ΔΕΗ: Αλλάζουν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος – Τέλος στη ρήτρα αναπροσαρμογής;

Νέου τύπου συμβόλαια και τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος καθιερώνονται από τον Ιούνιο.

Στόχος, όχι μόνο να καταλαβαίνουν οι πολίτες πώς χρεώνονται χωρίς να πρέπει να λύσουν δύσκολους μαθηματικούς τύπους, αλλά κυρίως να μπορούν να δουν τι τους συμφέρει: να έχουν σταθερή χρέωση με ακριβότερη την τιμή της κιλοβατώρας αλλά χωρίς τις εκπλήξεις της ρήτρας αναπροσαρμογής, να έχουν κυμαινόμενα με πλαφόν στο ύψος που μπορεί να φτάσει η τιμή της κιλοβατώρας, ή κυμαινόμενα χωρίς όρια.

Στο πεδίο «ρήτρα αναπροσαρμογής» θα αναγράφεται το κόστος προμήθειας του ρεύματος στην χονδρική αγορά.

Από την 1η Ιουλίου, που θα μπει ένα είδος πλαφόν στην χονδρική, το κόστος που θα περνάει στους καταναλωτές θα πέσει αλλά θα εξακολουθεί να είναι κυμαινόμενο.

Σε κάθε λογαριασμό θα υπάρχει ένας κωδικός QR που αν σκαναριστεί, ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει αυτόματα την τιμή που θα είχε, είτε με άλλου τύπου συμβόλαιο, είτε με άλλη εταιρεία.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ οι προμηθευτές ενέργειας θα πρέπει να προσφέρουν στους πελάτες τους και την επιλογή σταθερών τιμολογίων.

Τα σταθερά συμβόλαια δεν μπορούν να μετατραπούν μονομερώς από τις εταιρείες, παρά μόνο μετά από γνωστοποίηση 60 ημέρες πριν.

Όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, οι προμηθευτές που έσπασαν τα συμβόλαια χωρίς να τηρήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία, θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα στους καταναλωτές.

ΔΕΗ: Κλείδωσε η ημερομηνία – Τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής

ΔΕΗ: Ερχεται μεγάλη ανάσα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς ανακοινώθηκε ότι σύντομα μπαίνει τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Αφορά, τόσο τη ΔΕΗ, αλλά και τους υπόλοιπους παρόχους ενέργειας!

«Από τον Ιούλιο καταργείται η ρήτρα που πραγματικά επιβάρυνε τους Έλληνες πολίτες, εν μέρει θα πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το υπόλοιπο κομμάτι θα καλύπτεται από τα μέτρα και τους πόρους που θα προκύψουν».

Αυτό επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση και στις επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τονίζοντας πως έχουν ήδη ληφθεί μέτρα στήριξης ύψους 4 δισ. ευρώ από την αρχή της ενεργειακής κρίσης και «τώρα υιοθετήθηκαν άλλα μέτρα, ύψους 3,5 δισ. για να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά.

Πρέπει και να θυμόμαστε και τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης στην οποία βρισκόμαστε».

Αναφέρθηκε στα υπερκέρδη των εταιρειών παροχής ενέργειας λέγοντας πως αυτές θα επιστρέψουν στον καταναλωτή, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει χώρα που έχει επιβάλει τόσο υψηλό φόρο στα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας, όσο η Ελλάδα».

Για την μείωση του ΦΠΑ ο κ. Παπαθανάσης είπε πως «είναι καλύτερο να υπάρχει στόχευση στους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας και αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη από βοήθεια.

Η μείωση του ΦΠΑ θα είναι ένα οριζόντιο μέτρο, που θα ωφελεί και αυτούς που δεν έχουν πραγματικά ανάγκη. Το ζητούμενο είναι να στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά, την μεσαία τάξη».

«Είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης που έχουμε την ρήτρα απαγόρευσης της αύξησης του ποσοστού κέρδους, από όταν άρχισε η κρίση.

Τα πρατήρια ελέγχονται και δεν επιτρέπεται να υπερβούν το ποσοστό κέρδους που είχαν πριν από την έναρξη της κρίσης. Έχουμε κλείσει πρατήρια εν λειτουργία, όπου διαπιστώθηκαν παρατυπίες.

