Η ΕΕ απαγορεύει τη χρήση έγχρωμου μελανιού για τατουάζ από τις 4 Ιανουαρίου

Η ΕΕ έχει πει ότι οι νέοι κανόνες θα βοηθήσουν στην προστασία των ανθρώπων από μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των δερματικών ερεθισμών έως τον καρκίνο

Τον Ιανουάριο του 2020, η Καταχώριση, Αξιολόγηση, Εξουσιοδότηση και Περιορισμός Χημικών Προϊόντων της ΕΕ (REACH) είχε απαγορεύσει περίπου 4.000 χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται συνήθως σε πολύχρωμο μελάνι για τατουάζ.  

Ο ρυθμιστικός φορέας είχε δώσει στους προμηθευτές μελανιού χρόνο έως τις 4 Ιανουαρίου 2021 για να βρουν έναν αντικαταστάτη. Είχε πει στους προμηθευτές να βρουν διαφορετικά χημικά εγκεκριμένα από το REACH για να βρουν τα ίδια χρώματα.  

Έτσι, από τις 4 Ιανουαρίου, οι καλλιτέχνες τατουάζ στην ΕΕ δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν έγχρωμο μελάνι.  

Σύμφωνα με τον ρυθμιστικό φορέα, ορισμένες από τις χημικές ουσίες έχουν ήδη απαγορευτεί σε προϊόντα που εφαρμόζονται πάνω από το δέρμα καθώς μπορεί να προκαλέσουν «καρκίνο ή γενετικές μεταλλάξεις».  

Το REACH επιμένει ότι «ο στόχος δεν είναι να απαγορευθεί το τατουάζ αλλά να γίνουν ασφαλέστερα τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ και στο μόνιμο μακιγιάζ».  

Οι προμηθευτές άργησαν να κάνουν οποιαδήποτε πρόοδο σε αυτό το θέμα, είπαν ορισμένοι καλλιτέχνες τατουάζ. Καθιστά πιο δύσκολο για πολλούς ανθρώπους να κάνουν πολύχρωμα τατουάζ.  

Οι καλλιτέχνες τατουάζ ανησυχούν επίσης ότι οι νέοι κανόνες θα οδηγήσουν σε «μόνιμο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανταγωνιστικότητα των ευρωπαίων tattooists και pigmenters έναντι παρόχων εκτός ΕΕ» και θα μπορούσαν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο το επάγγελμα.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι πολλοί άνθρωποι θα στραφούν σε «καλλιτέχνες της αυλής», που προσφέρουν παράνομα τατουάζ, για να εκπληρώσουν την επιθυμία τους για χρωματιστά τατουάζ.

Πηγή: wionews.com, politico.eu

Exit mobile version