Δεν κάνει πίσω οΤζόκοβιτς – Η πρώτη αντίδραση – Η απάντηση της πρωθυπουργού της Σερβίας

Ακυρώνεται οριστικά η βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς με απόφαση του εφετείου και ο σέρβος τενίστας απελαύνεται από την Αυστραλία.

Τέλος στο σίριαλ του Νόβακ Τζόκοβιτς, με το δικαστήριο να ανακοινώνει την απόφασή του στην έφεση του Σέρβου για την ακύρωση της βίζας του.

Ο ανώτατος δικαστής Τζέιμς Άλσοπ ανακοίνωσε την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου να απορρίψει την έφεση του Τζόκοβιτς. Η απόφαση μάλιστα ήταν ομόφωνη.

Η δήλωση του Τζόκοβιτς

Θα ήθελα να κάνω μια σύντομη δήλωση για να αναφερθώ στα αποτελέσματα της σημερινής ακρόασης του δικαστηρίου. Τώρα θα αφιερώσω λίγο χρόνο για να ξεκουραστώ και να αναρρώσω, προτού κάνω περαιτέρω σχόλια πέρα ​​από αυτό.

Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος με την απόφαση του δικαστηρίου να απορρίψει την αίτησή μου για δικαστικό έλεγχο της απόφασης του υπουργού να ακυρώσει τη βίζα μου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορώ να μείνω στην Αυστραλία και να συμμετάσχω στο Australian Open.

Σέβομαι την απόφαση του δικαστηρίου και θα συνεργαστώ με τις αρμόδιες αρχές σε σχέση με την αναχώρησή μου από τη χώρα.

Νιώθω άβολα που το επίκεντρο των τελευταίων εβδομάδων ήταν σε εμένα και ελπίζω ότι όλοι τώρα μπορούμε να επικεντρωθούμε στο παιχνίδι και το τουρνουά που αγαπώ. Θα ήθελα να ευχηθώ στους παίκτες, τους υπεύθυνους του τουρνουά, το προσωπικό, τους εθελοντές και τους φιλάθλους ό,τι καλύτερο για το τουρνουά.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τους φίλους, την ομάδα, τους υποστηρικτές, τους φιλάθλους και τους Σέρβους συμπολίτες μου για τη συνεχή υποστήριξή σας. Ήσασταν όλοι μια μεγάλη πηγή δύναμης για μένα.

«Θα γίνει ήρωας των αντιεμβολιαστών αν τον απελάσετε» είπαν στην εκδίκαση οι συνήγοροί του

Ολοκληρώθηκε νωρίτερα ενώπιον του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου στη Μελβούρνη η εκδίκαση της έφεσης που έχει ασκήσει ο Νόβακ Τζόκοβιτς κατά της απόφασης του υπουργού Μετανάστευσης της Αυστραλίας να ακυρώσει τη βίζα του.

Ο δικηγόρος Alex Lloyd, εκπροσωπώντας τον υπουργό Μετανάστευσης Alex Hawke, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει πλήρη επίγνωση των επιπτώσεων που μπορεί να έχει η ακύρωση της βίζας και η απέλαση του Νόβακ Τζόκοβιτς από την Αυστραλία. Επίσης, σε ό,τι αφορά στον Σέρβο πρωταθλητή, ο Lloyd είπε ότι είχε κάθε ευκαιρία να εμβολιαστεί προτού φτάσει στη Μελβούρνη για το Αυστραλιανό Open. Εκείνος όμως δεν έκανε κάτι τέτοιο επειδή είναι ιδεολογικά ενάντιος στον εμβολιασμό.

Η θέση του Alex Hawke ήταν ότι ο Τζόκοβιτς δεν πρέπει να αγωνιστεί στο φημισμένο τουρνουά, όσο έντονα και εάν διαμαρτύρονται οι οπαδοί του, οι αντιεμβολιαστές κ.λπ. Κι αυτό διότι είναι επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία, ενώ το γεγονός ότι αδιαφορεί πλήρως για τους ισχύοντα περιοριστικά μέτρα, επηρεάζει και άλλους ωθώντας τους προς την ανυπακοή, λόγω του status του ως Νο.1 του παγκόσμιου τένις.

Από τη δική τους πλευρά, οι συνήγοροι του Τζόκοβιτς υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας διαπράττει μέγα σφάλμα απαγορεύοντάς του να αγωνιστεί. Κυρίως διότι κατ’ αυτό τον τρόπο μετατρέπει τον Νόβακ Τζόκοβιτς στο αντίθετο από αυτό που επιδιώκει, δηλαδή σε ίνδαλμα, ήρωα ή ακόμη και «μάρτυρα» υπέρ του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Κατά την άποψη των συνηγόρων του τενίστα, ο υπουργός Μετανάστευσης δεν αντιλαμβάνεται τις άμεσες και ευρύτερες συνέπειες που έχει η δεύτερη ακύρωση της βίζας.

