Ανοιχτός σε συνάντηση ο Μητσοτάκης με τον Ερντογάν -Τι λένε στο Μαξίμου

Το έδαφος για μία συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν καλλιεργεί η Αθήνα.

Αφορμή αποτελούν οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία με τον πρωθυπουργό να θεωρεί ότι «η συγκυρία αυτή ενδεχομένως να δικαιολογούσε μια τέτοια συνάντηση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύο φορές μέσα σε λίγες ημέρες, η πρώτη κατά την ενημέρωση της Βουλής για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η δεύτερη χθες στη συνέντευξη στον Alpha, υποστήριξε ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα ώστε να συζητήσουν με τον Τούρκο πρόεδρο και να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Τι ατζέντα προσδοκά το Μαξίμου για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
Το ραντεβού των δύο πλευρών μπορεί να έχει ως έναυσμα την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και τον συντονισμό των δύο χωρών στο πλαίσιο της Συμμαχίας, με βάση τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι διεθνείς εξελίξεις διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο στο οποίο καλούνται να επανατοποθετηθούν όλες οι πλευρές και αποτελεί μια αφορμή για να καθίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι «υπάρχει κοινή διάθεση να οργανωθεί μια τέτοια συνάντηση».

Ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας παρά τις τουρκικές προκλήσεις
Παρά το τεταμένο κλίμα των τελευταίων μηνών και την εντεινόμενη προκλητική ρητορική της Άγκυρας οι δίαυλοι επικοινωνίας των δύο πλευρών παραμένουν ανοιχτοί. Ο τελευταίος γύρος των διερευνητικών επαφών έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 22 Φεβρουαρίου, είναι ανοιχτό το πλαίσιο των πολιτικών διαπραγματεύσεων και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ σε επίπεδο υφυπουργών συνεχίζεται η συζήτηση για την «θετική ατζέντα», που αφορά ζητήματα τουρισμού, περιβάλλοντος και οικονομικών σχέσεων. Επίσης, υπάρχει πάντα ανοιχτή γραμμή μεταξύ του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού και του συμβούλου του κ. Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, και παρότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, ανά πάσα στιγμή η μία πλευρά μπορεί να σηκώσει το ακουστικό και να καλέσει την άλλη.

Καμία εμπλοκή ελληνικών ή νατοϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία

Καμία εμπλοκή της Ελλάδας με στρατεύματα δεν πρόκειται να υπάρξει στον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Υπάρχει μία δικαιολογημένη ανησυχία σήμερα στην ελληνική κοινή γνώμη: «είναι ένας πόλεμος, πώς θα επηρεαστούμε; Θα εμπλακούμε και εμείς; Θα πολεμήσουμε με κάποιο τρόπο»; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι, δεν τίθεται ζήτημα συμμετοχής ελληνικών στρατευμάτων, νατοϊκών στρατευμάτων σε αυτό τον πόλεμο.

Αλλά το να μπορούμε να προσδοκούμε ότι αν χρειαστεί οι σύμμαχοί μας θα μας στηρίξουν, είναι μεγάλη παρακαταθήκη για τη χώρα», ξεκαθάρισε σε συνέντευξή στον Alpha και πάντως προσέθεσε ότι έχει τόσο μεγάλη σημασία να είμαστε καθαρά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, με τους συμμάχους μας οι οποίοι πάντα μας στήριξαν.

Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε ηθικά σωστό και το εθνικά επιβεβλημένο να υπάρξει αντίδραση της Ελλάδας με την αποστολή και πολεμικού υλικού. « Όλες οι χώρες στέκονται στο πλευρό της δημοκρατίας και της αναφαίρετης δυνατότητας που πρέπει να έχει μια χώρα να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα. Δεν έχω καμία αμφιβολία, λοιπόν, ότι πράξαμε το σωστό, όπως τελικά έπραξαν το σωστό η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. Το έκανε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια μέρα μόλις πήραμε την απόφαση η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να παράσχει, κατά την άποψή μου, αμυντικό υλικό, προσέξτε, αμυντικό υλικό είναι αυτό το οποίο δίνουμε. Διότι η χώρα δέχεται επίθεση, είναι αμυνόμενη, δεν επιτίθεται», σημείωσε με νόημα.

Επανέλαβε, δε, ότι όπως είχε πει και στη Βουλή πριν από λίγες ημέρες ότι με ποια ηθική υπόσταση και με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητούσαμε εμείς ανάλογη συνδρομή, ο μη γένοιτο, αν βρισκόμασταν σε μια ίδια κατάσταση; «Όπως είπα στη Βουλή, εμείς είχαμε ένα λόγο παραπάνω από άλλες ευρωπαϊκές χώρες να συνταχθούμε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Να το κάνουμε γρήγορα, να το κάνουμε χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις και να μπορέσουμε να δείξουμε και εμείς ότι είμαστε ενεργό μέλος, στο βαθμό που συμμετέχουμε. Δεν έχω καμία αυταπάτη, δεν αλλάζει η ισορροπία στο πεδίο με τα πυρομαχικά και τα όπλα τα οποία έστειλε η Ελλάδα. Στείλαμε όμως ένα σήμα: ότι είμαστε, όπως πάντα ήμασταν στην Ιστορία μας, με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, τιμούμε τις συμμαχίες μας και με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι ενισχύεται το κύρος της χώρας. Και στέλνεται και ένα μήνυμα ευρύτερο, ότι σε αυτή την εποχή λογικές αναθεωρητισμού, επιχειρηματολογίες περί αποστρατικοποίησης -όπως αυτές που ακούμε για την ευρύτερη γειτονιά μας- προφανώς δεν έχουν πια καμία απολύτως θέση», ξεκαθάρισε.

Exit mobile version