Εντολή του Πάπα Φρανγκίσκου να μεταφερθούν όλα τα κεφάλαια στην Τράπεζα του Βατικανό!

Ο Πάπας Φραγκίσκος διέταξε την Αγία Έδρα και τις συνδεδεμένες οντότητες να μεταφέρουν όλα τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία στο Ινστιτούτο για Έργα της Θρησκείας (IOR), κοινώς γνωστή ως τράπεζα του Βατικανού.

Ο Φραγκίσκος εξέδωσε ένα έγγραφο γνωστό ως “rescriptum”, ή επαναγραφή, καθιστώντας σαφές ότι όλες οι επενδύσεις από όλα τα τμήματα θα έπρεπε να περάσουν από την τράπεζα του Βατικανού σύμφωνα με νέους κανόνες που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου.

Το IOR, που εδρεύει στην Πολιτεία της Πόλης του Βατικανού, έχει 110 υπαλλήλους και 14.519 πελάτες. Από το 2021, φρόντιζε 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ (5,6 δισεκατομμύρια δολάρια) περιουσιακών στοιχείων πελατών.

Αν και συνήθως ονομάζεται «τράπεζα», το IOR είναι τεχνικά ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, χωρίς υποκαταστήματα, που εργάζεται στο κράτος της Πόλης του Βατικανού για να παρέχει υπηρεσίες σε πελάτες, που περιλαμβάνουν την Αγία Έδρα και συνδεδεμένες οντότητες, θρησκευτικά τάγματα, κληρικούς, καθολικά ιδρύματα και Ιερά.

Στην επιστολή του στις 23 Αυγούστου, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι το άρθρο 219, παράγραφος 3 του Praedicate Evangelium (Εκπαιδεύστε το Ευαγγέλιο), «πρέπει να ερμηνεύεται ότι σημαίνει ότι η δραστηριότητα του διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων και θεματοφύλακα της κινητής κληρονομιάς της Αγίας Έδρας και των ιδρυμάτων που συνδέονται με την Αγία Έδρα είναι αποκλειστική ευθύνη του Ινστιτούτου Θρησκευτικών Έργων».

Το διάταγμα θα αναγκάσει τα ιδρύματα της Αγίας Έδρας, συμπεριλαμβανομένης της Γραμματείας του Κράτους, να μεταφέρουν τα χρηματοοικονομικά τους στοιχεία στο IOR έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. 

Μεγαλύτερος ρόλος για την τράπεζα είναι ένα βασικό στοιχείο σε μια πολιτική συγκεντροποίησης που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, η οποία αφαιρεί από όλα τα τμήματα του Βατικανού τη δυνατότητα να επενδύουν ανεξάρτητα τα κεφάλαιά τους.

Η Γραμματεία του Κράτους είναι γνωστό ότι διέθετε λογαριασμούς σε ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα , συμπεριλαμβανομένης της Credit Suisse, μέσω της οποίας πραγματοποιήθηκε αρχικά η αμφιλεγόμενη επένδυση στο Λονδίνο.

Το άρθρο 219, παράγραφος 3 του νέου συντάγματος περί θητείας λέει: «Η εκτέλεση των οικονομικών συναλλαγών που αναφέρονται στις §§ 1 και 2 πραγματοποιείται μέσω του Ινστιτούτου για τα Έργα της Θρησκείας», το IOR.

Το Ινστιτούτο Θρησκευτικών Έργων ή «Τράπεζα του Βατικανό»

Οι οικονομικές συναλλαγές που περιγράφονται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 219 είναι η διαχείριση και διαχείριση της ακίνητης και κινητής περιουσίας της Ιεράς Έδρας και οντοτήτων που εμπιστεύονται την περιουσία τους στον Άρειο Πάγο.

Τον Ιούλιο, το Βατικανό εξέδωσε μια νέα γενική πολιτική για τις επενδύσεις για να διασφαλίσει ότι είναι ηθικές, πράσινες, χαμηλού κινδύνου και αποφεύγουν τις βιομηχανίες όπλων ή τους τομείς υγείας που εμπλέκονται σε αμβλώσεις, αντισύλληψη ή εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα.

Η πολιτική διέταξε τα τμήματα του Βατικανού να κλείσουν τους επενδυτικούς τους λογαριασμούς ή τις μετοχές τους σε ξένες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, και να τα μεταφέρουν στο IOR, υπό την επίβλεψη ενός τμήματος που ονομάζεται Διοίκηση της Κληρονομιάς της Αγίας Έδρας (APSA).

Στο έγγραφο, ο πάπας όρισε ως προθεσμία την 1η Οκτωβρίου για να ολοκληρωθούν οι μεταγραφές, υποδεικνύοντας ότι ορισμένα τμήματα σέρνουν τα πόδια τους.

Οι οικονομικές επενδύσεις του Βατικανού, εξαιρουμένων των ακινήτων, υπολογίζονται σε κάτι λιγότερο από 2 δισ. ευρώ.

Τον Ιούνιο, το Βατικανό ίδρυσε μια επιτροπή για την επίβλεψη της επενδυτικής δεοντολογίας. Αποτελείται από μη Ιταλούς: τον Ιρλανδοαμερικανό καρδινάλιο Kevin Joseph Farrell, ο οποίος εδρεύει στο Βατικανό, και τέσσερις εξωτερικούς οικονομικούς εμπειρογνώμονες στη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Πολλά οικονομικά σκάνδαλα του Βατικανού στο παρελθόν προήλθαν από την αφθονία εμπιστοσύνης στους οικονομικούς διευθυντές, σχεδόν πάντα Ιταλούς, που ήταν φίλοι αξιωματούχων του Βατικανού.

Συζητώντας τα οικονομικά σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Reuters τον περασμένο μήνα, ο Πάπας Φραγκίσκος έδωσε το παράδειγμα ιερέων που δεν είχαν οικονομική εμπειρία που κλήθηκαν να διαχειριστούν τα οικονομικά ενός τμήματος και οι οποίοι καλοπροαίρετα ζήτησαν βοήθεια από φίλους στον εξωτερικό χρηματοοικονομικό τομέα. 

«Αλλά μερικές φορές οι φίλοι δεν ήταν η ευλογημένη Ιμέλντα», είπε ο Πάπας, αναφερόμενος σε ένα 11χρονο Ιταλό κορίτσι του 14ου αιώνα που είναι σύμβολο της παιδικής αγνότητας. Ο Φραγκίσκος κατηγόρησε «την ανευθυνότητα της δομής» για προηγούμενα οικονομικά σκάνδαλα.

Πηγή: reuters.com, catholicnewsagency.com

Exit mobile version