Διακοπές στα Κύθηρα. Το νησί της θεάς Ουρανίας Αφροδίτης!

Τα Κύθηρα, γνωστά και με την παλαιότερη ενετική ονομασία Τσιρίγο (Cerigo), είναι νησί το οποίο βρίσκεται στη Νότιο Ελλάδα, στα νότια της Πελοποννήσου και νοτιότερα της Ελαφόνησου και του κάβο Μαλιά. Ο Πλάτωνας αναφέρει ότι κατά τη μυθολογία ήταν το νησί της θεάς Ουρανίας Αφροδίτης (την οποία ξεχωρίζει από την Αφροδίτη Πάνδημο) και του Έρωτα.

Λίγα λόγια για τα Κύθηρα

Τα Κύθηρα ενώθηκαν με την Ελλάδα στις 28 Μαΐου 1864. Το 1903 σημειώνεται στα Κύθηρα ισχυρός σεισμός ο οποίος ισοπεδώνει τα Μητάτα, ενώ κτίρια κατέρρευσαν σε όλο το νησί. Το κύριο χαρακτηριστικό στα Κύθηρα του 20ου αιώνα ήταν η έντονη μετανάστευση, η οποία είχε αρχίσει από τον 18ο αιώνα. Στην Σμύρνη πριν την καταστροφή ο πληθυσμός κυθηραϊκής καταγωγής είχε φτάσει τους 14.000 και ήταν η μεγαλύτερη από τον πληθυσμό ελληνικής καταγωγής. Μετά την καταστροφή της Μικράς Ασίας, οι Κυθήριοι μετανάστευσαν κυρίως στην Ελλάδα (Αττική, Θεσσαλονίκη, νησιά του Αιγαίου), Αίγυπτο και μετά σε Αυστραλία ή Αμερική, ενώ πολύ λίγοι πήγαν στα Κύθηρα.

Τα Κύθηρα είναι ένα μοναδικό νησί από πολλές πλευρές. Τα Χωριά των Κυθήρων, οι Παραλίες, τα Μουσεία, τα Μνημεία καθώς και τα Αξιοθέτα, τα Σπήλαια και τα Κάστρα των Κυθήρων είναι μπροστά στην οθόνη σας. Επιλέξτε από το μενού και ξεναγηθείτε εικονικά στα Κύθηρα για να ανακαλύψετε ότι πιο όμορφο έχει να επιδείξει η φύση.

Οι 5 καλύτερες παραλίες για παιδιά στα Κύθηρα

Διακόφτι

Η παραλία στο Διακόφτι είναι η ιδανική παραλία για παιδιά. Αμμουδιά για να χτίσουν τα κάστρα τους, ρηχά και πεντακάθαρα νερά για ατελείωτες βουτιές και δίπλα σε καφέ για να αράξει η μαμά και ο μπαμπάς. Η πρόσβαση είναι εύκολη καθώς ο δρόμος είναι δίπλα στην παραλία.

Αβλέμονας

Ας ξεκινήσουμε με το ότι δεν είναι παραλία! Όμως εδώ, σε αυτό το χωριό θα βρείτε τα περισσότερα παιδιά. Άλλα θα είναι στα ρηχά με τα μπρατσάκια τους και στην μικρή μικρή παραλιούλα και άλλα θα βουτάνε από τα βράχια δεξιά κ αριστερά του κολπίσκου. Στο γραφικό αυτό λιμανάκι τα παιδιά σας θα νιώσουν πραγματικά παιδιά. Ο Αβλέμονας έχει αρκετά μαγαζιά για να ξαποστάσετε πριν και μετά το μπάνιου σας.

Καψάλι

Το Καψάλι βρίσκεται στα νότια του νησιού, λίγα χιλιόμετρα από την Χώρα. Παραλία με γαλάζια σημαία, ιδανική για παιδιά και οικογένειες. Οργανωμένη με ομπρέλες αλλά και αρκετός χώρος για να βάλετε την δική σας αν θέλετε. Ασφαλή για τα παιδιά και με δυνατότητα ενοικίασης κανό ή ποδηλάτου θαλάσσης. Ακριβώς πάνω από την παραλία θα βρείτε καφέ και εστιατόρια για όλα τα γούστα.

Η Παραλία της Παλαιόπολης, είναι λίγο πριν τον Αβλέμονα και αποτελεί την μεγαλύτερη παραλία των Κυθήρων. Οργανωμένη σε ένα μέρος της στα ανατολικά, με καντίνα για τα απαραίτητα (αν και ο Αβλέμονας είναι δίπλα για να περάσεις να προμηθευτείς τον καφέ σου ή ένα σνακ).

Χαλκός

Η παραλία Χαλκός βρίσκεται στο νότια κ ανατολικά του νησιού, δίπλα στο χωριό Κάλαμος. Εύκολη πρόσβαση με άσφαλτο και οργανωμένη με καντίνα και ομπρέλες.
Τιπ από τους ντόπιους: θα ήταν μεγάλη παράληψη αν φεύγοντας δεν σταματήσετε για φαγητό στην ταβέρνα Φιλιώ.

Τα 4 κάστρα των Κυθήρων

Τα Κύθηρα είναι ένα νησί, που φέρει μεγάλη ιστορία στις πλάτες του. Βρίσκεται Νότιο-Ανατολικά της Πελοποννήσου, κάπου απέναντι από τον τραγουδισμένο Βράχο του Κάβο Μαλιά. Σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν το νησί που γεννήθηκε η Θεά Αφροδίτη, από όπου πήρε και το όνομά του. Προσφωνούταν η Κυθέρεια Αφροδίτη. Ακύθηρος ήταν αυτός που στερούταν χαρισμάτων και εξωτερικού κάλλους.

Πέρασε από πολλές φάσεις, κατά το πέρασμα των χρόνων και διάφοροι λαοί κατέκτησαν την κυριαρχία του. Πρόκειται για ένα πανέμορφο νησί το οποίο συνδυάζει οτιδήποτε θέλει να δει ένας επισκέπτης κατά τη διάρκεια των διακοπών του. Η φύση οργιάζει, οι δραστηριότητες που μπορεί κανείς να κάνει, είναι αναρίθμητες και τα μνημεία που διαθέτει, τέρπουν τους οφθαλμούς και επισφαλίζουν το ταξίδι σε άλλες εποχές, με πειρατές, ενετούς και κατακτητές.

Τα σημαντικότερα μνημεία, που πλέον αποτελούν προστατεύομενους και παραδοσιακούς χώρους, είναι τα κάστρα του. Μπορεί να μην διατηρούνται σε άρτια κατάσταση, αλλά συνθέτουν μια αίγλη και μια αύρα.

Τα κύρια κάστρα είναι τέσσερα και μπορούν να τα επισκεφτούν οι άνθρωποι που επισκέπτονται το νησί. Στα Κύθηρα δεν βαριέται ποτέ κανείς. Η ενέργεια και μόνο που αναδύουν οι καστροπολιτείες τους, φτάνουν για να αναγκάσουν τους επισκέπτες να γυρνούν ξανά και ξανά.

Άλλες παραλίες στα Κύθηρα

Exit mobile version