεροσκάφη στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν

Η Ταϊβάν λέει ότι ανέπτυξε μαχητικά αεροσκάφη για να προειδοποιήσει 30 πολεμικά αεροσκάφη που έστειλε η Κίνα στη ζώνη αεράμυνας.

Το περιστατικό τη Δευτέρα σηματοδότησε τη μεγαλύτερη εισβολή από τον Ιανουάριο.

Ήρθε λίγες μέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε την Κίνα να μην εισβάλει στην Ταϊβάν και την ίδια μέρα που ένας Αμερικανός αξιωματούχος επισκέφθηκε το νησί για να συζητήσει την ασφάλεια με τους ηγέτες.

Η Κίνα έχει επιταχύνει τη συχνότητα των αεροπορικών της αποστολών τους τελευταίους μήνες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εκπαιδευτικές ασκήσεις.

Τέτοιες κινήσεις έχουν εξοργίσει την Ταϊβάν και έχουν αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή.

Η Κίνα βλέπει την Ταϊβάν ως μια αποσχισθείσα επαρχία, την οποία μπορεί να καταλάβει με τη βία εάν χρειαστεί.

Το τελευταίο περιστατικό περιελάμβανε 22 μαχητικά, καθώς και ηλεκτρονικά αεροσκάφη, έγκαιρης προειδοποίησης και ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.

Το αεροσκάφος πέταξε σε μια περιοχή στα βορειοανατολικά των νησιών Πράτας που αποτελεί μέρος της ζώνης αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν (ADIZ), σύμφωνα με χάρτη που έδωσε το υπουργείο.

Όμως τα αεροπλάνα δεν πέρασαν στον ίδιο τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, κάτι που θα είχε θεωρηθεί ως εχθρική ενέργεια.

Το ADIZ είναι μια περιοχή εκτός της επικράτειας και του εθνικού εναέριου χώρου μιας χώρας, αλλά όπου τα ξένα αεροσκάφη εξακολουθούν να εντοπίζονται, να παρακολουθούνται και να ελέγχονται για το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας. Είναι αυτοδηλωμένο και τεχνικά παραμένει διεθνής εναέριος χώρος.

Η Ταϊβάν αναφέρει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο ότι κινεζικά αεροσκάφη πετούσαν στο ADIZ της, αποκαλώντας τον πόλεμο «γκρίζας ζώνης» με στόχο τη δοκιμή της στρατιωτικής τους απόκρισης και την εξάντλησή τους.

Οι αναλυτές είπαν προηγουμένως ότι οι εισβολές ήταν μια προειδοποίηση κατά της κυβέρνησης της Ταϊβάν από το να κινηθεί προς μια επίσημη διακήρυξη ανεξαρτησίας.

Το Πεκίνο έχει πει στο παρελθόν ότι οι ασκήσεις είχαν ως στόχο την προστασία της κυριαρχίας του.

Ο κ. Μπάιντεν είχε αναφερθεί στις αεροπορικές επιδρομές κατά την επίσκεψή του στην Ασία που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα – η πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή ως πρόεδρος.

Είπε ότι η Κίνα «φλερτάρει ήδη με τον κίνδυνο αυτή τη στιγμή πετώντας τόσο κοντά» στην Ταϊβάν και εξέδωσε την πιο σθεναρή προειδοποίησή του προς την Κίνα μέχρι σήμερα, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα ήταν πρόθυμες να απαντήσουν στρατιωτικά εάν το Πεκίνο εισβάλει στο νησί.

Τα λόγια του φάνηκε να σηματοδοτούν μια στροφή από τη μακροχρόνια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» των ΗΠΑ για την Ταϊβάν, η οποία επέτρεψε στις ΗΠΑ να παραμείνουν σκόπιμα ασαφείς σχετικά με την απάντησή τους σε μια τέτοια κατάσταση.

Ο στρατός της Κίνας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι διεξήγαγε πρόσφατα μια άσκηση γύρω από την Ταϊβάν ως «επίσημη προειδοποίηση» ενάντια στη «συμπαιγνία» του με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εισβολή της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε καθώς η αμερικανίδα γερουσιαστής Tammy Duckworth έφτασε στην Ταϊπέι σε μια απροειδοποίητη επίσκεψη για να συζητήσει θέματα περιφερειακής ασφάλειας και εμπορίου με τον πρόεδρο της Ταϊβάν, Tsai Ing-wen.

Πηγή: bbc.com

Exit mobile version