Κάνουμε εκατοντάδες ελέγχους καθημερινά. Παράλληλα, υπάρχει και η ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού που κάνει ελέγχους στην αγορά για εναρμονισμένες πρακτικές», είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Ρεύμα: Ενεργειακή κρίση: Όφελος για 1 εκατ. νοικοκυριά από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις

Να ανακουφίσει, και αναδρομικά, τους πολίτες που είδαν υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, επιδιώκει η κυβέρνηση με το πλέγμα των παρεμβάσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΕΗ: Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σκοπός και βασικά στοιχεία των σημερινών ανακοινώσεων, είναι:

1. Περαιτέρω ανακούφιση και με αναδρομικότητα όλους τους πολίτες που είδαν υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια τους από τον Δεκέμβριο εως τον Μάιο και πως διαμορφώνονται οι προσθετες ενισχυσεις για κυριες και δευτερευουσες κατοικιες έως τον Ιούνιο. η Πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων τις οποίες έχει υποστεί από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο.

Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 kwh που επιδοτούνται έως σήμερα.

Η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσής τους.

Τα μέτρα πλέον με σταθερό προσανατολισμό τους πιο αδύναμους αυτή τη φορά, στοχεύουν και στη σημαντική ανακούφιση της μεσαίας τάξης.

2. Παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, χονδρική και λιανική, με έναν μόνιμο και δίκαιο τρόπο που θα εξορθολογίσει την αγορά και θα σταθεροποιήσει τις τιμές σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.

Η ελληνική κυβέρνηση δρομολογεί από τον Ιούλιο με δική της πρωτοβουλία ένα σύστημα που κόβει τον γόρδιο δεσμό μεταξύ των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου και τους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Με μια διπλή παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας θέτουμε έμμεσο πλαφόν στην αγορά λιανικής και σταθεροποιούμε τις τιμές λιανικής για τους επόμενους 6-12 μήνες.

Αναστέλλουμε έτσι, για όσο διαρκεί αυτό το σχήμα, τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής και κόβουμε μαχαίρι τα συγκυριακά υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας.

Ρεύμα: ΔΕΗ: 3) Διαχείρηση των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας, ώστε να υπάρξει μια δίκαιη συλλογική μοιρασιά του βάρους των ανατιμήσεων.

4) Το κράτος να βοηθήσει τους καταναλωτές να προσαρμοστούν καλύτερα στα νέα δεδομένα και να μειώσουν τα ενεργειακά τους έξοδα σε μόνιμη βάση μέσα από δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι, από την έναρξη του πολέμου, έχουν σημειωθεί διαδοχικά ρεκόρ υψηλών διεθνών τιμών στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια που έχουν οδηγήσει τουλάχιστον τρεις φορές πάνω τις τιμές τους σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνησή μας, τονίζουν, από την πρώτη στιγμή και διαβλέποντας την ένταση και τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης σε λογαριασμούς ενέργειας, αγαθά πρώτης ανάγκης και πρώτες ύλες, έχει κινηθεί σε τρεις άξονες:

α). Με στοχευμένα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ έως τώρα – από τα μεγαλύτερα πακέτα ενίσχυσης στην ΕΕ

β). Με δυναμικές προτάσεις και συμμαχίες στο ευρωπαϊκό επίπεδο για κοινή παρέμβαση στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου που θα αποσυνδέει προσωρινά την επίδραση της τιμής του στο ηλεκτρικό ρεύμα

γ). Με νομοθετικές πρωτοβουλίες, συνεχείς ελέγχους και αυστηρά πρόστιμα σε όσους επιτήδειους επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν πάνω στην διεθνή κρίση.

Στο ερώτημα λοιπόν «τι έχετε κάνει έως σήμερα και γιατί δεν κινηθήκατε πιο γρήγορα», η απάντηση είναι πως έχουμε κάνει ήδη πολλά, σίγουρα περισσότερα και νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Γνωρίζοντας όμως οτι και αυτά δεν είναι αρκετά για να καλύψουν το σύνολο των αυξήσεων για ολους τους καταναλωτες και αναμένοντας ταυτόχρονα και τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, λένε οι ίδιες πηγές και παραθέτουν, συνοπτικά, τα παρακάτω στοιχεία:

● Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που δημιούργησε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης στο οποίο οδηγούνται τα υπερέσοδα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, του ειδικού λογαριασμού των ΥΚΩ, καθώς και τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων CO2 για να επιστρέψουν ως εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

● Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης 2,2 δις για επιδοτήσεις και επιπλέον 1,1 δις από ΔΕΗ και ΔΕΠΑ εμπορίας σε εκπτώσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο, επιχειρώντας να μετριάσουμε τις εκρηκτικές αυξήσεις της ενέργειας.

● Για ένα σημαντικό αριθμό νοικοκυριών που προσεγγίζει το 70%, 2,3 εκ. Νοικοκυριά για την ακρίβεια, που καταναλώνουν μέχρι 300 kwh το μήνα για την κύρια κατοικία του, απορροφούμε έως και το 80% της αύξησης.

