Αυξάνεται η ένταση καθώς η Πολωνία μπλοκάρει εκατοντάδες μετανάστες στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι εμπόδισε την προσπάθεια εκατοντάδων αν όχι χιλιάδων μεταναστών να εισέλθουν παράνομα στη χώρα από τη Λευκορωσία τη Δευτέρα, προειδοποιώντας για «ένοπλο» κλιμάκωση καθώς χιλιάδες άλλοι συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα.

Τη Δευτέρα, εκατοντάδες μετανάστες περπάτησαν προς τα πολωνικά σύνορα κοντά στο χωριό Kuznica και κάποιοι προσπάθησαν να παραβιάσουν έναν φράχτη χρησιμοποιώντας μπαστούνια και άλλα εργαλεία. Η Πολωνία έχει στείλει χιλιάδες στρατιώτες στη συνοριακή περιοχή, έχει επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή με μπλακ άουτ στα μέσα ενημέρωσης, έχτισε έναν φράχτη από σύρμα και ενέκρινε την κατασκευή ενός τείχους.

Η συνοριακή φρουρά της Πολωνίας είπε στο Reuters ότι περίπου 800 άνθρωποι είχαν κατασκηνώσει στη λευκορωσική πλευρά του φράχτη, μέρος μιας ομάδας έως και 4.000 μεταναστών εκεί και σε κοντινά δάση.

Ένας εκπρόσωπος των ειδικών υπηρεσιών της χώρας είπε ότι οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν έως και 12.000 μετανάστες στη Λευκορωσία. Οι πολωνικές αρχές έκλεισαν μια επίσημη συνοριακή διάβαση με τη Λευκορωσία στις 6 π.μ. GMT την Τρίτη, κοντά στο σημείο όπου χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν την προηγούμενη μέρα.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα σύνορα την Τρίτη και αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η ένταση μπορεί να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες. Η Βαρσοβία κατηγόρησε τη Λευκορωσία ότι προσπαθεί να πυροδοτήσει μια μεγάλη σύγκρουση ενθαρρύνοντας τους μετανάστες να περάσουν στη χώρα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών και οι στρατιώτες κατάφεραν να σταματήσουν την πρώτη μαζική απόπειρα παραβίασης των συνόρων», έγραψε στο Twitter το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας. “Οι μετανάστες έχουν δημιουργήσει έναν καταυλισμό στην περιοχή Kuznica. Φρουρούνται συνεχώς από τις Λευκορωσικές υπηρεσίες.”

Η πολωνική αστυνομία δημοσίευσε ένα βίντεο νωρίς την Τρίτη που δείχνει μια ομάδα μεταναστών που είχαν κατασκηνώσει τη νύχτα ακριβώς στην άκρη των ανατολικών συνόρων της Πολωνίας στη Λευκορωσία. Η πολωνική αστυνομία ταραχών και πηνία από σύρμα ξυραφιού αντιμετώπισαν τους μετανάστες και η αστυνομία είπε ότι η κατάσταση ήταν ήρεμη τη νύχτα.

Η κατάσταση σηματοδοτεί μια κλιμάκωση μηνών της μεταναστευτικής πίεσης εναντίον της Λιθουανίας και της Πολωνίας και, σε μικρότερο βαθμό, της Λετονίας, των τριών κρατών της ΕΕ στα ανατολικά σύνορα του μπλοκ με τη Λευκορωσία. Οι μετανάστες είναι κυρίως από το Ιράκ και τη Συρία, αν και κάποιοι έχουν έρθει από την Αφρική, εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία μιας νέας μεταναστευτικής οδού για να εισέλθουν στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι επιδιώκουν να περάσουν μόνο από την Πολωνία για να φτάσουν στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης.

– Τη Δευτέρα το απόγευμα εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης δήλωσε πως αυτή τη στιγμή σχεδόν 3.000-4.000 μετανάστες βρίσκονται κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία και χιλιάδες άλλοι είναι έτοιμοι να τους ακολουθήσουν.

Η πολωνική συνοριοφυλακή ανακοίνωσε επίσης σήμερα το βράδυ ότι η χώρα θα κλείσει το συνοριακό πέρασμα με τη Λευκορωσία στην Κουζνίκα. «Λόγω της κατάστασης στα πολωνικά σύνορα με τη Λευκορωσία, από αύριο, 09/11 από τις 07:00 π.μ. (σ.σ. τοπική ώρα) η συνοριακή κυκλοφορία στο οδικό συνοριακό πέρασμα στην Κουζνίκα θα διακοπεί», ανέφερε η συνοριακή φρουρά στο Twitter.

«Σε ολόκληρη τη Λευκορωσία, υπάρχουν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι που είναι έτοιμοι να περάσουν τα πολωνικά σύνορα», είπε ο Πιότρ Μούλερ σε δημοσιογράφους.

«Η χρήση μεταναστών από το καθεστώς (του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ) Λουκασένκο ως υβριδική τακτική είναι απαράδεκτη», ανέφερε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του, εκφράζοντας ανησυχία για αυτή την κατάσταση.

«Ανησυχούμε για την πρόσφατη κλιμάκωση στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας. Καλούμε τη Λευκορωσία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.

