Δύο νέα εργοστάσια ρεύματος με φυσικό αέριο ξεκινούν εγκατάσταση.

Ο αεριοστρόβιλος της «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» έφτασε και εγκαταστάθηκε στον υπό κατασκευή σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, όπως έκανε γνωστό ο όμιλος της Motor Oil Hellas.

Ο νέος υπερσύγχρονος Αεριοστροβιλικός Σταθμός Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, εγκατεστημένης μικτής ισχύος 877 MW, στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής αποτελεί αιχμή της συγκεκριμένης τεχνολογίας και η ενεργειακή του απόδοση ανέρχεται στο 64%.

Είναι ο ισχυρότερος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου στον κόσμο σε διαμόρφωση 1×1, με μειωμένες εκπομπές CO2 και αυξημένη ασφάλεια εφοδιασμού.

Θεωρείται ο πλέον αποδοτικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα. Με τη λειτουργία του, θα εκπέμπει κατά 75% λιγότερες εκπομπές CO2 σε σχέση με έναν λιγνιτικό σταθμό.

Η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής είναι η δεύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο που κατασκευάζεται τα τελευταία χρόνια, μετά την μονάδα που κατασκευάστηκε από τη Mytilineos στη Βοιωτία, που αυτές τις ημέρες ξεκινά την εμπορική της λειτουργία. Εκτός από τις δύο προαναφερθείσες μονάδες, το Σάββατο αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια για την κατασκευή και τρίτου εργοστασίου στην Αλεξανδρούπολη, από τη ΔΕΗ τη ΔΕΠΑ και τον όμιλο Κοπελούζου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη μελέτη επάρκειας 2025-2035 που έχει εκπονήσει ο ΑΔΜΗΕ, τουλάχιστον 3 νέες μονάδες είναι απαραίτητες για την επάρκεια του συστήματος, ωστόσο δεν θα είναι βιώσιμες χωρίς μηχανισμό ενίσχυσης. Συγκεκριμένα η εγκατεστημένη ισχύς ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων φυσικού αερίου θα πρέπει σχεδόν να διπλασιαστεί. Εκτός από τη νέα μονάδα της Mytilineos στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας (825 ΜW) που μπαίνει στο σύστημα αυτές τις ημέρες και την επίσης νέα μονάδα των Motor Oil – TΕΡΝΑ στην Κομοτηνή (825 MW) που θεωρείται ότι θα λειτουργήσει στις αρχές του 2024, δυνητικά -και ανάλογα με την ταχύτητα διείσδυσης των ΑΠΕ-, το 2026 το σύστημα θα πρέπει να ενισχυθεί με μία ακόμη μονάδα φυσικού αερίου 600-800 MW.

Όπως προαναφέρθηκε, σε ό,τι αφορά τη μονάδα της Κομοτηνής των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Motor Oil Hellas, αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024. Το έργο κατασκευάζεται από την TERNA SA, με την τεχνολογία του κύριου εξοπλισμού που έχει επιλεγεί για το σταθμό εγκατεστημένης μικτής ισχύος 877 MW, να είναι η πλέον σύγχρονη. Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα 375 εκατ. ευρώ.

Πηγή: news247

Exit mobile version