Αυστραλία: Ιθαγενείς Αυστραλοί μεταφέρονται από τον στρατό σε στρατόπεδο καραντίνας! (Βίντεο)

Οι κοινότητες Binjari και Rockhole στη Βόρεια Επικράτεια παρουσιάζουν αιχμές στα κρούσματα Covid λόγω των συνωστισμένων καταστάσεων διαβίωσης και των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού.

(Σε μετάφραση)

Δεκάδες ιθαγενείς Αυστραλοί μεταφέρονται από τις πόλεις τους από τον στρατό και οδηγούνται σε στρατόπεδο καραντίνας καθώς η επιδημία του Covid σε μια απομακρυσμένη περιοχή απειλεί να ξεφύγει από τον έλεγχο, με εκατοντάδες να ζουν τώρα στο πιο σκληρό lockdown στον κόσμο.

Υπάρχουν τώρα 51 κρούσματα στην περιοχή, σε ένα ξέσπασμα που είναι το πρώτο του είδους του σε μια ιθαγενή κοινότητα, που οδηγεί στο σκληρότερο lockdown που έχει παρατηρηθεί ποτέ στην Αυστραλία -και αυτή τη στιγμή στον κόσμο- με τους κατοίκους της πόλης να απαγορεύεται ακόμη και να ψωνίζουν για είδη πρώτης ανάγκης ή να παίρνουν μια βόλτα.

Οι αρχές άρχισαν επίσης να μεταφέρουν θετικά κρούσματα και στενές επαφές στις εγκαταστάσεις καραντίνας του Χάουαρντ Σπρινγκς κοντά στο Ντάργουιν για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού στις κοινότητες που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Μια πρεσβυτέρα Αβορίγινων από τη χώρα της Λαρρακιάς, ονόματι Τζούλι Μιλς, δημοσίευσε ένα βίντεο στο Facebook λέγοντας ότι δεν μπορούσε να έρθει σε επαφή με ανθρώπους από την περιοχή και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίρνει τους ανθρώπους παρά τη θέλησή τους.

Ωστόσο, ένας ιθαγενής ονόματι Λουκ Έλις, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε καραντίνα στις εγκαταστάσεις, είπε ότι όλοι ήρθαν πρόθυμα και τυγχάνουν καλής μεταχείρισης.

Για να συγκρίνω αυτό που περνάω σε αυτό το στρατόπεδο με αυτό που πέρασε εκείνη και η γενιά της από εμάς αηδιαστικά», έγραψε στο Twitter το πρωί της Τετάρτης.

«Είμαι σε ένα ωραίο δωμάτιο με δικό μου κλιματισμό. Κάθομαι αναπαυτικά και βλέπω Netflix σε δωρεάν WiFi. Είχα barra με βούτυρο σκόρδου και μπροκολίνι για δείπνο. 

«Είμαι σε συνεχή επαφή με αγαπημένα πρόσωπα. Οποιαδήποτε σύγκριση με κλεμμένη γενιά είναι να φτύνει τι πέρασαν εκείνες οι καημένες ψυχές εκείνες τις μέρες».

Μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί 38 άτομα από τις ιθαγενείς κοινότητες που κινδυνεύουν στο Howard Springs.

Οι υπόλοιποι κάτοικοι που επιλέγουν να παραμείνουν στις απομακρυσμένες πόλεις βρίσκονται κάτω από τα πιο σκληρά lockdown στον κόσμο, με τους ανθρώπους να μην μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ακόμη και για τους κανονικούς πέντε λόγους – άσκηση, ψώνια, υγειονομική περίθαλψη, εργασία ή εκπαίδευση. 

Αντίθετα, οι άνθρωποι μπορούν «μόνο να φύγουν για ιατρική περίθαλψη ή εάν απαιτείται από τον νόμο», με τον κ. Gunner να επιβεβαιώνει τις περιπτώσεις που έχουν μεταφερθεί στο Howard Springs.

«Είναι πολύ πιθανό ότι περισσότεροι κάτοικοι θα μεταφερθούν στο Χάουαρντ Σπρινγκς σήμερα, είτε ως θετικές περιπτώσεις είτε ως στενές επαφές», είπε την Τετάρτη.