Διεθνής καταδίκη

Η Πολωνία έχει λάβει ισχυρά μηνύματα υποστήριξης και αλληλεγγύης από την ΕΕ, τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς αντιμετωπίζει τη συνοριακή της κρίση. Καθώς εκτυλισσόταν το τελευταίο ζοφερό κεφάλαιο της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες κάλεσαν το Μινσκ να σταματήσει αυτό που περιέγραψαν ως ενορχηστρωμένη εισροή. Το ΝΑΤΟ χτύπησε επίσης τη Δευτέρα το Μινσκ, κατηγορώντας την κυβέρνηση εκεί ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως πολιτικά πιόνια, ενώ η ΕΕ ζήτησε νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας.

Οι Βρυξέλλες λένε ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ενθάρρυνε τη μεταναστευτική ροή ως αντίποινα για τις υπάρχουσες κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν λόγω της θλιβερής κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε δήλωση τη Δευτέρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας.

Η χρήση “μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς είναι απαράδεκτη”, ανέφερε σε δήλωσή της. Οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν επίσης τον τρόπο επιβολής κυρώσεων σε «αεροπορικές εταιρείες τρίτων χωρών» που έφεραν μετανάστες στη Λευκορωσία, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιότρ Μύλλερ είπε στους δημοσιογράφους ότι άλλοι 3.000 έως 4.000 μετανάστες συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα.

«Αναμένουμε ότι μπορεί να υπάρξει μια κλιμάκωση αυτού του τύπου δράσης στα πολωνικά σύνορα στο εγγύς μέλλον, η οποία θα είναι ένοπλης φύσης», πρόσθεσε. Ο Muller κατηγόρησε “άτομα που συνδέονται με τις λευκορωσικές ειδικές υπηρεσίες” για την οργάνωση της παραβίασης.

Το Μινσκ φέρεται να έχει εκδώσει ειδικές βίζες που επιτρέπουν στους μετανάστες να πετούν στη Λευκορωσία από το Ιράκ και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η Γερμανία, η οποία δέχτηκε ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο το 2015-2016, αλλά έκτοτε έχει δει μια έξαρση του αντιμεταναστευτικού αισθήματος, προέτρεψε την ΕΕ να «λάβει δράση» για να βοηθήσει να ανακόψει τη ροή ανθρώπων από τη Λευκορωσία.

Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, δήλωσε την Τρίτη ότι όλες οι χώρες της ΕΕ «πρέπει να μείνουν μαζί, γιατί (ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ) Λουκασένκο χρησιμοποιεί τη μοίρα των ανθρώπων με την υποστήριξη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για να αποσταθεροποιήσει τη Δύση.

Κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στηρίξει την Πολωνία στην ασφάλεια των συνόρων.

“Οι Πολωνοί αντέδρασαν σωστά μέχρι στιγμής”, δήλωσε ο Ζεεχόφερ στη γερμανική εφημερίδα Bild για την ενίσχυση των συνόρων από την Πολωνία. “Δεν μπορούμε να τους επικρίνουμε ότι προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με αποδεκτά μέσα… οι Πολωνοί εκπληρώνουν μια πολύ σημαντική υπηρεσία για το σύνολο της Ευρώπης».

Ο αναπληρωτής του Ζεεχόφερ, Στέφαν Μάγιερ, είπε στην Bild ότι «η Γερμανία θα μπορούσε να στείλει την αστυνομία πολύ άμεσα για να υποστηρίξει την Πολωνία εάν η Πολωνία το θέλει αυτό». Μέχρι στιγμής, οι κυβερνώντες εθνικιστές της Πολωνίας έχουν αρνηθεί τη βοήθεια της Frontex, της υπηρεσίας συνόρων της ΕΕ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε επίσης τη Λευκορωσία «να σταματήσει αμέσως την εκστρατεία ενορχήστρωσης και εξαναγκασμού των παράτυπων μεταναστευτικών ροών πέρα ​​από τα σύνορά της προς την Ευρώπη».

Θάνατοι

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας διέψευσε την Τρίτη τους ισχυρισμούς από τη Βαρσοβία ότι το Μινσκ συντόνιζε ένα κύμα μεταναστών που προσπαθούσαν να περάσουν στη γειτονική χώρα-μέλος της ΕΕ, την Πολωνία.

«Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας θεωρεί τις κατηγορίες της πολωνικής πλευράς αβάσιμες και αβάσιμες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Το υπουργείο με τη σειρά του κατηγόρησε την Πολωνία για «σκόπιμα» κλιμάκωση της έντασης. Ανέφερε ότι η Πολωνία είχε αναπτύξει 10.000 στρατιωτικό προσωπικό στα σύνορα χωρίς να έχει προειδοποιήσει τις λευκορωσικές αρχές, κάτι που, όπως είπε, ήταν παραβίαση των κοινών συμφωνιών ασφαλείας.

Ο Μινσκ είπε ότι σύμφωνα με τις συμφωνίες, παρατηρητές θα πρέπει να είναι παρόντες σε οποιαδήποτε ανάπτυξη άνω των 6.000 στρατιωτικών.

«Το Μινσκ δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής καμία ειδοποίηση ή πρόσκληση παρατηρητών από την πολωνική πλευρά», ανέφερε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Λευκορωσίας Ιβάν Κουμπράκοφ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta νωρίτερα την Τρίτη ότι οι μετανάστες βρίσκονταν στην πρώην Σοβιετική χώρα «νόμιμα» και πρόσθεσε: «Δεν έχουν υπάρξει παραβιάσεις του νόμου από την πλευρά των μεταναστών μέχρι στιγμής».

Τουλάχιστον 10 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή, επτά από αυτούς στην πολωνική πλευρά των συνόρων, σύμφωνα με την πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza.

Πηγή: dailysabah.com

Exit mobile version