Η επιτροπή COVID-19 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ζητήσει από την Φον ντερ Λάιεν να εμφανιστεί ενώπιον της.

Μια ανεπιθύμητη πρόσκληση μπορεί σύντομα να φτάσει στο γραμματοκιβώτιο της Ursula von der Leyen.

Οι ευρωβουλευτές που ηγούνται της επιτροπής COVID-19 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισαν να ζητήσουν από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εμφανιστεί δημόσια ενώπιον του πάνελ, σύμφωνα με δήλωση που έστειλε αποκλειστικά στο POLITICO η πρόεδρος της επιτροπής, η Βελγίδα ευρωβουλευτής Kathleen Van Brempt.

Οι νομοθέτες θέλουν να ρωτήσουν τη φον ντερ Λάιεν για τον ρόλο της στη διαπραγμάτευση μιας τεράστιας σύμβασης εμβολίου για τον κορονοϊό, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που υπογράφηκε στο απόγειο της πανδημίας. Ήταν ενόψει αυτής της σύμβασης που αναφέρεται ότι αντάλλαξε γραπτά μηνύματα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Albert Bourla.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δαπανήσει πολλούς δημόσιους πόρους για την παραγωγή και την αγορά εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας», ανέφερε ο Βαν Μπρεμπτ στη δήλωση. «Το Κοινοβούλιο έχει το δικαίωμα να εξασφαλίσει πλήρη διαφάνεια σχετικά με τις λεπτομέρειες αυτών των δαπανών και τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε αυτές».

Μέχρι στιγμής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής έχει αποφύγει ερωτήσεις σχετικά με το τι συνέβη σε αυτούς τους κρίσιμους μήνες.

Ούτε ο διαμεσολαβητής της ΕΕ ούτε το Ελεγκτικό Συνέδριο μπόρεσαν να ρίξουν φως στις σκοτεινές συναλλαγές. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία είναι οπλισμένη με νομικές εξουσίες που στερούνται οι άλλες υπηρεσίες εποπτείας, ξεκίνησε έρευνα για τις συμβάσεις εμβολίων, χωρίς να πει εάν ο Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο στόχος της.

Η επιτροπή COVID εξέτασε τη συμφωνία – την τρίτη και μεγαλύτερη σύμβαση που υπογράφηκε με την Pfizer και τον Γερμανό εταίρο της BioNTech – και μέχρι στιγμής έχει ακούσει τόσο από το Ελεγκτικό Συνέδριο όσο και από τον Διαμεσολαβητή. Αλλά ο Μπουρλά αρνήθηκε την κλήση , στέλνοντας στη θέση του έναν υπάλληλο.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η πρόσκληση θα σταλεί στην Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Roberta Metsola, η οποία θα αποφασίσει στη συνέχεια εάν θα ζητήσει από τη von der Leyen να παραστεί στην ακρόαση. Η Μέτσολα είναι μέλος της κεντροδεξιάς ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της ίδιας που τοποθέτησε την Πρόεδρο της Επιτροπής στο ρόλο της.

Η πρόσκληση, αν φτάσει, δεν έχει νομική ισχύ. Όπως ο Μπούρλα, η φον ντερ Λάιεν μπορεί να αρνηθεί να εμφανιστεί. Όμως, με τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια να γίνονται όλο και πιο δυνατές καθώς το σκάνδαλο διαφθοράς του Qatargate κατακλύζει τις Βρυξέλλες , μπορεί να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να πει όχι.

Δεν είναι μόνο η φον ντερ Λάιεν που βρίσκεται στο στόχαστρο των ευρωβουλευτών. Η Van Brempt είπε στη δήλωσή της ότι η επιτροπή θα ζητήσει επίσης την ανάκληση των προνομίων πρόσβασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Pfizer ως απάντηση στην άρνηση του Bourla να καταθέσει. Έχει συμβεί στο παρελθόν: Οι νομοθέτες  ψήφισαν την απαγόρευση  των λομπίστες της Monsanto το 2017, αφού η εταιρεία αρνήθηκε να παραστεί σε ακρόαση. Αλλά δεν είναι αυτόματο — η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί μέσω των εσωτερικών διαδικασιών του Κοινοβουλίου. Και μεμονωμένοι ευρωβουλευτές μπορούν να συνεχίσουν να υπογράφουν λομπίστες της Pfizer ως ιδιώτες καλεσμένοι. 

Αλλά ακόμη και οι συμβολικές κινήσεις έχουν τη θέση τους καθώς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ προσπαθούν να αποκαταστήσουν την πρόσφατη ζημιά στη φήμη τους.

«Η διαφάνεια είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών μας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα», εξήγησε ο Van Brempt.

Πηγή: politico

Exit mobile version