Η Βρετανία απέσυρε τα πλοία του Βασιλικού Ναυτικού από τα ύδατα του Τζέρσεϋ

Η Βρετανία απέσυρε τα πλοία του Βασιλικού Ναυτικού από τα ύδατα στα ανοικτά του Τζέρσεϋ την Πέμπτη, αλλά είπε ότι θα παραμείνει σε ετοιμότητα για να στηρίξει το νησί της Μάγχης μετά από μια ταχεία διαμάχη με τη Γαλλία σχετικά με τα δικαιώματα αλιείας μετά το Brexit.

Η Γαλλία και η Βρετανία ανέπτυξαν και τα δύο θαλάσσια περιπολικά πλοία στην περιοχή, αφού ένας στολίσκος Γάλλων τράτας έφτασε σε διαμαρτυρία στο κύριο λιμάνι του Τζέρσεϋ και ένας Γάλλος υπουργός πρότεινε νωρίτερα την εβδομάδα ότι το Παρίσι θα μπορούσε να διακόψει την ηλεκτρική ενέργεια στο νησί.

Γάλλοι ψαράδες λένε ότι στερούνται άδικα την πρόσβαση σε πλούσιους αλιευτικούς χώρους στα ανοικτά των ακτών του Τζέρσεϋ, μια αυτοδιοικούμενη βρετανική κορώνα.

Ο Τζέρσεϊ λέει ότι ακολουθεί τους κανόνες για την έκδοση αδειών που καθορίζονται στην εμπορική συμφωνία της Βρετανίας μετά την Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Βρετανία είπε ότι υποστήριξε το Τζέρσεϋ. Η ΕΕ ζήτησε ηρεμία.

Αφού τα γαλλικά αλιευτικά σκάφη εγκατέλειψαν την περιοχή, η Βρετανία δήλωσε ότι τα σκάφη περιπολίας του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της θα προετοιμαστούν να επιστρέψουν στο λιμάνι του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς η “κατάσταση έχει επιλυθεί προς το παρόν”

“Είμαστε ικανοποιημένοι που τα γαλλικά αλιευτικά σκάφη έχουν φύγει από την περιοχή του Τζέρσεϋ”, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης. “Παραμένουμε σε ετοιμότητα για να παρέχουμε περαιτέρω βοήθεια στα αιτήματα του Τζέρσεϋ.”

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας για το Brexit το 2016, έθεσε την εμπορική συμφωνία ως τρόπο να ανακτήσει τον έλεγχο του πεπρωμένου του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit.

Την Πέμπτη, είχε πει ότι τα δύο πλοία θα παραμείνουν εκτός Τζέρσεϋ ως προληπτικό μέτρο, σύμφωνα με το γραφείο του.

Ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας δήλωσε ότι η ανάπτυξη τόσο από τη Γαλλία όσο και από τη Βρετανία είχε ως στόχο να αποτρέψει τις συγκρούσεις μεταξύ μηχανότρατων σε αντίθετες πλευρές της σειράς.

ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ

Η Γαλλία είναι θυμωμένη που στις 30 Απριλίου το Τζέρσεϋ εξέδωσε 41 άδειες με αυτό που η κυβέρνηση του Παρισιού χαρακτήρισε μονομερώς επιβαλλόμενους όρους, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που θα μπορούσαν να περάσουν τα γαλλικά αλιευτικά σκάφη στα ύδατα του Τζέρσεϋ.

Ο Hugo Lehuby, εκπρόσωπος της Περιφερειακής Επιτροπής Αλιείας της Νορμανδίας, δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων του νησιού και εκπροσώπων των αλιέων δεν ήταν θετικές.

“Βρισκόμαστε βαθύτερα στο αδιέξοδο”, δήλωσε ο Lehuby στο Reuters. “Αυτό επιλύεται, ή λαμβάνονται αντίποινα.”

Οι αξιωματούχοι του Τζέρσεϊ δήλωσαν ότι η συμφωνία ορίζει ότι οι άδειες λαμβάνουν υπόψη τον χρόνο που ένα σκάφος πέρασε στα ύδατα του Τζέρσεϊ πριν από το Brexit. Ο διαπραγματευτής του Βρετανικού Brexit, Ντέιβιντ Φροστ, δήλωσε ότι σύμφωνα με τους όρους της εμπορικής συμφωνίας, το Τζέρσεϋ μπορεί να ρυθμίσει την αλιεία στα ύδατά του.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι μέχρι να δοθούν περαιτέρω αιτιολογήσεις από τη Βρετανία, οι αξιωματούχοι του Τζέρσεϋ δεν πρέπει να θέτουν νέους όρους στις άδειες.

“Η πλήρης συμμόρφωση με την TCA (εμπορική συμφωνία Brexit) είναι απαραίτητη σε αυτήν τη διαδικασία”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Vivian Loonela σε ενημέρωση.

Ο στόλος περίπου 50 αλιευτικών σκαφών έφυγε από τις ακτές του Τζέρσεϋ, το οποίο βρίσκεται 14 μίλια μακριά από τη βόρεια Γαλλία και 85 μίλια από τη νότια ακτή της Βρετανίας, νωρίς το απόγευμα. Έφτασαν την αυγή, με κάποιο πλήρωμα να κρατά ψηλά τις κόκκινες φωτοβολίδες.

Τουλάχιστον μία γαλλική τράτα μπήκε στο λιμάνι και μπλοκάρεσε για λίγο την Commodore Goodwill, ένα φορτηγό πλοίο και πλοίο που συνδέει τα Channel Islands με τη βρετανική ηπειρωτική χώρα.

Ο αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας είπε ότι η ανάπτυξη περιπολικών σκαφών μίλησε για την ανησυχία και την απογοήτευση της Γαλλίας.

Πηγη: reuters.com

Exit mobile version