Η ΕΕ εγκαινιάζει ιστότοπο για τους πολίτες για να συζητήσουν το μέλλον της

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαινίασε τη Δευτέρα έναν ιστότοπο για τους πολίτες για να συζητήσουν για το μέλλον του μπλοκ των 27 εθνών, καθώς η έξοδος της Βρετανίας, η κλιματική αλλαγή, η πανδημία COVID-19 και η άνοδος του εθνικισμού αναγκάζουν την ΕΕ να σκεφτεί πώς θέλει να αναπτυχθεί .

Ο ιστότοπος, διαθέσιμος για συνεισφορές στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, είναι μέρος αυτού που τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αποκαλούν Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης – ένα φόρουμ για συζήτηση που θα συμβάλει στον εντοπισμό ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ στο μεταβαλλόμενο παγκόσμιο πλαίσιο.

“Τα συμπεράσματα της διάσκεψης θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά των μεταρρυθμίσεων στην Ένωση στο μέλλον”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ένας από τους ηγέτες της πρωτοβουλίας, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Guy Verhofstadt.

“Χρειάζεται μια νέα κατεύθυνση. Αυτό το συνέδριο μπορεί να δώσει μια απάντηση σε αυτό”, είπε. Τα συμπεράσματα από τις συζητήσεις θα παρουσιαστούν το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Ο ιστότοπος προωθεί συζητήσεις για θέματα όπως η αλλαγή του κλίματος, το περιβάλλον, η υγεία, η οικονομία, η κοινωνική δικαιοσύνη και οι θέσεις εργασίας, ο ρόλος της ΕΕ στον κόσμο, αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια, ψηφιακός μετασχηματισμός, δημοκρατία και μετανάστευση. Οι πολίτες μπορούν επίσης να ξεκινήσουν τα δικά τους θέματα.

“Θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά στους πολίτες, να τους ακούσουμε”, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία Ντουμπράβκα Σούιτσα. “Θέλουμε να ακούσουμε από όλους.”

Αφού ξεκίνησε το 1951 ως οργάνωση έξι χωρών για τη από κοινού ρύθμιση της βιομηχανικής παραγωγής τους, ή αυτό που τότε ονομάστηκε Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, η ΕΕ από τότε επεκτάθηκε σε 28 χώρες το 2013 και μειώθηκε στις 27 πέρυσι με την έξοδο του Βρετανία.

Τα τελευταία 70 χρόνια, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το μπλοκ έχουν επίσης αλλάξει. Αντί να συντονίζουν την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα, ή να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της Ευρώπης μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, οι 27 χώρες συντονίζουν τώρα τις μειώσεις των εκπομπών CO2 για την πρόληψη της αλλαγής του κλίματος ή την από κοινού προμήθεια εμβολίων κατά της πανδημίας COVID-19.

Ο ιστότοπος είναι η πρώτη προσπάθεια της ΕΕ να ακούσει τους πολίτες της απευθείας σε διεθνικό επίπεδο, βασιζόμενη στην εμπειρία τέτοιων ασκήσεων σε επίπεδο χώρας, ιδίως στη Γαλλία.

Ενώ ορισμένα θεσμικά όργανα και αξιωματούχοι της ΕΕ πιστεύουν ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι η συζήτηση θα προκαλέσει αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ – το πρωτογενές δίκαιο της Ένωσης – η επιλογή δεν έχει αποκλειστεί ρητά.

Exit mobile version