Γερμανία: Πράσινο φως για το ταμείο ανάκαμψης από το Συνταγματικό Δικαστήριο

Η Ε.Ε. προχωράει στον καθορισμό προτύπων για τη χρηματοδότηση πράσινων και βιώσιμων επενδύσεων

Ανοίγει ο δρόμος για την έγκαιρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης από την πανδημία μετά τη χθεσινή απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας της προσφυγής κατά του μηχανισμού δημιουργίας κοινού ευρωπαϊκού χρέους.

«Μια συνοπτική εξέταση δεν αναδεικνύει ισχυρή πιθανότητα παραβίασης» του θεμελιώδους νόμου, εξηγεί στην ιστοσελίδα του το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο μπλόκαρε, στα τέλη του Μαρτίου, τη διαδικασία της επικύρωσης του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης από το γερμανικό Κοινοβούλιο. Το Δικαστήριο θα συνεχίσει την εξέταση του θέματος επί της ουσίας, αλλά απορρίπτει το αίτημα επείγουσας διακοπής της διαδικασίας επικύρωσης.

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, αφού υπήρχαν έντονοι φόβοι καθυστερήσεων στην έναρξη των χρηματοδοτήσεων εάν το γερμανικό δικαστήριο συνέχιζε να μπλοκάρει τη διαδικασία επικύρωσης. Αντίστοιχο πρόβλημα μένει να ξεπεραστεί και στην Πολωνία, όπου έχει διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει η αναγκαία κυβερνητική πλειοψηφία για την έγκριση του σχεδίου.

Όπως τονίζεται και στην απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου, η καθυστέρηση της εφαρμογής θα υπονόμευε το αντικείμενο της οικονομικής πολιτικής και οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν μη αναστρέψιμες, με δεδομένο τον επείγοντα χαρακτήρα της ανάκαμψης απέναντι στην πανδημία της Covid-19.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εξέφρασε με ένα tweet την ικανοποίησή της για την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία αναμενόταν με ανησυχία από τις Βρυξέλλες. Το σχέδιο ανάκαμψης «θα ανοίξει τον δρόμο σε μια πράσινη, ψηφιακή και πιο ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση», έγραψε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Συνολικά, 17 ευρωπαϊκές χώρες είχαν επικυρώσει μέχρι τα μέσα του Απριλίου το σχέδιο ανάκαμψης της Ε.Ε..

Τα κριτήρια της Ε.Ε. για τις πράσινες επενδύσεις

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε χθες στην πρώτη δέσμη κριτηρίων για το ποιες θα θεωρούνται “πράσινες επενδύσεις”, ενόψει και της έκδοσης των λεγόμενων “πράσινων ομολόγων” που θα αποτελέσουν ένα κομμάτι (30%) του ταμείου ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση έργων που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Παρ’ όλο που η Ε.Ε. δηλώνει πως η επιλογή των κριτηρίων βασίζεται μόνο σε επιστημονικές συστάσεις, είναι γεγονός ότι έχει αποτελέσει “πολιτικό πεδίο μάχης” και αντικείμενο λόμπινγκ πολλών κυβερνήσεων. Το βασικό διακύβευμα είναι κατά πόσο το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια ανήκουν στην πράσινη λίστα της Ε.Ε., όπως το επιθυμούν λόγω εξαρτήσεων πολλές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), αλλά το πολεμούν περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλοι παράγοντες.

Τελικά στη λίστα της Επιτροπής δεν περιλαμβάνονται το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια, ωστόσο, μια ξεχωριστή πρόταση της Επιτροπή γι’ αυτά τα θέματα αναμένεται αργότερα μέσα στον χρόνο. Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, ορισμένες δραστηριότητες στον τομέα του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν ξεχωριστά στο πλαίσιο της μετάβασης από τον άνθρακα σε πιο πράσινες μορφές ενέργειας.

Συμφωνία για τους στόχους

Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν χθες να υιοθετήσουν τον στόχο της καθαρής μείωσης κατά «τουλάχιστον 55%» των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το αέριο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη μέχρι το 2030 σε σχέση με το επίπεδο του 1990. Ο στόχος αυτός ήταν αντικείμενο διαπραγματεύσεων των 27, που συμφώνησαν τον Νοέμβριο να μειωθούν οι εκπομπές αερίων κατά 55%, και του Ε.Κ., που αξίωνε η Ε.Ε. να θέσει στόχο τη μείωσή τους κατά τουλάχιστον 60%.

Exit mobile version