Ελληνική PISA: Από του χρόνου σε όλα τα σχολεία. Τι είναι – οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών

Σε όλες τις τάξεις της ΣΤ’ Δημοτικού και τη Γ’ Γυμνασίου θα διεξάγονται από την επόμενη σχολική χρονιά οι εξετάσεις της ελληνικής PISA

Τι είναι το PISA;

Το Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των Μαθητών PISA (Programme for International Student Assessment) του ΟΟΣΑ είναι μια διεθνής έρευνα, που διεξάγεται στον χώρο της εκπαίδευσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το 2000 μέχρι σήμερα. Είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των χωρών μελών του ΟΟΣΑ και της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του ΟΟΣΑ.

Από την επόμενη σχολική χρονιά οι εξετάσεις PISA θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα σχολεία της χώρας, δηλαδή σε όλες τις τάξεις της ΣΤ’ δημοτικού και της Γ’ Γυμνασίου, όπως προανήγγειλε με δηλώσεις του ο γ.γ του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης. 

Παρά τις αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών, οι εξετάσεις Pisa πραγματοποιήθηκαν χθες πιλοτικά σε 585 από τα 600 σχολεία, τα οποία είχαν επιλεχθεί από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ενώ η επιλογή έγινε από Επιστημονική Επιτροπή με στρωματοποιημένη δειγματοληψία.

Η πιλοτική εφαρμογή των εξετάσεων αφορούσε περίπου 6.000 μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ δημοτικού και της Γ΄ Γυμνασίου, οι οποίοι εξετάστηκαν στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας οι εξετάσεις «στοχεύουν στην έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών και μαθητριών μας, σύμφωνα με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα». 

Από του χρόνου θα διεξάγονται αποτελέσματα ανά σχολείο

Παρόλα αυτά, εκπαιδευτικά σωματεία και σύλλογοι γονέων εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την πραγματοποίηση των εξετάσεων, έναν επιπρόσθετο βραχνά δηλαδή για τους μαθητές, υποστηρίζοντας ότι ο πραγματικός στόχος του ΥΠΑΙΘ δεν είναι η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου, αλλά η κατηγοριοποιήση των σχολείων σε «καλά» και «κακά».

Όπως επισημαίνουν εκπαιδευτικοί:

«Η ελληνική PISA δεν είναι διαγνωστικές εξετάσεις. Προβλέπονται στον Ν. 4823/2021, άρθρο 104 με τίτλο: Αξιολόγηση εκπαιδευτικού συστήματος. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν γίνονται στην Στ’ Δημοτικού. Συνδέονται άμεσα με την αξιολόγηση, «σε εθνικό επίπεδο, περιφερειακό επίπεδο και σε επίπεδο σχολικής μονάδας», όπως προβλέπεται στην παρ.1 του άρθρου 104. Ο πραγματικός τους στόχος είναι να καταταχθούν τα σχολεία, βάσει των επιδόσεων των μαθητών τους, να εγχαράξουν οι μαθητές χαμηλή προσδοκία για το μέλλον τους, να προωθηθούν σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα που προτείνονται από τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Αυτό έχει συμβεί σε πάνω από 77 χώρες στον κόσμο».

Σε ό,τι αφορά την ανωνυμία των μαθητών, για φέτος τα φύλλα των απαντήσεων των μαθητών θα είναι ανώνυμα και θα περιέχουν μόνο την πληροφορία της Περιφέρειας όπου ανήκει κάθε σχολείο, δηλαδή όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, θα γνωρίζουμε πώς τα πήγαν οι μαθητές της Αττικής, της Ηπείρου, του Νοτίου Αιγαίου κλπ.

Ωστόσο, επειδή ο στόχος των εξετάσεων είναι να εξάγονται πορίσματα «σε εθνικό επίπεδο, περιφερειακό επίπεδο και σε επίπεδο σχολικής μονάδας», από του χρόνου όχι μόνο θα εξάγονται αποτελέσματα ανά σχολείο, αλλά θα αναρτώνται και στην ιστοσελίδα του «αξιολογημένου» σχολείου, (άρθρο 105/Ν.4823, παράγραφος (ε).

Στο ερώτημα εάν οι εξετάσεις αυτές συνδέονται με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ή του εκπαιδευτικού έργου, η απάντηση των εκπαιδευτικών είναι πως ναι. Παρά τους ισχυρισμούς του ΥΠΑΙΘ ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση τους και ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων απεικονίζουν μόνο ποιες γνώσεις κατέκτησαν τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί ξεκαθαρίζουν ότι σε όσες χώρες διεξάγονται «εθνικές εξετάσεις», όλη η εκπαιδευτική διαδικασία προσανατολίζεται για την αποτελεσματικότητα αυτών των εξετάσεων.