«Έχουμε ήδη εντοπίσει 38 στενές επαφές από τον Μπιντζάρι, αλλά αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί. Αυτοί οι 38 μεταφέρονται τώρα».

Τα μέτρα πρόκειται να παραμείνουν σε ισχύ για τουλάχιστον τις επόμενες 14 ημέρες.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 51 θετικά κρούσματα Covid στο πλαίσιο της τρέχουσας επιδημίας ΝΔ, με εκατοντάδες στενές επαφές να προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τις απομακρυσμένες κοινότητες των ιθαγενών Katherine, Binjari και Robinson River.

Τέσσερα άτομα νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο, όλοι τους είναι ανεμβολίαστοι.

Ο κ. Έλις, ο οποίος είναι πλήρως εμβολιασμένος, επισκεπτόταν τις κοινότητες προσπαθώντας να εκπαιδεύσει και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναζητήσουν το εμβόλιο – αλλά προσβλήθηκε από τον Covid ενώ επισκεπτόταν τις πόλεις.

Είπε ότι το εμβόλιο δεν επιβλήθηκε ποτέ σε κανέναν και κατηγόρησε την παραπληροφόρηση για τη δυσπιστία στις περιοχές.

«Οι άνθρωποι ήταν διστακτικοί λόγω παραπληροφόρησης. Αλλά σε όλο το διάστημα που έκανα εμβόλια στην κοινότητα, ούτε ένα άτομο δεν «αναγκάστηκε» να το κάνει», είπε.

«Σεβαστήκαμε τις επιθυμίες των ανθρώπων να αρνηθούν, παρόλο που γνωρίζαμε ότι αυτό θα μπορούσε να φέρει δυνητικά καταστροφή».

Είπε ότι τα επιταχυνόμενα κρούσματα στις πόλεις, τα οποία προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από υπερπλήρη και ανεπαρκώς αεριζόμενα σπίτια, έχουν «αλλάξει την αντίληψη των ανθρώπων για το εμβόλιο».

«Οι άνθρωποι που αρνήθηκαν στο παρελθόν συχνά θέλουν το εμβόλιο μόλις ανακαλύψουν ότι ο Covid βρίσκεται στην κοινότητά τους», είπε.

«Είχαμε αύξηση στα ποσοστά μεταξύ όλων των ανθρώπων στην κοινότητα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων lockdown».

Η κ. Μιλς, μια πρεσβυτέρα από τους Λαρακιώτες που είναι οι παραδοσιακοί ιδιοκτήτες του Δαρβίνου, ισχυρίζεται ότι ο στρατός παίρνει ανθρώπους από το Μπίντζαρι και το Ρόκχολ «παρά τη θέλησή τους».

Σε μια συγκινητική έκκληση στο Facebook, είπε ότι δεν μπορούσε να μιλήσει με ανθρώπους από την περιοχή και φοβόταν για την ασφάλειά τους.

«Δεν ακούμε τίποτε άλλο παρά αηδίες από τον Michael Gunner και την κυβέρνηση. Καθόμαστε όλοι εδώ και ξύνουμε το κεφάλι μας και αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει», είπε.

«Ανησυχώ για τους δικούς μου ανθρώπους, θέλω να ακούσω από αυτούς».

Έπειτα έπληξε τον Πρωθυπουργό κ. Gunner, αποκαλώντας τον «σκύλο που ψεύδεται, εξαπατά» και τον κατηγόρησε ότι κρύβεται από το θέμα.

«Μάικλ Γκάνερ, δειλέ, πού είσαι;» είπε.

«Ακούω ιστορίες για ανθρώπους που γκρεμίζονται στο δρόμο από τον στρατό. Οι ιθαγενείς αδελφοί και αδελφές μας είναι τραυματισμένοι.

«Ανησυχούμε, είμαστε πετρωμένοι. Θέλουμε απαντήσεις, θέλουμε να σταματήσει αυτό ».

Ωστόσο, ο κ. Έλις είπε ότι απλώς δεν ήταν έτσι και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στην εγκατάσταση δεν ήταν αυτόχθονες και ότι όλοι είχαν έρθει πρόθυμα. 

«Αν υπήρχαν στρατιώτες με όπλα που κρατούσαν τους ανθρώπους κάτω και εξαναγκάζανε τρυπήματα, θα είχαμε δει φωτογραφίες ή βίντεο τώρα», έγραψε στο Twitter.

