ΕΚΠΟΙΖΩ: Συλλογικές αγωγές για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Aσφυκτική είναι η κατάσταση με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που φτάνουν κάθε μήνα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με το ποσό να ξεπερνά το εισόδημα.

«Η αλλαγή της της τιμής της κιλοβατώρας από σταθερή σε κυμαινόμενη είναι καταχρηστική πρακτική», σημειώνει η Παναγιώτα Καλαποθαράκου ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος και επί σειρά ετών Γενική Διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ και ζητά άμεση πολιτική παρέμβαση.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Κontra, η κ. Καλαποθαράκου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη μονομερή τροποποίηση των όρων των σταθερών τιμολογίων ιδίως με τους εναλλακτικούς προμηθευτές ενέργειας, οι οποίοι ενημερώνουν τον καταναλωτή με ένα mail, μια επιστολή ή με «ψιλά γράμματα» σε ένα λογαριασμό, ότι τροποποιείται με αποτέλεσμα και οι καταναλωτές σταθερού συμβολαίου να επιβαρύνονται και αυτοί τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Καταχρηστική πρακτική

Οι ιδιωτικοί πάροχοι, όπως εξήγησε, δικαιολογούν τις πρακτικές επικαλούμενες «σπουδαίο λόγο». «Σπουδαίος λόγος δεν είναι η αύξηση στην τιμή της χονδρικής, η όποια αύξηση στην τιμή της χονδρικής. Αυτό καταρρίπτεται πλήρως» τόνισε η κα Καλαποθαράκου και για αυτό χαρακτήρισε αυτή την πρακτική καταχρηστική.

«Ο σπουδαίος λόγος πρέπει να περιγράφεται με σαφήνεια στη σύμβαση, διαφορετικά είναι γενικός και αόριστος, και επομένως θεωρούμε ότι ειναι καταχρηστικός και παράνομος».

Συλλογικές αγωγές καταναλωτών

Επιπλέον, προανήγγειλε συλλογικές αγωγές από πλευράς καταναλωτών για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και για τα «ψιλά γράμματα» στους λογαριασμούς των εναλλακτικών προμηθευτών αλλά και της ΔΕΗ, η οποία – όπως φαίνεται από τις καταγγελίες – έχει βάλει αναδρομικά τη ρήτρα αναπροσαρμογής σε ορισμένα συμβόλαιια με χρεώσεις οι οποίες δεν είναι διαφανείς, σύμφωνα με την κ. Καλαποθαράκου.

«Έχουμε ήδη καλέσει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τα συναρμόδια υπουργεία να επιβάλλουν κυρώσεις στους προμηθευτές, που προχώρησαν σε αυτές τις μονομερείς και αυθαίρετες ενέργειες», σημείωσε επίσης η διευθύντρια του ΕΚΠΟΙΖΩ.

Πηγή: ieidiseis.gr

Exit mobile version