Βιετνάμ: Περισσότερα από 120 παιδιά νοσηλεύτηκαν μετά τον εμβολιασμό με Pfizer.

Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων THANH HOA κατέγραψε περισσότερους από 120 μαθητές που νοσηλεύτηκαν μετά τον εμβολιασμό με Pfizer, 17 από αυτούς εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα αλλά δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση και αποφάσισε να σταματήσει τη χορήγηση αυτής της παρτίδας εμβολίων.

Στις 2 Δεκεμβρίου, εκπρόσωπος του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) στην επαρχία Thanh Hoa είπε ότι από τις 30 Νοεμβρίου έως το μεσημέρι σήμερα, 27 περιφέρειες και πόλεις της επαρχίας έδωσαν την πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer σε παιδιά ηλικίας 15-17 ετών. Ωστόσο, κατά τη διαδικασία της ένεσης, ορισμένοι μαθητές παρουσίασαν σημάδια ναυτίας, δυσκολία στην αναπνοή, υψηλό πυρετό… Η επαρχία είχε συνολικά περισσότερα από 120 παιδιά που νοσηλεύτηκαν για θεραπεία μετά την ένεση.

Υπάρχουν 17 παιδιά με σοβαρές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων 5 παιδιών στην περιοχή Vinh Loc. Η περιοχή Hau Loc και η πόλη Nghi Son 3 η καθεμία, η περιφέρεια Ha Trung και η πόλη Bim Son 2, η Thach Thanh και η Cam Thuy η καθεμία. Από σήμερα το απόγευμα η υγεία των παιδιών είναι σταθερή, συνεχίζοντας να παρακολουθούνται στο νοσοκομείο.

Η επίσημη αιτία αυτών των αντιδράσεων δεν έχει ανακοινωθεί από το επαρχιακό επαγγελματικό συμβούλιο Thanh Hoa.

Σύμφωνα με τον Luong Ngoc Truong, διευθυντή του Thanh Hoa CDC, ο επαρχιακός τομέας υγείας έχει σταματήσει προσωρινά την παρτίδα αυτή των εμβολίων. «Έχουμε άλλη μια παρτίδα, η οποία είναι επίσης ένα εμβόλιο Pfizer, επομένως θα συνεχίσουμε εμβολιάζουμε μαθητές στο άμεσο μέλλον», είπε ο Truong.

Το CDC Thanh Hoa διέθεσε προηγουμένως 117.000 δόσεις εμβολίου Pfizer σε 27 περιοχές και πόλεις, μέχρι στιγμής έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 56.700 δόσεις, με περισσότερες από 60.000 δόσεις που απομένουν. Αυτά τα διακοπέντα εμβόλια θα αποθηκευτούν και στη συνέχεια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ενήλικες ή άλλες ηλικιακές ομάδες σύμφωνα με τους κανονισμούς, σύμφωνα με τον κ. Truong.

Ο Thanh Hoa εγχέει το εμβόλιο Covid-19 κυρίως σε μαθητές γυμνασίων και ιδρυμάτων επαγγελματικής και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης. Τα κινητά σημεία ένεσης είναι διατεταγμένα στα σχολεία και οι μαθητές με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις γίνονται ενέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις. Η 1η Δεκεμβρίου είναι η πρώτη ημέρα του προγράμματος εμβολιασμού του Thanh Hoa, το βράδυ της ίδιας ημέρας, 86 μαθητές στην περιοχή Hoang Hoa και 22 μαθητές στην περιοχή Ha Trung νοσηλεύτηκαν, οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πάρει εξιτήριο μέχρι σήμερα το απόγευμα.

Ο κ. Vu Van Chinh, Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Ha Trung District, είπε ότι 22 μαθητές που εισήχθησαν στο νοσοκομείο ήταν γυναίκες, από τους περίπου 1.500 μαθητές από το γυμνάσιο Ha Trung εμβολιάστηκαν. Τα παιδιά με συμπτώματα ναυτίας, κεφαλαλγίας, ζάλης μετά την ένεση, μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ha Trung. Στη συνέχεια, δύο μαθητές (ένας άνδρας, μία γυναίκα) με συμπτώματα σπασμών θα πρέπει να παραπεμφθούν στο επαρχιακό γενικό νοσοκομείο.

Από σήμερα το πρωί, τα περισσότερα από τα παιδιά έχουν σταθερή υγεία, καλή διάθεση, πρέπει ακόμη να παρακολουθούνται στενά και να ελέγχονται για ηπατικά ένζυμα και καρδιακό μυ πριν πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Ο κ. Chinh είπε ότι η αντίδραση μετά την ένεση είναι φυσιολογική, αλλά είναι πιο συχνή για παιδιά σχολικής ηλικίας παρά για ενήλικες. «Τα παιδιά που αντιδρούν ή λιποθυμούν πρέπει να χωριστούν σύντομα για να αποφευχθεί μια αλυσιδωτή αντίδραση», είπε ο Chinh.

