Γενική απεργία την Πέμπτη σε Μετρό, Ηλεκτρικό, Τραμ, Προαστιακό, τρόλεϊ και λεωφορεία.

Με 24ωρη απεργία και στάση εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς στη γενική απεργία της 10ης Ιουνίου που εξήγγειλαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ-ΕΚΑ, αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Πιο συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα θα είναι όλη την ημέρα τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και Τραμ) και τα τρόλεϊ. Τα λεωφορεία θα κινούνται μεταξύ 9:00-21:00 λόγω της στάσης εργασίας που προκήρυξε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού, ενώ η κινητοποίηση επηρεάζει και σειρά δρομολογίων την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Απεργία: Τι αναφέρουν τα Σωματεία Εργαζομένων ΣΤΑ.ΣΥ.
«Τα Σωματεία Εργαζομένων ΣΤΑ.ΣΥ. ενώνοντας τη φωνή τους και τις δυνάμεις τους με όλους τους εργαζόμενους και τα Συνδικάτα, συμμετέχουν στην πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 10 Ιουνίου 2021, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει, όπως υποστηρίζουν, το αντεργατικό-αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο που οδηγεί στην καταστρατήγηση του 8ώρου, στην υπονόμευση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων και στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, της ίδιας της απεργίας», δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους και προσθέτουν:

Οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ απεργούν και διαδηλώνουν ενάντια:

Στην κατάργηση του 8ώρου,
Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας,
Στην κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας,
Στην αποδυνάμωση της απεργίας,
Στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων,
Στην κατάργηση του ν.1264 και στην επίθεση στα συνδικάτα.
«Είναι ξεκάθαρο ότι το νομοσχέδιο αυτό επιχειρεί να δώσει ένα νέο συντριπτικό χτύπημα στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα, που όλα τα τελευταία χρόνια της κρίσης βρίσκονται στο στόχαστρο των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας», επισημαίνουν τα σωματεία εργαζομένων στις Σταθερές Συγκοινωνίες.

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) σημειώνει πως μετά από όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων, των ιδιωτικοποιήσεων και όλων των άλλων δεινών, η χώρα χρειάζεται ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ανάπτυξη όμως που θα βελτιώνει και θα καλυτερεύει τη ζωή των εργαζομένων. Το Νομοσχέδιο όμως αυτό, τονίζει η ΠΟΣ, όχι μόνο απορυθμίζει την αγορά εργασίας αλλά και επιβάλλει μια μορφή σύγχρονης σκλαβιάς για τους εργαζόμενους. Είναι υποχρέωση και καθήκον όλων μας, απέναντι σε μας και στις επόμενες γενιές, ν’ αγωνιστούμε ώστε να μην χαθούν και τα ελάχιστα εναπομείναντα δικαιώματά μας που κερδίσαμε με τους αγώνες μας μέχρι σήμερα. Η απεργία αυτή θα είναι η αρχή καθώς θ’ ακολουθήσουν κι άλλες κινητοποιήσεις».

Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 π.μ.

Απεργία στα πλοία

Για την Πέμπτη 10 Ιουνίου μεταφέρεται η 24ωρη πανελλαδική απεργία τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων καθώς και οι προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις από την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, προκειμένου να συνδιοργανωθεί πανεργατική, πανελλαδική απεργία μαζί με τη ΓΣΕΕ.

Σημειώνεται πως τα σωματεία αντιδρούν στο εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο να πράξουν και τα υπόλοιπα εννέα ναυτεργατικά σωματεία.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν:

«Συμμετέχουμε στην απόφαση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά για συλλαλητήριο την Πέμπτη 3 Ιούνη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή και πραγματοποιούμε 24ωρη Πανελλαδική Απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Πέμπτη 10 Ιούνη από 00:01 έως 24:00.

Καταγγέλλουμε τη προκλητική μέθοδο τρομοκράτησης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), να προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος των ναυτεργατικών σωματείων που είχαν εξαγγείλει απεργία στις 3 Ιούνη. Αυτές τις προκλήσεις των εφοπλιστών οι ναυτεργάτες τις έχουν ακυρώσει με τον αγώνα τους στους καταπέλτες των πλοίων και με την αλληλεγγύη των ταξικών δυνάμεων. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από το δικαίωμα για δουλειά με δικαιώματα, η τρομοκρατία δεν θα περάσει», αναφέρουν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων και της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών.

Η απεργία θα ξεκινήσει από τις 00:01 έως τις 24:00 της 10ης Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των ναυτεργατικών σωματείων, στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά, στις 10:00.

ΕΣΗΕΑ: Συμμετοχή των δημοσιογράφων στην πανελλαδική απεργία

Τη συμμετοχή της στην πανελλαδική απεργία εργαζομένων στις 10 Ιουνίου κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου ανακοίνωσε και η ΕΣΗΕΑ καλώντας όλους του δημοσιογράφους που είναι μέλη της να λάβουν μέρος.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται η υποβάθμιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, με παράλληλη πριμοδότηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας» και ότι με τις «προτεινόμενες ρυθμίσεις διευκολύνονται οι απολύσεις συνδικαλιστών, προβλέπεται περιορισμός της επαναπρόσληψης μετά από ακύρωση απόλυσης και ανοίγει ο δρόμος για ετεροχρονισμένη καταβολή της αποζημίωσης έως και 4 μήνες μετά την απόλυση».

Σχετικά με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσω ατομικών συμβάσεων η ΕΣΗΕΑ υποστηρίζει ότι μέσω αυτής «ενισχύεται η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, επιχειρείται η κατάργηση του 8ωρου, ενώ στην ουσία επιβάλλεται μείωση των αποδοχών αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό».

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι ρυθμίσεις της διαιτησίας είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της εργοδοσίας, όπως άλλωστε και η ειδική προστασία των απεργοσπαστών» .

Οι συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ

Η απεργιακή κινητοποίηση αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της ΓΣΕΕ της 31ης Μαΐου 2021, όπου όπως επισημαίνεται εκφράστηκε η «διαμαρτυρία του κόσμου της εργασίας απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο».

Η ΓΣΕΕ έχει προγραμματίσει για την ίδια ημέρα και απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, οι συγκεντρώσεις θα γίνουν, στις 11 το πρωί, στην Αθήνα στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στη Θεσσαλονίκη έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και στο Ηράκλειο της Κρήτης επίσης στο Εργατικό Κέντρο.

Η ΑΔΕΔΥ για το εργασιακό νομοσχέδιο

Η ΑΔΕΔΥ, καλεί στην απεργία διαμαρτυρόμενη για «το αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων. Τις επόμενες μέρες θα το καταθέσουν στη Βουλή για ψήφιση».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΔΕΔΥ: Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει, μεταξύ άλλων:

Exit mobile version