Ενέργεια: Κλιμακωτή επιδότηση του ρεύματος για τα νοικοκυριά σε τρεις βασικές κλίμακες

Κλιμακωτή επιδότηση του ρεύματος για τα νοικοκυριά σε τρεις βασικές κλίμακες, θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό του υπουργείο Ενέργειας.

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Παράλληλα προβλέπεται παροχή οριζόντιας επιδότησης για το φυσικό αέριο.
Συγκεκριμένα

Η κλιμακωτή επιδότηση για τον Οκτώβριο διαμορφώνεται ως εξής:

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε όπως κάθε μήνα σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 485 €/MWh.

Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε Εμπορικά Τιμολόγια

Συγκεκριμένα:

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Οκτώβριο, ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1 δις. ευρώ προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το φυσικό αέριο

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 90 € ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, και για το σύνολο της  μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.
Η επιδότηση του Φυσικού Αερίου από την Κυβέρνηση σε όλους τους Εμπορικούς Καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 ευρώ ανά θερμική MWh.

Ειδικό τέλος

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα εισάγεται ειδικό τέλος 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα σε εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για παραγωγής ρεύματος. Τα έσοδα θα στηρίξουν νοικοκυριά και μικρομεσαίους αλλά και την υποστήριξη επενδύσεων σε νέα καύσιμα.

Exit mobile version