Σήμερα, η περιφέρεια Ha Trung συνεχίζει να χορηγεί την πρώτη δόση του εμβολίου σε περίπου 1.700 μαθητές δύο λυκείων Hoang Le Kha και του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης της περιφέρειας Ha Trung. Τα σημεία έγχυσης είναι έτοιμα για ασθενοφόρα, τα πληρώματα είναι περίπου 20 γιατροί και νοσηλευτές για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι υπόλοιποι 86 μαθητές στην περιοχή Hoang Hoa είναι σε σταθερή υγεία, χωρίς σοβαρά κρούσματα, επομένως οι περισσότεροι έχουν πάρει εξιτήριο, σύμφωνα με τον κ. Pham Cong Hoa (Διευθυντή του Ιατρικού Κέντρου της Περιφέρειας Hoang Hoa). Τα παιδιά είναι μαθητές από το Λύκειο Hoang Hoa 3 και το Λύκειο Hoang Hoa. Μετά την ένεση εμφάνισαν σημάδια κεφαλαλγίας, ζάλης, δύσπνοιας… ήπιας μορφής. Η κ. Nguyen Thi Hang, αντιδιευθύντρια του γυμνασίου Hoang Hoa, είπε ότι στο σχολείο νοσηλεύτηκαν 31 μαθητές, από τους 827 μαθητές των τριών τάξεων 10-12 που εμβολιάστηκαν.

Σύμφωνα με τον κ. Χόα, το ενδεχόμενο 86 μαθητές να έχουν αυτό το σύμπτωμα οφείλεται σε «αλυσιδωτή αντίδραση, μορφή υστερίας». “Μετά την ένεση, μερικά παιδιά έχουν πονοκέφαλο, η ζάλη είναι μια φυσιολογική αντίδραση. Όταν όμως άλλα παιδιά την είδαν επειδή ήταν πολύ φοβισμένα, λιποθύμησαν και χρειάστηκε να νοσηλευτούν”, είπε ο κ. Χόα.

Είπε επίσης ότι η παρτίδα των εμβολίων Pfizer που χορηγήθηκαν σε αυτούς τους μαθητές, που διανέμονται από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), έχει παραταθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 σύμφωνα με την έγκριση του Υπουργείου Υγείας και την επιβεβαίωση από την οικιακή παρασκευή. Επί του παρόντος, αυτή η παρτίδα εμβολίων έχει σταματήσει και έχει αντικατασταθεί με άλλη παρτίδα εμβολίων, σύμφωνα με τον κ. Χόα. Η περιφέρεια Hoang Hoa έλαβε 6.690 δόσεις εμβολίου Pfizer για παιδιά 12-17 ετών. Την 1η Δεκεμβρίου, όταν έγιναν 5.200 ενέσεις, συνέβη ένα ατύχημα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Thanh Hoa είχε ένα ατύχημα μετά την ένεση του εμβολίου Vero Cell για ενήλικες. Περισσότερες από 70 εργάτριες της Kim Viet Shoes Company στην περιοχή Nong Cong υπέστησαν «υπερβολική αντίδραση» μετά την ένεση και χρειάστηκε να νοσηλευτούν, 4 άτομα αργότερα πέθαναν. Τα αίτια της συντριβής διερευνώνται.

Την περασμένη εβδομάδα, 4 μαθητές στο Bac Giang ανέπτυξαν αναφυλαξία μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο Pfizer, εκ των οποίων 2 περιπτώσεις ήταν σοβαρές ( ένα παιδί πέθανε ). Ένας μαθητής στο Ανόι και ένα 12χρονο αγόρι στο Binh Phuoc πέθαναν μια μέρα μετά τον εμβολιασμό. Αυτές οι περιπτώσεις αξιολογήθηκαν από την ομάδα εμπειρογνωμόνων ως αναφυλαξία βαθμού 4 (το σώμα αντιδρά υπερβολικά στο εμβόλιο).

Μέχρι σήμερα, 34 επαρχίες και πόλεις έχουν εμβολιάσει περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 12-17 ετών με το εμβόλιο Pfizer. Ο συνήθης ρυθμός αντίδρασης μετά την ένεση είναι 0,3%, με συμπτώματα πρηξίματος και πόνου στο σημείο της ένεσης, πόνο στα χέρια, μυϊκή κόπωση και πυρετό.

Πηγη: vnexpress.net

Exit mobile version