«Υπάρχουν εκατομμύρια βίντεο με σωρεία πραγμάτων που συμβαίνουν στις ιθαγενείς κοινότητες, τόσο τα καλά όσο και τα κακά. Το να πιστεύει κανείς ότι κανείς δεν θα κινηματογραφούσε όλους αυτούς τους στρατιώτες και τα όπλα που κρατούν κάτω τους ανθρώπους είναι καθαρή φαντασία.

«Το να το συγκρίνεις με τη γενοκτονία και τη γενοκτονία είναι αηδιαστικό. Υπάρχουν χιλιάδες ιθαγενείς μόνο στο Kathryn. Μόνο 200 είναι στο Howard Springs. Εάν πρόκειται για «γενοκτονία», τότε είναι μια πολύ άσκοπη προγραμματισμένη».

«Μας φροντίζουν, είχαμε άφθονο φαγητό και έπεσε μια κάρτα τροφοδοσίας για την οποία δεν χρειάστηκε να πληρώσουμε», έγραψε ένας κάτοικος στο Facebook.

«Έχω φίλους που εργάζονται στο πλευρό του στρατού που κάνουν εξαιρετική δουλειά και κανείς δεν αναγκάζεται παρά τη θέλησή του».

Ένα δελτίο μέσων ενημέρωσης από την Υπηρεσία Υγείας Wurli-Wurlinjang εκ μέρους των παραδοσιακών ιδιοκτητών των κοινοτήτων Binjari και Rockhole ανέφερε ότι τα «ψέματα» που διαδίδονται για βίαιες λήψεις «πληγώνουν τους ίδιους τους ανθρώπους για τους οποίους ισχυρίζονται ότι ενδιαφέρονται».

«Οι άνθρωποι είναι πολύ πληγωμένοι από τα αναληθή σχόλια που γίνονται στα μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την κατάστασή τους. Το προσωπικό υποστήριξης και οι οργανισμοί παρέχουν υποστήριξη στους Binjari και Rockhole», ανέφερε η ομάδα.

“Είμαστε σε lockdown γιατί βρισκόμαστε στον μεγαλύτερο αγώνα της ζωής μας. Προσπαθούμε να είμαστε ασφαλείς.”

Οι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που λένε ότι οι άνθρωποί μας υφίστανται κακομεταχείριση πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα σχόλιά τους βλάπτουν τους ίδιους τους ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι ενδιαφέρονται». 

Η Αυστραλία κατάφερε να κρατήσει τα κρούσματα Covid μακριά από τις αυτόχθονες κοινότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Υπάρχουν φόβοι ότι οι κοινότητες θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στον ιό λόγω της επικράτησης προ υπαρχουσών συνθηκών υγείας και μερικές φορές περιορισμένων συνθηκών διαβίωσης. 

Australia: Army trucks now transferring positive C-19 cases to Howard Springs Quarantine ‘Facility’

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Επικράτειας Μάικλ Γκάνερ επιτίθεται σε «διεθνή τρολ» για διάδοση παραπληροφόρησης 

Ο επικεφαλής υπουργός της Βόρειας Επικράτειας Μάικλ Γκάνερ έχει επικρίνει τα «διεθνή τρολ» επειδή διαδίδουν παραπληροφόρηση σχετικά με τα μέτρα δημόσιας υγείας για τον Covid-19. «Γεια σε όλους τους διεθνείς συνωμοσιολόγους που το παρακολουθούν», είπε ο Gunner. Τις τελευταίες ημέρες, ψευδείς ισχυρισμοί κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο που υποδηλώνουν ότι οι Αβορίγινες οδηγήθηκαν από τον στρατό σε αναγκαστική καραντίνα και ένεση με το εμβόλιο. Ο Gunner είπε ότι ήταν «τρελό» και «αδιάφορο». Ανέφερε ανθρώπους που ήταν σε lockdown που είπαν ότι ήταν στον «μεγαλύτερο αγώνα για τη ζωή μας» και οι αρχές προσπαθούσαν να τους κρατήσουν ασφαλείς.

Πηγή: dailymail.co.uk, theguardian.com

Exit mobile version