Αναδρομικά συνταξιούχων: Κλείδωσε η επόμενη πληρωμή τέλος Νοεμβρίου

Αν και ο αρχικός προγραμματισμός του ΕΦΚΑ ήταν να εξοφληθεί αρχές Νοεμβρίου η πρώτη ομάδα από τους 29.032 συνταξιούχους που ανήκουν στις λεγόμενες «δύσκολες» περιπτώσεις, οι τεχνικές υπηρεσίες έδωσαν τελικά το «πράσινο φως» για την πρώτη πληρωμή την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου

Ειδικότερα, αναμένεται να εξοφληθούν 8.419 εργαζόμενοι συνταξιούχοι, που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 και φυσικά είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Γι αυτή την ειδική ομάδα το αρχείο πληρωμών είναι πιο ώριμο.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούνιο και τον Ιούλιο, 65.000 νέοι συνταξιούχοι (μετά τον Μάιο του 2016) του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα είδαν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους κατά μέσο όρο 5,1% καθώς και αναδρομικά κατά μέσο όρο 1.000 και 860 ευρώ αντίστοιχα. Το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε ήταν τότε 58 εκατομμύρια ευρώ.

Τα αναδρομικά για τους 8.419 εργαζόμενους συνταξιούχους είναι μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, καθώς αφορούν την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Οκτώβριο του 2021, δηλαδή 24 μήνες, ενώ τα αναδρομικά που έλαβαν οι νέοι συνταξιούχοι το καλοκαίρι ήταν 20-21 μηνών.

Τα ποσά των αναδρομικών 

Ωστόσο το ποσό που θα λάβουν ως αναδρομικά την Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου οι 8.419 εργαζόμενοι συνταξιούχοι μπορεί να μην είναι για πολλούς σε αντίστοιχο μέσο ύψος (860 – 1.000 ευρώ). Όπως εξηγούν οι ειδικοί επί της κοινωνικής ασφάλισης, αυτό συμβαίνει καθώς οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι έχουν το πέναλτι 30% στην σύνταξή τους, γεγονός που μειώνει το συνολικό ποσό της σύνταξης και κατά συνέπεια και τα προσδοκώμενα αναδρομικά.

Ανάλογα με την χρονική περίοδο της εργασίας, εντός της οποίας ψαλιδίζεται η κύρια σύνταξη, μειώνονται και τα δικαιούμενα αναδρομικά. Μεσοσταθμικά, ωστόσο οι δικαιούμενες αυξήσεις μπορεί να κυμαίνονται κοντά στο 5% – 5,5%, ενώ τα αναδρομικά σε ένα μέσο ποσό κοντά στα 850 ευρώ. 

Exit mobile version