Γερμανία: 25 συλλήψεις ακροδεξιών- Σχεδίαζαν πραξικόπημα

Είκοσι πέντε άτομα συνελήφθησαν σε εφόδους σε όλη τη Γερμανία ως ύποπτοι ότι σχεδίαζαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Γερμανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η ομάδα ακροδεξιών και πρώην στρατιωτικών σχεδίαζε να εισβάλει στο κτίριο του κοινοβουλίου, στο Ράιχσταγκ, και να καταλάβει την εξουσία.

Ένας ανήλικος αριστοκράτης που περιγράφεται ως ο πρίγκιπας Heinrich XIII, 71 ετών, φέρεται να ήταν κεντρικός στα σχέδιά τους.

Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, είναι ένας από τους δύο φερόμενους ως αρχηγούς μεταξύ των συλληφθέντων σε 11 γερμανικά κρατίδια.

Οι συνωμότες λέγεται ότι περιλαμβάνουν μέλη του εξτρεμιστικού κινήματος Reichsbürger [Πολίτες του Ράιχ], το οποίο βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο της γερμανικής αστυνομίας για βίαιες επιθέσεις και ρατσιστικές θεωρίες συνωμοσίας. Αρνούνται επίσης να αναγνωρίσουν το σύγχρονο γερμανικό κράτος.

Υπολογίζεται ότι 50 άνδρες και γυναίκες φέρονται να ήταν μέρος της ομάδας, που λέγεται ότι σχεδίαζαν να ανατρέψουν τη δημοκρατία και να την αντικαταστήσουν με ένα νέο κράτος με πρότυπο τη Γερμανία του 1871 – μια αυτοκρατορία που ονομάζεται Δεύτερο Ράιχ.

«Δεν έχουμε ακόμη όνομα για αυτήν την ομάδα», δήλωσε εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

Τρεις χιλιάδες αστυνομικοί συμμετείχαν σε 130 επιδρομές σε μεγάλο μέρος της χώρας, με δύο άτομα να συνελήφθησαν στην Αυστρία και την Ιταλία. Οι συλληφθέντες επρόκειτο να ανακριθούν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν έγραψε στο Twitter ότι λαμβάνει χώρα μια μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση και ότι ύποπτη «ένοπλο επίθεση σε συνταγματικά όργανα είχε σχεδιαστεί».

Το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας είπε ότι η ομάδα σχεδίαζε ένα βίαιο πραξικόπημα από τον Νοέμβριο του 2021 και τα μέλη του κεντρικού της “Rat” (συμβουλίου) είχαν έκτοτε τακτικές συναντήσεις.

Είχαν ήδη καταρτίσει σχέδια για να κυβερνήσουν τη Γερμανία με τμήματα που καλύπτουν την υγεία, τη δικαιοσύνη και τις εξωτερικές υποθέσεις, είπε ο εισαγγελέας. Τα μέλη κατάλαβαν ότι μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους μόνο με «στρατιωτικά μέσα και βία κατά των εκπροσώπων του κράτους» που περιελάμβανε τη διεξαγωγή δολοφονιών.

Οι ερευνητές πιστεύεται ότι κατάλαβαν την ομάδα όταν αποκάλυψαν μια συνωμοσία απαγωγής τον περασμένο Απρίλιο στην οποία εμπλέκεται μια συμμορία που αυτοαποκαλούνταν United Patriots.

Ήταν επίσης μέρος της σκηνής του Reichsbürger και φέρεται να σχεδίαζαν να απαγάγουν τον υπουργό Υγείας Karl Lauterbach , ενώ δημιουργούσαν επίσης «συνθήκες εμφυλίου πολέμου» για να θέσουν ένα τέλος στη δημοκρατία της Γερμανίας.

Στην τελευταία συνωμοσία λέγεται επίσης ότι εμπλέκεται ένα πρώην ακροδεξιό μέλος του AfD της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, η Μπούντεσταγκ, ο οποίος είχε προγραμματιστεί να τοποθετηθεί ως υπουργός Δικαιοσύνης της ομάδας, με αρχηγό τον πρίγκιπα Χάινριχ.

Ο Heinrich XIII προέρχεται από μια παλιά οικογένεια ευγενών γνωστή ως Οίκος του Reuss, που κυβέρνησε σε μέρη του σύγχρονου ανατολικού κρατιδίου της Θουριγγίας μέχρι το 1918. Όλα τα αρσενικά μέλη της οικογένειας έλαβαν το όνομα Heinrich καθώς και έναν αριθμό.

Εκτός από μια σκιώδη κυβέρνηση, οι συνωμότες φέρεται να είχαν σχέδια για ένα στρατιωτικό σκέλος, με ενεργά και πρώην μέλη του στρατού να αποτελούν σημαντικό μέρος του πραξικοπήματος, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Περιλάμβαναν πρώην επίλεκτους στρατιώτες από ειδικές μονάδες. Ο στόχος του στρατιωτικού βραχίονα ήταν η εξάλειψη των δημοκρατικών σωμάτων σε τοπικό επίπεδο, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Ένας από αυτούς που ερευνώνται είναι μέλος των Ειδικών Δυνάμεων Καταδρομών και η αστυνομία ερεύνησε το σπίτι του και το δωμάτιό του στη στρατιωτική βάση Graf-Zeppelin στο Calw, νοτιοδυτικά της Στουτγάρδης.

Πηγή: bbc

Exit mobile version