Αλλαγές στα σχολεία από τις 12 Σεπτεμβρίου

Το πλάνο του υπουργείου προβλέπει προσλήψεις εκπαιδευτικών, επέκταση του ολοήμερου και την εισαγωγή ψηφιακών εργαλείων μέσα στις σχολικές αίθουσες, μεταξύ άλλων.

Πιο αναλυτικά:

Α) Το υπουργείο προβλέπει σχεδόν 8.600 νέους, μόνιμους διορισμούς σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. «Συνολικά υλοποιήσαμε 25.000 μόνιμους διορισμούς μέσα σε δύο χρόνια. Σημειωτέον, τα τελευταία 12 χρόνια στην εκπαίδευση δεν είχε γίνει ούτε ένας μόνιμος διορισμός», επισημαίνει. 

Β) Αναμένεται επέκταση ολοήμερου

Γ) Θα εγκατασταθούν ψηφιακά εργαλεία στις σχολικές αίθουσες – διαδραστικοί πίνακες, σετ ρομποτικής, ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, τα οποία στοχεύουν στην περαιτέρω ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος ψηφιακής εκπαίδευσης υψηλών προδιαγραφών. Θα ξεκινήσουν να εγκαθίστανται κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς.

Δ) Θα δημιουργηθούν εκπαιδευτικοί όμιλοι για μετά τη λήξη του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος διδασκαλίας ή κατά τις διδακτικές ώρες του ολοήμερου προγράμματος, με αντικείμενα και δράσεις όπως δημιουργική απασχόληση, αθλητισμός, ομαδικά αθλήματα, παραδοσιακοί/μοντέρνοι χοροί, χοροκινητική έκφραση, εικαστικές τέχνες, χειροτεχνίες και κατασκευές, εκμάθηση μουσικών οργάνων, εκπαιδευτική ρομποτική και επιστημονικές κατασκευές – πειράματα.

Ε) Θα υπάρξει παιδαγωγικός σύμβουλος – μέντορας, του οποίου ο ρόλος είναι να εμπνεύσει, να προσανατολίσει και να υποστηρίξει κάθε νεοδιοριζόμενο ή πρόσφατα τοποθετημένο στη σχολική μονάδα εκπαιδευτικό, με προϋπηρεσία έως πέντε έτη, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλίας του και εν γένει του παρεχόμενου από αυτόν εκπαιδευτικού έργου.

ΣΤ) Επίσης, θα υπάρξει και ενδοσχολικός συντονιστής για να συντονίζει και να υποστηρίζει τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους, καθώς και τις προσπάθειες της Διεύθυνσης κάθε σχολικής μονάδας να την ενισχύσουν ως επαγγελματική κοινότητα μάθησης και ανάπτυξης.

Παράλληλα, έχουν υλοποιηθεί οι παρακάτω μεταρρυθμίσεις: 

Για μια συμπεριληπτική εκπαίδευση διορίστηκαν περί τους 6.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής και δημιουργήθηκε νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές με αναπηρία.

Τέλος, εντάχθηκε το σύνολο σχεδόν των προσφύγων μαθητών στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα με ίδρυση τμημάτων υποδοχής και ΔΥΕΠ, προσλαμβάνοντας ταυτόχρονα και επιμορφώνοντας εκπαιδευτικούς για τους πρόσφυγες μαθητές.

Πηγή: zougla.gr

Exit mobile version