Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή προσήχθη για ανάκριση στην έρευνα για διαφθορά στις Βρυξέλλες

Η Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, μία από τις 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσήχθη για ανάκριση στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής σε σχέση με έρευνα για ύποπτη διαφθορά που αφορά «μια χώρα του Κόλπου», ανέφεραν το Γαλλικό Πρακτορείο και το βελγικό περιοδικό Le Soir. , επικαλούμενος την εισαγγελία.

Πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφεραν ότι το γραφείο της Καϊλή σφραγίστηκε από την αστυνομία του Βελγίου, μαζί με αυτά των δύο Βέλγων σοσιαλιστών ευρωβουλευτών, της Maria Arena και του Marc Tarabella.

Η Arena αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη, δηλώνοντας ότι η έρευνα αφορούσε τον βοηθό της.

«Οι σφραγίδες τέθηκαν επειδή εργάστηκε για τη ΜΚΟ Fight Impunity, πιστεύω, το 2019», είπε η Arena στο Le Soir . «Δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι βοηθός μου».

Τέσσερις συλλήψεις είχαν ήδη γίνει το πρωί στη βελγική πρωτεύουσα για την ίδια υπόθεση. ΜΜΕ σε Ελλάδα και Βέλγιο ανέφεραν ότι ένας από τους τέσσερις συλληφθέντες είναι ο σύντροφος του Καϊλή.

Το ελληνικό σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ, μέλος του οποίου είναι η Καϊλή, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι «διαγράφηκε» από τα μέλη του.

Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέστειλαν την ένταξη της Καϊλή “με άμεση ισχύ”, σύμφωνα με δήλωση που κοινοποιήθηκε από την ομάδα.

Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία του Βελγίου ανακοίνωσε ότι ανέκτησε 600.000 ευρώ σε μετρητά και κατέσχεσε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα την Παρασκευή. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε 14 τοποθεσίες στις επιδρομές.

«Εδώ και αρκετούς μήνες, οι ανακριτές της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας υποπτεύονται ότι μια χώρα του Κόλπου επηρεάζει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αυτό γίνεται με την πληρωμή μεγάλων χρηματικών ποσών ή την προσφορά μεγάλων δώρων σε τρίτους /ή στρατηγική θέση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ανέφερε.

Η εισαγγελία δεν κατονόμασε τη χώρα στο επίκεντρο της έρευνας. Η δήλωση Τύπου της αναφερόταν μόνο σε ένα “κράτος του Κόλπου”. Ο Le Soir προσδιόρισε τη χώρα ως Κατάρ.

Οι δικαιούχοι είναι προσωπικότητες με «σημαντική πολιτική ή/και στρατηγική θέση» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όλοι οι συλληφθέντες πιστεύεται ότι είναι Ιταλοί πολίτες: διευθυντής της ΜΚΟ No Peace Without Justice Niccolò Figà-Talamanca. Ο ηγέτης των συνδικάτων Luca Visentini. ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier-Antonio Panzeri· και κοινοβουλευτικός βοηθός στην ομάδα S&D και συνεργάτης του Kaili, Francesco Giorgi, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. 

Η Καϊλή, 44 ετών, είναι πρώην παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης και ευρωβουλευτής από το 2014.

Οι υπηρεσίες Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφεραν ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν σχολιάζει τις δικαστικές διαδικασίες».

“Όπως πάντα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Το ίδιο και στη συγκεκριμένη περίπτωση”, πρόσθεσαν.

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το μεγαλύτερο στον ημικυκλικό, είπε ότι «δεν πρέπει να αφεθεί κανένας λίθος» στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

“Δεν υπάρχει χώρος για διαφθορά πουθενά στην ΕΕ. Οι αρχές έχουν την πλήρη υποστήριξή μας”, ανέφερε η ομάδα.

Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων από τη Γερμανία, Anna Cavazzini, μοιράστηκε την έκπληξή της για τη σύλληψη του Kaili στο Twitter.

«Αυτό είναι αρκετά σοκαριστικό αν οι υποψίες γίνουν πραγματικότητα», έγραψε ο Καβατζίνι στο Twitter. «Άκουσα την πολύ υπέρ του Κατάρ ομιλία της (στην) ολομέλεια και εξεπλάγην γι’ αυτό».

Πηγή: euronews

Exit mobile version