ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα αναδρομικά των ετών 2015 – 2019

Άνοιξε τη Δευτέρα η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τη δήλωση των αναδρομικών ποσών των ετών 2015 – 2019. Προκειμένου οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί αλλά και οι κληρονόμοι που έχουν λάβει αναδρομικά ποσά για ένα ή περισσότερα έτη της συγκεκριμένης περιόδου να μη βρεθούν προ εκπλήξεως, με πρόστιμα και πρόσθετους φόρους, θα πρέπει να υποβάλουν  τροποποιητικές δηλώσεις και να εμφανίσουν στην Εφορία τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2021.

Σημειώνεται ότι η δήλωση των αναδρομικών ποσών μπορεί να υποβληθεί από τώρα μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου 2022, ενώ ο φόρος που θα βεβαιωθεί  πρέπει να πληρωθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023.

Οι συνταξιούχοι, εφόσον το επιθυμούν, για τις οφειλές από φόρο εισοδήματος και πρόστιμα, οι οποίες προκύπτουν από τις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για αναδρομικά ποσά συντάξεων προηγουμένων ετών, μπορούν μετά από αίτηση τους να τις ρυθμίσουν από 2 έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση.

H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2021.

Για παράδειγμα, για αναδρομικά ποσά συντάξεων που καταβλήθηκαν το 2021 τα οποία αφορούν το έτος 2019 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιλέξουν  ως έτος υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης το έτος 2020.  Αμέσως μετά την υποβολή της κάθε τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία:

Exit mobile version