Βουλή: Πέρασε με 158 «ναι» το εργατικό νομοσχέδιο! Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα (Βίντεο)

Με τις 158 ψήφους της ΝΔ πέρασε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής, επί τον άρθρων και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία.

Στην ονομαστική ψηφοφορία τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός από το ΚΚΕ, είπαν «ΝΑΙ» στις ρυθμίσεις που αφορούν σε κοινοτικές οδηγίες. 

Τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, όλων των άρθρων και στο συνόλου του νομοσχεδίου ζήτησε η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ όπως είχε προαναγγείλει νωρίτερα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, ορισμένων άρθρων που αφορούν -όπως θεωρούν- τον πυρήνα του σχεδίου νόμου και επί του συνόλου κατέθεσαν και οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ.

Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα

Σε μετωπική αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα εξελίχθηκε η ψηφοφορία του εργασιακού νομοσχεδίου.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε στον Αλέξη Τσίπρα πως «δεν είναι Ανδρέας Παπανδρέου» ενώ του είπε πως «σίγουρα δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής σε μια πολυκατοικία, της οποίας εσείς θα ήσασταν ο πολιτικός μηχανικός».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε πως «βαφτίζετε τον μεσαίωνα αναγέννηση».

Μητσοτάκης: «Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου»

Με μια αιχμηρή απάντηση στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, που μίλησε πριν από τον ίδιο, άρχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στις αλλαγές που φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε «πραγματικά εκσυγχρονιστικό και βαθιά αναπτυξιακό», ενώ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, προκειμένου «να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι με τον νέο νόμο τίθενται κανόνες στη «ζούγκλα» της εργασίας, διαχωρίζεται η απεργία από την παρανομία και «σπάνε» παραμάγαζα στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Ακόμα, είπε ότι «όποιος φωνάζει ότι οι “οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό”, έχει πάρει ρεπό από την αλήθεια, ενώ διέψευσε ότι καταργείται το 8ωρο και εξαπέλυσε «πυρά» και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε έντονα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντάς του μεταξύ άλλων πως δεν είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου

Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε «να αφήσετε το ότι βάλατε πλάτη στην κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας. Δεν έχετε πει ούτε μια θετική κουβέντα για την επιχείρηση Ελευθερία. Και σήμερα ακόμα που μιλάμε πρωτοκλασάτα στελέχη σας υπονομεύουν τη διαδικασία του εμβολιασμού. Αναφέρομαι στον κ. Πολάκη που ευθέως αμφισβητεί τα εμβόλια. Έτσι στηρίζετε την προσπάθεια κ.Τσίπρα; Και λέτε ότι βάζετε πλάτη… Να αποκηρύξετε τις δηλώσεις του κ. Πολάκη». 

«Άκουσα τις αναφορές σας περί ελίτ. Ο εργατοτεχνίτης που θα χάσει τη δουλειά του και θα λάβει αποζημίωση ως υπάλληλος είναι ελίτ; Είναι ελίτ ο νέος πατέρας που θα πάρει άδεια πατρότητας για πρώτη φορά; Σε ποιον κόσμο ζείτε κ.Τσίπρα; Δεν μπορώ να μη σχολιάσω πως η κριτική σας σε αυτό το νομοσχέδιο έχει περάσει από διάφορες φάσεις. Ψεύτικα τα παραδείγματα σας κ.Τσίπρα για τους εργαζόμενους και τις υπερωρίες. Οποιοσδήποτε εργαζόμενος δουλέψει παραπάνω, θα πάρει και περισσότερα χρήματα. Να σταματήσετε να μας κατηγορείτε ότι δημιουργούμε μια επίπλαστη πραγματικότητα επειδή πληρώνουμε τα ΜΜΕ» ανέφερε ακόμα και πρόσθεσε:

«Πώς είναι δυνατόν να συγκρίνουμε την Ελλάδα και τον κόσμο του 2021 με το 1982; Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ρυθμίσουμε τη σημερινή πραγματικότητα. Δεν είπατε κ.Τσίπρα κουβέντα για όλα όσα σας ρώτησα για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου». 

«Κάθε μεγάλη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει και δυσφορία και διαδηλώσεις. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι κάνουμε το σωστό, πρωτίστως, για τη νέα γενιά» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Η κλεψύδρα κάθε κυβέρνησης γυρνά όταν αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση. Για πρώτη φορά υπάρχει ένα ρεύμα νέων ανθρώπων που σκέφτεται να επιστρέψει στην Ελλάδα όχι μόνο διότι πιστεύει ότι θα υπάρχουν καλές και νέες θέσεις εργασίας» τόνισε και κατέληξε:

«Αντιπαλεύετε φανταστικούς ανεμόμυλους. Αδυνατείτε να προσαρμοστείτε σε έναν κόσμο που αλλάζει. κ. Τσίπρα σίγουρα δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής σε μια πολυκατοικία, της οποίας εσείς θα ήσασταν ο πολιτικός μηχανικός». 

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΤΡΙΤΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Τσίπρας: «Βαφτίζετε αναγέννηση τον μεσαίωνα»

Με δριμεία επίθεση στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εργασιακά αλλά και για τα χρέη, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «βαφτίζει αναγέννηση τον μεσαίωνα» και ότι «συκοφαντεί όσους αντιδρούν και αντιστέκονται».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιδρώντας στην ομιλία του πρωθυπουργού, υποστήριξε ότι προσπάθησε «να αποκαθηλώσει τους μύθους» με «προκατασκευασμένα επιχειρήματα» αλλά τελικά «αποκαθήλωσε το εργατικό δίκαιο, την κοινωνική δικαιοσύνη, προσπαθώντας να εγείρει συναισθήματα κοινωνικού αυτοματισμού και να δημιουργήσει μία εικόνα διχασμού για την ελληνική κοινωνία».

Επίσης, χαιρέτισε την παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή κάνοντας λόγο για «πρόοδο για τη δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη» και κατηγορώντας τον ότι αποφεύγει να έρθει να απαντήσει στα ερωτήματα που του έχει θέσει «σαν το διάολο το λιβάνι». «Δεν έχετε επιχειρήματα; Περιφρονείτε τον διά ζώσης κοινοβουλευτικό διάλογο; Ή μήπως φοβάστε τον δικαστικό επιμελητή για τα χρέη του κόμματός σας;», διερωτήθηκε, ενώ ανεβάζοντας τους τόνους, υπογράμμισε ότι «δεν είναι εύκολο να κρύψεις ισχυρές αλήθειες, είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού».

«Και είναι μάταιος κόπος να προσπαθείτε να φιμώσετε όσους λένε αλήθειες» τόνισε, διερωτώμενος πώς μπορεί να κρυφτεί ότι μας κυβερνά «ένα κόμμα χρεοκοπημένο και οικονομικά αλλά και ηθικά», «ένα κόμμα, ο μεγαλύτερος στρατηγικός κακοπληρωτής και μάλιστα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Exit mobile version