Βρετανία: Κατά του εμβολιασμού υγιών παιδιών 12-15 ετών η σύσταση των συμβούλων εμβολιασμών.

Η κυβέρνηση αναμένει από τον επικεφαλής των ιατρικών συμβούλων της Αγγλίας να «ανάψει» το πράσινο φως παρά την άρνηση των ειδικών της JCVI να υποστηρίξουν τη μαζική ανοσοποίηση για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Οι σύμβουλοι εμβολιασμών της Βρετανίας ανακοίνωσαν ότι δεν συνιστούν τον καθολικό εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών κατά της Covid-19, προτιμώντας να ακολουθήσουν μια επιφυλακτική προσέγγιση ώστε να εκτιμήσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σπάνιων περιστατικών μυοκαρδίτιδας.

Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις εμφάνισης φλεγμονών της καρδιάς, γνωστές ως μυοκαρδίτιδα, σε νέους ανθρώπους μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της Pfizer, αν και οι περιπτώσεις αυτές είναι συνήθως ήπιας μορφής.

Η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης της Βρετανίας ανέφερε την Παρασκευή ότι επεκτείνει την επιλεξιμότητα για εμβολιασμούς κατά της Covid-19 σε περισσότερα παιδιά 12 έως 15 ετών με υποκείμενα προβλήματα υγείας από ό,τι στο παρελθόν, αλλά είπε ότι τα οφέλη του εμβολιασμού για υγιή παιδιά είναι πιθανώς μικρά.

Η απόφαση της επιτροπής προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Σατζίντ Χαβίντ, ο οποίος ζήτησε από τον αρχίατρο της Αγγλίας, Κρις Γουίτι, μια δεύτερη γνώμη σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών από 12 εως 15 ετών. Ο καθηγητής, σε συνεννόηση με τους επικεφαλής ιατρικούς υπαλλήλους από τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, θα συνεδριάσουν την επόμενη εβδομάδα ζυγίζοντας τα δεδομένα πριν προχωρήσει στη σύσταση του.

Την ίδια ώρα αρκετά κυβερνητικά στελέχη ευελπιστούν η έκθεση του επικεφαλής των ιατρικών συμβούλων της βρετανικής κυβέρνησης, καθηγητή Κρις Γουίτι, να δώσει το έναυσμα για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στους μαθητές με το άνοιγμα των σχολείων.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) έχει ήδη προσλάβει νοσηλευτές για να μπουν στις τάξεις και να εμβολιάσουν τα παιδιά 12 έως 15 ετών. Τόσο τα εμβόλια της Pfizer, όσο και της Moderna για την Covid-19 έχουν πάρει έγκριση για παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 17 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάντως, ο συνολικός κίνδυνος ενός παιδιού να αρρωστήσει βαριά ή να πεθάνει από τον COVID είναι εξαιρετικά χαμηλός. Τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, 25 άτομα κάτω των 18 ετών πέθαναν από τον ιό, ενώ 251 εισήχθησαν σε ΜΕΘ στην Αγγλία. Ωστόσο οι ειδικοί έχουν προβλέψει μια «υψηλή επικράτηση» του ιού στα σχολεία μέχρι το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, στη χώρα επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο 42.076 νέα περιστατικά του κορωνοϊού, μια αύξηση από τα 38.154 που καταγράφηκαν την Πέμπτη, καθώς και 121 θάνατοι εξαιτίας της νόσου τις τελευταίες 24 ώρες, από 178 την προηγούμενη ημέρα.

Exit mobile version