Έρευνα σοκ! Αντισώματα ενισχύουν τη λοίμωξη SARS-CoV-2 .

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οζάκα διαπιστώνουν ότι η μόλυνση με SARS-CoV-2 παράγει όχι μόνο εξουδετερωτικά αντισώματα που αποτρέπουν τη μόλυνση, αλλά και αντισώματα που ενισχύουν τη μόλυνση.

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Οζάκα με επικεφαλής τον καθηγητή Hisashi Arase και αποτελούμενη από ερευνητές από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Μικροβιακών Νόσων, το Ινστιτούτο Έρευνας Πρωτεϊνών, το Κέντρο Ερευνών Ανοσολογίας, το Κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων και τη Μεταπτυχιακή Σχολή Ιατρικής ανακάλυψαν για πρώτη φορά πως αμφότερα εξουδετερωτικά αντισώματα που προστατεύουν από τη μόλυνση καθώς και αντισώματα που ενισχύουν τη μόλυνση, παράγονται μετά από μόλυνση με SARS-CoV-2 με ανάλυση αντισωμάτων που έγινε σε ασθενείς με COVID-19.

Τα αντισώματα έναντι της θέσης σύνδεσης υποδοχέα (RBD) της πρωτεΐνης ακίδα SARS-CoV-2 παίζουν σημαντική λειτουργία ως εξουδετερωτικά αντισώματα που καταστέλλουν τη μόλυνση SARS-CoV-2 αναστέλλοντας τη δέσμευσή της στον ανθρώπινο υποδοχέα, ACE2. Από την άλλη πλευρά, η λειτουργία των αντισωμάτων έναντι άλλων θέσεων της πρωτεΐνης ακίδων ήταν άγνωστη.

«Βρήκαμε ότι όταν τα αντισώματα που ενισχύουν τη μόλυνση συνδέονται με μια συγκεκριμένη θέση στην ακίδα πρωτεΐνης του SARS-CoV-2, τα αντισώματα προκαλούν άμεσα μια διαμορφωτική αλλαγή στην πρωτεΐνη της ακίδας, με αποτέλεσμα την αυξημένη μολυσματικότητα του SARS-CoV-2. Τα αντισώματα αναγνωρίζουν την RBD, ενώ τα αντισώματα που ενισχύουν τη μόλυνση αναγνωρίζουν συγκεκριμένες θέσεις του Ν-τερματικού τομέα (NTD) “, εξηγεί ο καθηγητής Hisashi Arase. “Επιπλέον, η παραγωγή αντισωμάτων που ενισχύουν τη μόλυνση εξασθένησε την ικανότητα εξουδετέρωσης αντισωμάτων για την πρόληψη της μόλυνσης.”

Υψηλότερη παραγωγή αντισωμάτων που ενισχύουν τη μόλυνση βρέθηκε σε ασθενείς με σοβαρό COVID-19. Βρέθηκε επίσης ότι τα μη μολυσμένα άτομα μπορεί να έχουν μικρές ποσότητες αντισωμάτων που ενισχύουν τη μόλυνση.

Αν και η παραγωγή αντισωμάτων που ενισχύουν τη λοίμωξη μπορεί να εμπλέκεται στην ανάπτυξη σοβαρής νόσου, απαιτείται περαιτέρω ανάλυση για να εξακριβωθεί εάν εμπλέκονται στην επιδείνωση της μόλυνσης στο σώμα.

Αναλύοντας τον τίτλο αντισωμάτων των αντισωμάτων που ενισχύουν τη λοίμωξη, μπορεί να είναι δυνατόν να ελέγξετε για άτομα που είναι επιρρεπή σε σοβαρές ασθένειες. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι επίσης σημαντικά για την ανάπτυξη εμβολίων που δεν προκαλούν την παραγωγή αντισωμάτων που ενισχύουν τη μόλυνση.

“Είναι σημαντικό να αναλύουμε όχι μόνο εξουδετερωτικά αντισώματα αλλά και αντισώματα που ενισχύουν τη μόλυνση. Στο μέλλον, μπορεί να είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν εμβόλια που δεν προκαλούν την παραγωγή αντισωμάτων που ενισχύουν τη μόλυνση, επειδή τα αντισώματα που ενισχύουν τη μόλυνση μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά έναντι μεταλλαγμένα στελέχη στα οποία τα εξουδετερωτικά αντισώματα δεν είναι επαρκώς αποτελεσματικά », λέει ο καθηγητής Hisashi Arase.

Το άρθρο: cell.com

Πηγή: eurekalert.org

Exit mobile version