Αύξηση χρονικού ορίου στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης. Τι είπε ο Υπουργός

Σε ισχύ τέθηκαν οι αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης που είχε προαναγγείλει το υπουργείο Υγείας.


Πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης: Τι αναφέρει η νέα ΚΥΑ


H νέα ΚΥΑ (Δ1α/ΓΠ.οικ.18959/02.04.2022 (ΦΕΚ Β 1547) περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που θα ισχύουν έως τις 11 Απριλίου. Μεταξύ άλλων, ωστόσο, με την ΚΥΑ γνωστοποιείται το νέο πλαίσιο για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης.

Αρχικά, στην ΚΥΑ για τα μέτρα και τα πιστοποιητικά επισημαίνεται ότι πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:

α) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και β) όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορωνοϊό COVID-19 με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο (2) δόσεων, κατόπιν νοσούν από κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στην ΚΥΑ αναφέρεται:

«Όσοι ενήλικοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον εννέα (9) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση».

Στους 6 μήνες η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης
Σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά νόσησης, στην ΚΥΑ υπενθυμίζεται ότι εκδίδονται:

α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο,

β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).

To σημείο – κλειδί της ΚΥΑ για τα πιστοποιητικά νόσησης αναφέρει ότι πλέον «η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο».

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο. Αναφορικά με τα μη εμβολιασμένα άτομα, εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις εκατόν ογδόντα (180) ημέρες ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται εκ νέου πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Αναφορικά με τα εμβολιασμένα άτομα, για τους ενήλικες που είναι εμβολιασμένοι είτε με τις δύο (2) δόσεις του εμβολίου είτε με το μονοδοσικό εμβόλιο και επαναμολύνονται από κορωνοϊό COVID-19 δεύτερη φορά εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού (δηλ. εντός των εννέα (9) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης ή της μοναδικής δόσης), εκδίδεται πιστοποιητικό επαναμόλυνσης, το οποίο έχει διάρκεια εκατόν ογδόντα (180) ημέρες.

Το πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης-ανάρρωσης και εμβολιασμού που αναφέρθηκε παραπάνω, έχει επίσης ισχύ 180 ημερών, δηλαδή 6 μηνών.

Τα εν λόγω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του ατόμου είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν.4876/2021.

Ποιοι θα πρέπει να επανεκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης -Η διαδικασία

Πώς εκδίδονται τα πιστοποιητικά νόσησης
Εφόσον λοιπόν αυξάνεται η διάρκεια ισχύος, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέσω του gov.gr στη σελίδα https://eudcc.gov.gr/start/ να κατεβάσουν εκ νέου το πιστοποιητικό νόσησης και να το αποθηκεύσουν είτε στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού τους τηλεφώνου, είτε να τυπώσουν το έγγραφο και να το έχων μαζί τους.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα είχε πιο αυστηρό πλαίσιο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πως θα εναρμονιζόταν με τις οδηγίες της Κομισιόν.

Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε πως έγινε μία σύσταση από την Κομισιόν σε όλα τα κράτη – μέλη να ενοποιήσουν τους χρόνους των πιστοποιητικών.

“Η χώρα μας, λόγω του ότι ήθελε να ενισχύσει τον εμβολιασμό, αυτούς τους χρόνους τους είχε συντμήσει, δηλαδή το πιστοποιητικό νόσησης είναι τριμήνου και για του εμβολιασμού λέγαμε από το επτάμηνο και μετά λογίζεσαι ως ανεμβολίαστος. Για αυτόν τον λόγο έχει ζητηθεί από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων να εισηγηθεί – και επειδή είναι και κατεύθυνση που έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά σε όλα τα κράτη μέλη – πιθανολογώ ότι θα υπάρξει εισήγηση για εναρμόνιση και των δικών μας πιστοποιητικών. Δηλαδή να είναι εννεάμηνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού και εξάμηνο το πιστοποιητικό νόσησης. Θα τοποθετηθεί η Επιτροπή, αλλά προφανώς θα γίνει ενοποίηση”.

Για το πλάνο αποκλιμάκωσης των μέτρων από την Κυβέρνηση, τόνισε τα εξής:

“Η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας έχει παρουσιάσει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ένα πλάνο συνολικής αποκλιμάκωσης των μέτρων, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο, κατά τους θερινούς μήνες, να μη χρειάζεται επίδειξη πιστοποιητικού για είσοδο σε χώρους, όπως ισχύει αυτή τη στιγμή.

Επειδή γίνεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση και υπάρχουν και διάφορες διαρροές, διευκρινίζω ότι αφού ολοκληρωθεί άμεσα, ενδεχομένως και την άλλη εβδομάδα, αυτή η συζήτηση σε επίπεδο Επιτροπής, η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα συνολικό πλάνο αποκλιμάκωσης όταν θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα.

 Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι να πηγαίνουμε πιο κοντά στην κανονικότητα.

“Δεν θα ήθελα να πω ημερομηνίες, περιμένουμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής”, είπε ο κ Πλεύρης, επισημαίνοντας πως το πιο πιθανό είναι το σχέδιο της αποκλιμάκωσης να συνδυάζεται με τον Μάιο.

Για το Πάσχα, είπε πως δεν θυσιάζεται: “Ήδη, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, το 90% των μέτρων που υπήρχαν το χειμώνα έχουν αρθεί. Δηλαδή για τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός”, ανέφερε.

Για τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους, τόνισε πως δεν είναι ένα μέτρο που περιορίζει είτε την κινητικότητα των συμπολιτών μας είτε την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου και προστατεύει πολύ από τον ιό. “Με δεδομένο ότι το καλοκαίρι οι δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους περιορίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να εξετάσουμε την άμεση κατάργηση του μέτρου της μάσκας”, είπε.

Exit mobile version