Είχε προηγηθεί απόφαση του πρωτοβάθμιου εφετείου υπέρ του τενίστα, χάρη στην οποίαν εκείνος απελευθερώθηκε από το ξενοδοχείο προσωρινής φιλοξενίας/κράτησης παράτυπων μεταναστών, το Park Hotel της Μελβούρνης. Μάλιστα, ο Σέρβος είχε αρχίσει προπονήσεις, ώστε να αναπληρώσει τα κενά εξαιτίας της αναγκαστικής απραξίας των προηγούμενων ημερών και να βρεθεί ξανά σε κορυφαία φόρμα.

Σερβία: «Σκανδαλώδης» η απόφαση της Αυστραλίας να απελαύνει τον Τζόκοβιτς

H πρωθυπουργός της Σερβίας την Κυριακή κατήγγειλε ως «σκανδαλώδη» την απόφαση της Αυστραλίας να απελαύνει τον σούπερ σταρ του τένις Νόβακ Τζόκοβιτς για την απόφασή του να μην εμβολιαστεί κατά του COVID-19 και ο Σέρβος πρόεδρος είπε ότι θα ήταν πάντα ευπρόσδεκτος στην πατρίδα του. .

Μια ομόφωνη απόφαση ενός πάγκου τριών κριτών που απέρριψε την έφεση του Τζόκοβιτς κατά της ακύρωσης της βίζας του έδωσε το τελευταίο χτύπημα στις ελπίδες του να κυνηγήσει την 21η νίκη-ρεκόρ Grand Slam στο Australian Open.

“Νομίζω ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι σκανδαλώδης…Βρίσκω απίστευτο ότι έχουμε δύο εντελώς αντιφατικές δικαστικές αποφάσεις μέσα σε λίγες μόνο ημέρες”, δήλωσε η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς σε δημοσιογράφους στο Βελιγράδι.

“Είμαι απογοητευμένh…νομίζω ότι απέδειξε πώς λειτουργεί το κράτος δικαίου ή καλύτερα να πούμε ότι δεν λειτουργεί σε ορισμένες άλλες χώρες. Σε κάθε περίπτωση, ανυπομονώ να δω τον Νόβακ Τζόκοβιτς στη χώρα μας, στη Σερβία.”

Ο Τζόκοβιτς, 34 ετών, επιβιβάστηκε σε πτήση της Emirates στη Μελβούρνη με προορισμό το Ντουμπάι το βράδυ της Κυριακής, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Reuters, αφού είπε σε μια σύντομη δήλωση ότι ήταν εξαιρετικά απογοητευμένος από την απόφαση του δικαστηρίου και θα τη σεβόταν.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε ότι μίλησε με τον Τζόκοβιτς μετά την απόφαση του δικαστηρίου. «Του είπα ότι είναι πάντα ευπρόσδεκτος στη Σερβία», είπε ο Βούτσιτς στους δημοσιογράφους.

Η Σερβική Ένωση Αντισφαίρισης (TSS) δήλωσε ότι η “φάρσα τελείωσε” και “η πολιτική νίκησε τον αθλητισμό” με την απόφαση της Αυστραλίας να απελαύνει τον Τζόκοβιτς, ο οποίος έχει κερδίσει το Αυστραλιανό Όπεν εννέα φορές.

«Στον Νόβακ Τζόκοβιτς… στερήθηκε την ευκαιρία να κερδίσει τον 10ο τίτλο ορόσημο (στην Αυστραλία). Η πολιτική πίεση οδήγησε στην ανάκληση της βίζας του για να ικανοποιήσει το «δημόσιο συμφέρον»», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το TSS.

«…Ερωτάται αν οι αθλητές από εδώ και στο εξής θα φυλακίζονται σαν εγκληματίες και θα απελαύνονται όταν αυτό ταιριάζει στα πολιτικά συμφέροντα ισχυρών ατόμων», ανέφερε.

Στη σερβική πρωτεύουσα Βελιγράδι, τη γενέτειρα του Τζόκοβιτς, πολλοί τον υποστηρίζουν αν και κάποιοι θεώρησαν ότι έπρεπε να είχε εμβολιαστεί.

“Νομίζω ότι η Αυστραλία θα έπρεπε να ντρέπεται για τον εαυτό της και ότι η απόφαση δεν ήταν απλή. Λυπάμαι για τον Νόβακ ως τενίστα και ως άνθρωπο”, είπε ο Ντανίλο Μίρτσιτς, ένας μαθητής.

Πηγή: reuters.com, ieidiseis.gr

Exit mobile version