Σε εκατομμύρια ανέρχονται οι παρενέργειες! Ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για ανεπιθύμητες αντιδράσεις φαρμάκων για το COVID-19.

H Ευρωπαϊκή Ιατρική Υπηρεσία δημοσίευσε αυτά τα δεδομένα, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι, μαζί και ο γενικός πληθυσμός, μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες όπου οι Ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές χρησιμοποιούν για ανασκόπηση της ασφάλειας του φαρμάκου ή των δραστικών ουσιών. Η Διαφάνεια, είναι το κλειδί που οδηγεί τις αρχές της Υπηρεσίας.

Η ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για τις ύποπτες αναφορές αντιδράσεων ναρκωτικών είναι η  EudraVigilance, η  οποία παρακολουθεί επίσης αναφορές παρενεργειών και θανάτων μετά τα πειραματικά «εμβόλια» του COVID-19.

Εδώ είναι τι   αναφέρει το EudraVigilance σχετικά με τη βάση δεδομένων τους:

Αυτός ο ιστότοπος ξεκίνησε από τον  Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων  το 2012  για να παρέχει πρόσβαση στο κοινό σε αναφορές για υποψίες ανεπιθύμητων ενεργειών  (επίσης γνωστές ως ύποπτες ανεπιθύμητες ενέργειες) Αυτές οι αναφορές υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο  EudraVigilance  από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων και από φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν άδειες κυκλοφορίας (άδειες) για τα φάρμακα.

Το EudraVigilance είναι ένα σύστημα σχεδιασμένο για τη συλλογή αναφορών για ύποπτες παρενέργειες. Αυτές οι εκθέσεις χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των οφελών και των κινδύνων των φαρμάκων κατά την ανάπτυξή τους και για την παρακολούθηση της ασφάλειάς τους μετά την έγκρισή τους στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Το EudraVigilance χρησιμοποιείται από τον Δεκέμβριο του 2001.

Αυτός ο ιστότοπος δημιουργήθηκε για να συμμορφώνεται με την  Πολιτική Πρόσβασης EudraVigilance , η οποία αναπτύχθηκε για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας υποστηρίζοντας την παρακολούθηση της ασφάλειας των φαρμάκων και αυξάνοντας τη διαφάνεια για τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του κοινού.

Το  διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων  ενέκρινε για πρώτη φορά την Πολιτική Πρόσβασης EudraVigilance τον Δεκέμβριο του 2010.  Το Συμβούλιο εξέδωσε αναθεώρηση τον Δεκέμβριο του 2015 βάσει της νομοθεσίας περί φαρμακοεπαγρύπνησης του 2010.  Η πολιτική αποσκοπεί στο να παράσχει στους ενδιαφερόμενους φορείς, όπως οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων στον ΕΟΧ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας, οι ασθενείς και οι καταναλωτές, καθώς και η φαρμακευτική βιομηχανία και οι ερευνητικοί οργανισμοί, πρόσβαση σε αναφορές σχετικά με ύποπτες παρενέργειες.

Η διαφάνεια αποτελεί βασική κατευθυντήρια αρχή του Οργανισμού και είναι καθοριστικής σημασίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στη διαδικασία κανονιστικής διαδικασίας. Αυξάνοντας τη διαφάνεια, ο Οργανισμός είναι καλύτερα σε θέση να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ανάγκη μεταξύ των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένου του κοινού, για πρόσβαση σε πληροφορίες. 

Η έκθεσή τους έως τις 22 Μαΐου 2021 απαριθμεί 12.184 θανάτους και 1.196.190 παρενέργειες  μετά από ενέσεις τεσσάρων πειραματικών δόσεων COVID-19:

Από το σύνολο των παρενεργειών που καταγράφηκαν, υπάρχουν 604.744 σοβαρές παρενέργειες που αντιστοιχούν σε πάνω από 50%.

«Η σοβαρότητα παρέχει πληροφορίες για το ύποπτο ανεπιθύμητο αποτέλεσμα. μπορεί να χαρακτηριστεί ως «σοβαρό» εάν αντιστοιχεί σε ιατρικό περιστατικό που οδηγεί σε θάνατο , είναι απειλητικό για τη ζωή, απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο, έχει ως αποτέλεσμα άλλη ιατρικά σημαντική κατάσταση ή παράταση της υπάρχουσας νοσηλείας, έχει ως αποτέλεσμα επίμονη ή σημαντική αναπηρία ή ανικανότητα. ή είναι μια συγγενής ανωμαλία / γενετικό ελάττωμα. “

Ένας   συνδρομητής της Health Impact News στην Ευρώπη διενήργησε τις αναφορές για καθεμία από τις τέσσερις λήψεις COVID-19 που συμπεριλαμβάνουμε εδώ. Αυτός ο συνδρομητής έχει προσφερθεί εθελοντικά να το κάνει αυτό, και είναι πολλή δουλειά να καταγράφουμε κάθε αντίδραση με τραυματισμούς και θανάτους, καθώς δεν υπάρχει θέση στο   σύστημα EudraVigilance που έχουμε βρει ότι καταγράφει όλα τα αποτελέσματα.

Από τότε που ξεκινήσαμε να το δημοσιεύουμε, άλλοι από την Ευρώπη έχουν επίσης υπολογίσει τους αριθμούς και επιβεβαίωσαν τα σύνολα. *

Ακολουθούν τα συνοπτικά δεδομένα έως τις 22 Μαΐου 2021.

Σύνολο αντιδράσεις  για την πειραματική mRNA εμβόλιο Tozinameran  (κωδικός  BNT162b2 , Comirnaty ) από BioNTech /  Pfizer:  5,961 θάνατος s  και 452.779 παρενέργειες 22/05/2021

Σύνολο αντιδράσεις  για την πειραματική mRNA εμβόλιο mRNA-1273 ( CX-024 414) από  Moderna:  3.365 θάνατος s  και 72.596 παρενέργειες έως 22/05/2021

Σύνολο αντιδράσεις  για την πειραματική εμβόλιο AZD1222 / VAXZEVRIA (CHADOX1 NCOV-19)  από  Οχ ford / AstraZen ECA :  2.489 θάνατος s  και 655.534 παρενέργειες σε 22/05/2021

Συνολικές αντιδράσεις  για το πειραματικό εμβόλιο COVID-19 JANSSEN (AD26.COV2.S) από την  Johnson & Johnson :  369 θάνατοι  και 15.281 παρενέργειες στις 22/05/2021

* Αυτά τα σύνολα είναι εκτιμήσεις με βάση αναφορές που υποβάλλονται στο  EudraVigilance . Τα σύνολα μπορεί να είναι πολύ υψηλότερα με βάση το ποσοστό των ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρονται. Ορισμένες από αυτές τις αναφορές μπορούν επίσης να αναφερθούν στις βάσεις δεδομένων για τις ανεπιθύμητες ενέργειες κάθε χώρας, όπως η βάση δεδομένων VAERS των ΗΠΑ και το σύστημα Κίτρινης κάρτας του ΗΒ. Οι θάνατοι ομαδοποιούνται ανά συμπτώματα και μερικοί θάνατοι μπορεί να προήλθαν από πολλαπλά συμπτώματα.

Πηγή: adrreports, ema.europa

Exit mobile version