Στην Αμερική, στο Η.Β. και στη Γερμανία, πολλά σχολεία αρνούνται να εγγράψουν μαθητές με χαμηλή βαθμολογία, για να μην τους ρίξει το ΜΟ επίδοσης που έχουν. Αυτό συμβαίνει γιατί η χρηματοδότησή τους εξαρτάται άμεσα από τις επιδόσεις των μαθητών τους. Έτσι διαμορφώνονται κατηγορίες σχολείων. Άλλωστε για αυτό το λόγο, το ΥΠΑΙΘ τετραπλασίασε τα «πρότυπα σχολεία».

«Εκπαιδευτικοί ακύρωσαν τις εξετάσεις»

Οι εκπαιδευτικοί του 33ου και 35ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών συμμετείχαν καθολικά στον απεργιακό σχεδιασμό και ακύρωσαν τις εξετάσεις PISA στο 100% των 4 ορισθέντων τμημάτων και των 80 μαθητών της Έκτης τάξης, σύμφωνα με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Η Αθηνά».

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών χαιρετίζει τους εκπαιδευτικούς «που ακύρωσαν το διαγωνισμό της ντροπής σε όλη τη χώρα και που στην Αττική έφτασε η ματαίωσή του στο 70% των σχολείων. Που οδήγησαν την Κεραμέως σε μια ακόμα ταπεινωτική ήττα από το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα, παρά την τρομοκρατία που ασκήθηκε, την ποινικοποίηση της απεργίας και τη νέα προσφυγή στα δικαστήρια για να βγουν οι αγώνες μας παράνομοι, πράξη διαρκής πλέον που καθιστά την Υπουργό Παιδείας τραγική φιγούρα του ολοκληρωτισμού στο χώρο της εκπαίδευσης. Τους/τις συναδέλφους που απέδειξαν ότι οι αγώνες μας δεν ποινικοποιούνται,  αλλά γιγαντώνονται στους δρόμους και τα σχολεία, δικαιώνονται και νικούν».

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Η Αθηνά»:

Περήφανη νίκη της μαχόμενης εκπαίδευσης, η  ακύρωση των εξετάσεων PISA

Χαιρετίζουμε :

Τις συναδέλφισες και τους συναδέλφους των 33ου και 35ου ΔΣ Αθηνών, των δύο σχολείων του συλλόγου Αθηνά  που ορίστηκαν να διεξάγουν τον διαγωνισμό και με την καθολική τους συμμετοχή στον απεργιακό σχεδιασμό του Συλλόγου και του κλάδου, ακύρωσαν τις εξετάσεις PISA στο 100% των 4 ορισθέντων τμημάτων και των 80 μαθητών της Έκτης τάξης, ορθώνοντας ανάστημα αξιοπρέπειας και υποστήριξης του δημόσιου σχολείου, του σχολείου για όλα τα παιδιά!

Τους/τις συναδέλφους που στήριξαν και συμμετείχαν στον αγώνα, επικοινώνησαν τις θέσεις του εκπαιδευτικού κινήματος στους γονείς και την κοινωνία, όσες και όσους βρέθηκαν έξω από τα σχολεία-εξεταστικά κέντρα δίνοντας μαθήματα αλληλεγγύης και συλλογικότητας.

Τους/τις συναδέλφους όλης της χώρας και τα εκπαιδευτικά σωματεία που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, δίνοντας συντονισμένα τη μάχη του ενημέρωσης και της επιτυχίας του απεργιακού μπλόκου ενάντια σε έναν διαγωνισμό που ανοίγει το δρόμο για την κατηγοριοποίηση των σχολείων και ενοχοποίησης των οικογενειών και των εκπαιδευτικών για τις τραγικές ελλείψεις στη δημόσια Παιδεία και για τις άνισες επιδόσεις των παιδιών, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων, των ευάλωτων, των φτωχών, των αποκλεισμένων.

Τους/τις συναδέλφους που ακύρωσαν το διαγωνισμό της ντροπής σε όλη τη χώρα και που στην Αττική έφτασε η ματαίωσή του στο 70% των σχολείων. Που οδήγησαν την Κεραμέως σε μια ακόμα ταπεινωτική ήττα από το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα, παρά την τρομοκρατία που ασκήθηκε, την ποινικοποίηση της απεργίας και τη νέα προσφυγή στα δικαστήρια για να βγουν οι αγώνες μας παράνομοι, πράξη διαρκής πλέον που καθιστά την Υπουργό Παιδείας τραγική φιγούρα του ολοκληρωτισμού στο χώρο της εκπαίδευσης. Τους/τις συναδέλφους που απέδειξαν ότι οι αγώνες μας δεν ποινικοποιούνται,  αλλά γιγαντώνονται στους δρόμους και τα σχολεία, δικαιώνονται και νικούν!

Συνεχίζουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε. Με τέτοιους όρους σαν του σημερινούς της 18/5, μπορούμε να νικήσουμε και την αξιολόγηση και τον εργατικό μεσαίωνα του νόμου Χατζηδάκη!

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟY

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Παζάλος Γιώργος                                           Θεοδωρόπουλος  Θοδωρής

Exit mobile version