● Επιπλέον, περισσότερες από 1.250.000 πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έβλεπαν τους λογαριασμούς ρεύματος να είναι δυσβάσταχτοι τους προηγούμενους μήνες, από τον Απρίλιο και μετά χάρις στην πολύ αυξημένη επιδότηση αλλά και τις αναδρομικές επιδοτήσεις για τις καταναλώσεις των μηνών Δεκεμβρίου 2021 έως και 30 Απριλίου, θα διαπιστώσουν στους λογαριασμούς που θα λάβουν το επόμενο διάστημα, την θετική επίπτωση των ενισχύσεων της κυβέρνησης στην ελάφρυνση του ενεργειακού τους κόστους.

Ρεύμα: «Αρα», λένε οι ίδιες πηγές, «δεν υπάρχει πρόβλημα»; Και συνεχίζουν:

«Φυσικά και υπάρχει και είναι σοβαρό, γι΄αυτό κι επεμβαίνουμε με αυτόν τον τρόπο.

Το πρόβλημα εντοπίζεται, κυρίως, στα περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά που θερμαίνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα με ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν πολλή περισσότερη ενέργεια από αυτήν που επιδοτείται, με ένα μεγάλο μέρος αυτής της κατανάλωσης να έχει μείνει εκτός επιδότησης».

ΔΕΗ: «3) Τι πετυχαίνουμε με τη διπλή μόνιμη παρέμβαση στην αγορά ενέργειας (χονδρική και λιανική) από τον Ιούλιο;

Με την παρέμβασή μας αυτή:

Α/ Επαναφέρουμε τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά

Β/ Κόβουμε μαχαίρι τη δημιουργία υπερεσόδων από τη χρηματιστηριακή αγορά

Γ/ Αναστέλλουμε ουσιαστικά τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Δ/ Εντέλει ρυθμίζουμε, στη βάση ενός αντικειμενικού και δίκαιου τρόπου υπολογισμού που έχει επεξεργαστεί η ΡΑΕ, τις εύλογες τελικες τιμές καταναλωτή στη βάση του μεταβλητού κόστους των παρόχων ενέργειας. Καλύπτουμε κατά 70% έως 80% τις αυξήσεις επί των τιμών ηλεκτρικού ρευματος προ της κρισης».

ΔΕΗ: «Τι κάνουμε με τα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας;» καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές:

«Η απόφαση της κυβέρνησης είναι ότι τα έσοδα αυτά -όταν πιστοποιηθούν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας- θα φορολογηθούν με 90%. Αναμένουμε την απόφαση της ΡΑΕ επ’αυτού.

Όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, θα επιβληθεί το ποσόν που αναλογεί ως έκτακτο τέλος σε όλες τις επιχειρήσεις ενέργειας από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Το τέλος αυτό θα τροφοδοτήσει μέρος των πρόσθετων εκπτώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με το νέο μηχανισμό που τίθεται σε εφαρμογή από τον Ιούλιο σταματάει η παραγωγή υπερεσόδων».

Επίδομα 600 ευρώ: Έτσι υπολογίζετε τα χρήματα που θα πάρετε

Υπογραμμίζεται πως το επίδομα θα είναι έως και 600 ευρώ και οι καταναλωτές μπορούν να υπολογίσουν περίπου τι ποσό δικαιούνται. Με απλά λόγια, θα πρέπει να αφαιρέσουν αρχικά το ποσό της επιδότησης που ήδη έχουν λάβει από το συνολικό ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής και στη συνέχεια να υπολογίσουν από το ποσό που θα μείνει το 60%. Αυτά θα είναι και τα χρήματα που θα λάβουν. Πιο αναλυτικά:

Εάν είχατε ρήτρα αναπροσαρμογής έφτασε αθροιστικά τα 1.500 ευρώ και λάβατε επιδότηση 500 ευρώ, απομένουν 1.000 ευρώ επιβάρυνσης που απομένει. Το 60% είναι επιδότηση 600 ευρώ.

Αν η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν διπλάσια, 3.000 ευρώ και η επιδότηση 1.000 ευρώ, το 60% των 2.000 ευρώ της καθαρής επιβάρυνσης που απομένει δεν οδηγεί σε επιδότηση 1.200 ευρώ: Σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιείται ο «κόφτης» των 600 ευρώ. Συνεπώς, αυτός ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Aν η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 1.000 ευρώ για νοικοκυριό που έχει καταναλώσει πάνω από 4.000 κιλοβατώρες και οι επιδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί είναι 400 ευρώ, τότε το νοικοκυριό θα εισπράξει 360 ευρώ στον λογαριασμό του, δηλαδή το 60% της διαφοράς.

Exit mobile version